• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μπρατάκος: Νέα εποχή σκληρότερου οικονοµικού- γεωστρατηγικού ανταγωνισµού-Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί
15:11 - 24 Ιαν 2025

Μπρατάκος: Νέα εποχή σκληρότερου οικονοµικού- γεωστρατηγικού ανταγωνισµού-Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕΑ) Γιάννης Μπρατάκος αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο επιβολής δασμών στο εμπόριο μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ υποστηρίζοντας ότι «Οι µέχρι τώρα δηλώσεις του νέου προέδρου των ΗΠΑ επιβεβαιώνουν ότι έχουµε µπει σε µια νέα εποχή σκληρότερου οικονοµικού -αλλά και γεωστρατηγικού- ανταγωνισµού, στην οποία η Ευρώπη πρέπει να προσαρµοστεί».

Στην συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ ανέφερε ότι για πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση υπηρέτησε την ιδέα µιας παγκόσµιας συνεργατικής τάξης, στη βάση κοινών κανόνων και αξιών, προσθέτοντας, όμως, ότι: «Πλέον µετακινούµαστε σε ένα σύστηµα περισσότερο συναλλακτικό, που λειτουργεί στη λογική διαπραγµατεύσεων, αλλά και εκβιασµών. Θα πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι προετοιμασμένη, ώστε να απαντήσει με ανάλογο τρόπο σε έναν ενδεχόμενο εμπορικό πόλεμο. Να υπερασπιστεί αποφασιστικά - και σκληρά, εφόσον χρειαστεί - τα συμφέροντά της. Θα πρέπει να ανοιχτεί σε νέες αγορές πέρα από την Αμερική και να διερευνήσει συνεργασίες με νέους εμπορικούς εταίρους σε Ασία, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική. Θα πρέπει να εμβαθύνει την Ενιαία Αγορά και να άρει εμπόδια στο εμπόριο εντός της Ε.Ε.

Όπως τόνισε καταλήγοντας στην Ομιλία του ο κ. Μπρατάκος «Κυρίως, πρέπει να προχωρήσει επιτέλους στις μεταρρυθμίσεις, που θα απελευθερώσουν την οικονομική ισχύ της ενωμένης Ευρώπης: να ενοποιήσει τις κεφαλαιαγορές της, να χρηματοδοτήσει νέες επενδύσεις, να μειώσει τον γραφειοκρατικό φόρτο των επιχειρήσεών της».

Τελευταία τροποποίηση στις 24/01/2025 - 15:13