• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Παρέμβαση για Ελλάδα από Bundesbank-«Ναι» στα πλεονάσματα, «όχι» στην ελάφρυνση
14:25 - 26 Μάι 2017

Παρέμβαση για Ελλάδα από Bundesbank-«Ναι» στα πλεονάσματα, «όχι» στην ελάφρυνση

Νέα γερμανική παρέμβαση για το θέμα του ελληνικού χρέους σηματοδοτεί το μηνιαίο δελτίο της Bundesbank. Η κεντρική τράπεζα αναφέρεται στην πρόβλεψη που παρουσίασε τις προάλλες ο ESM για την Ελλάδα για πλεόνασμα άνω του 3% για πάνω από 20 χρόνια, ενώ εξηγεί τη διατήρηση ενός πλεονάσματος για πολλά χρόνια.

Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα, έπειτα από μια σειρά πετυχημένων μεταρρυθμίσεων η διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 3,5% θα μπορούσε να επιτευχθεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν πολλές χώρες, οι οποίες στο παρελθόν τα κατάφεραν, σχολιάζει.

Η Bundesbank επισημαίνει πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3% του ΑΕΠ για τα επόμενα 20 χρόνια, τότε οι πιστωτές της δεν χρειάζεται να προχωρήσουν σε αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας.

Χθες ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις σημείωσε εκ νέου πως το ΔΝΤ ήδη έχει μετατοπίσει τους στόχους του για θέμα του πρωτογενούς πλεονάσματος, ενώ θύμισε ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν χρειάζεται να διευκρινιστεί σε κάθε της λεπτομέρεια πριν από την έγκριση της από το Δ.Σ. του ΔΝΤ.

Πρακτικά η τράπεζα δηλαδή δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στο σκληρό σενάριο που κατέθεσε ο ESM για το ελληνικό χρέος και το οποίο προβλέπει ότι η χώρα δεν χρειάζεται ελάφρυνση χρέους, εάν η Αθήνα διατηρήσει πρωτογενή πλεονάσματα τουλάχιστον 3,5% ως το 2032 και πάνω από 3% ως το 2038.

Στην ανάλυση σημειώνεται ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τονίζει ότι το Eurogroup έχει συζητήσει την πιθανότητα της ελάφρυνσης του χρέους μέσω της επέκτασης των λήξεων και τη μείωση των επιτοκίων μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος, στη βάση της απόφασης του Μαΐου του 2016.

Ταυτόχρονα σημειώνει ότι το χρέος μειώνεται όταν τηρούνται οι στόχοι του προγράμματος και πως η ελάφρυνση χρέους αποδυναμώνει τη διάθεση για μεταρρυθμίσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 26/05/2017 - 14:32