Ωστόσο το ζητούμενο είναι, όπως είπε χαρακτηριστικά, το πώς επιτυγχάνονται αυτοί οι στόχοι σε μία χρονιά που η διεθνής οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, ενώ σε άλλο σημείο της ομιλίας του παραδέχθηκε ότι υπάρχουν διαρθρωτικές αδυναμίες και το Δημόσιο παραμένει ο μεγάλος ασθενής της ελληνικής οικονομίας.
Ως απάντηση στο ερώτημα για το πως αντιμετωπίζονται οι προκλησεις, ο κ. Αλογοσκούφης, προέβαλλε τις μεταρρυθμίσεις, επισημαίνοντας πως χωρίς αυτές δεν μπορεί να μετασχηματιστεί η ελληνική οικονομία και κοινωνία.
Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας επανέλαβε πως οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί αφορούν την εξυγίανση των δημοσίων οικονομικών σε μόνιμη βάση, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, την τόνωση της επιχειρηματικότητας, την ενίσχυση της εξωστρέφειας και του διεθνούς προσανατολισμού της χώρας και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που διαθέτει η χώρα μας.
Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε πως η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει σημαντική πρόοδο, που λειτουργεί ως ανάχωμα στις δυσμενείς διεθνείς εξελίξεις, όπως είναι η εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου, των τροφίμων και άλλων πρώτων υλών.
Πρόσθεσε ακόμη πως τα δημόσια οικονομικά βρίσκονται σε σταθερή πορεία εξυγίανσης, και τώρα στόχος είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών τα επόμενα χρόνια και επανέλαβε πως υπάρχει ώθηση στις επενδύσεις και στοχευμένες δράσεις όσον αφορά την προώθηση των ελληνικών εξαγωγών, ενώ παράλληλα έχει υποχωρήσει η ανεργία.
Όπως είπε ο Υπουργός , υπάρχει πρόοδος στην τεχνολογική αναβάθμιση της χώρας και στην εισαγωγή και χρήση νέων τεχνολογιών, αξιοποιούνται σημαντικά κονδύλια από την ΕΕ, ενώ γίνονται καθοριστικής σημασίας βήματα για τη διασφάλιση ενός βιώσιμου ασφαλιστικού συστήματος .
Ένας ακόμη σημαντικός στόχος, υπογράμμισε ο Υπουργός είναι η ανάπτυξη της Περιφέρειαςκαι για το σκοπό αυτό το 80% των 24 δις ευρώ των κοινοτικών πόρων που εξασφαλίστηκαν για την περίοδο έως το 2013, και προωθούνται μέσω Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς, επενδύεται σε αυτήν.
Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε και στις αποκρατικοποιήσεις, λέγοντας πως έχουν αποτέλεσμα την αύξηση του ανταγωνισμού προς όφελος των επιχειρήσεων και των πολιτών, ενώ σχετικά με τον ΟΤΕ υπογράμμισε πως επιθυμία της Κυβέρνησης είναι η ενδεχόμενη συμφωνία μετόχων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και DT να εξασφαλίζει ένα ισορροπημένο και αποτελεσματικό διοικητικό σχήμα που θα εξασφαλίζει την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του ΟΤΕ όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή, ενώ παράλληλα διασφαλίζονται τα εθνικά και τα αμυντικά μας συμφέροντα. Επανέλαβε ακόμη πως οι επόμενες αποκρατικοποιήσεις θα γίνουν στα λιμάνια
Τέλος ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας, τόνισε πως βασικό κυβερνητικό στόχο αποτελεί και η ενδυνάμωση του ρόλου της χώρας στις οικονομικές εξελίξεις της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, αναφέροντας πως οι ελληνικές επενδύσεις στην ευρύτερη περιοχή ξεπερνούν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και τη δημιουργία μεγάλων ευκαιριών και νέων δυνατοτήτων
Πάγιοι στόχοι της ελληνικής Κυβέρνησης είναι μια δυναμική οικονομία μέσα από την ενίσχυση της ανάπτυξης, την τόνωση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, επανέλαβε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Γιώργος Αλογοσκούφης στην ομιλία του με την οποία έκλεισαν και οι εργασίες του συνεδρίου του Economist



