• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μικρός Συνταγματικός χάρτης από σήμερα μέχρι τις κάλπες
19:23 - 29 Δεκ 2014

Μικρός Συνταγματικός χάρτης από σήμερα μέχρι τις κάλπες

Αύριο, μεσημέρι της Τρίτης, αναμένεται να τοιχοκολληθεί από τον Φρούραρχο της Βουλής το Προεδρικό Διάταγμα για την πρόωρη διάλυση εργασιών της ΙΕ’ Περιόδου της Προεδρευόμενης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας εξ αιτίας της αδυναμίας εκλογής νέου Προέδρου.

Η Σύγκληση και Ορκωμοσία της νέας Βουλής που θα προκύψει από τις κάλπες μετά από 27 ημέρες αναμένεται να γίνει την Πέμπτη 5 Φεβρουαρίου 2015, δεδομένου ότι απαιτείται η πάροδος τουλάχιστον 10 ημερών προκειμένου τα Πρωτοδικεία της χώρας να προχωρήσουν στην επίσημη ανακήρυξη των βουλευτών που θα έχουν εκλεγεί και την αμέσως επόμενη θα εκλεγεί ο νέος Πρόεδρος του Σώματος.

Με απόφαση του τελευταίου, η πρώτη ψηφοφορία για την ανάδειξη του 7ου Προέδρου Δημοκρατίας, για την οποία απαιτούνται αρχικά 180 ψήφοι, μπορεί να διεξαχθεί είτε μέσα στο Σαββατοκύριακο που ακολουθεί 7-8 Φεβρουαρίου ή το απόγευμα της Δευτέρας 9 Φεβρουαρίου. Εάν και αυτή η προσπάθεια εκλογής αποβεί ατελέσφορη, τότε πέντε ημέρες αργότερα θα συγκληθεί και πάλι η Ολομέλεια για να εκλέξει Πρόεδρο με 151 τούτη τη φορά ψήφους και αν αποτύχει και πάλι, όλα θα κριθούν μετά την παρέλευση νέου πενθημέρου, στην τρίτη και τελευταία ψηφοφορία η οποία θα κριθεί με σχετική πλειοψηφία.

Η εκκίνηση της διαδικασίας εκλογής Ανώτατου Πολιτειακού στη Βουλή, δεν αποκλείει την πιθανότητα, αν κανένα κόμμα δεν είναι αυτοδύναμο, να ξεκινήσει με πρωτοβουλία του απερχόμενου Προέδρου Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, από την επομένη κιόλας των εκλογών, η γνωστή στους παλαιότερους «διαδικασία των τριημέρων» με την ανάθεση της διερευνητικής εντολής, ξεκινώντας από τον αρχηγό του πρώτου κόμματος, μέχρι τον αρχηγό του τρίτου, για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αν και αυτή η διαδικασία αποβεί άγονη, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καλεί τους αρχηγούς των κομμάτων, και εάν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού Κυβέρνησης, που να απολαύει την εμπιστοσύνη της Βουλής, επιδιώκει το σχηματισμό Κυβέρνησης απ’ όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για τη διενέργεια νέων εκλογών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αν ολοκληρωθούν επιτυχώς οι θεσμικές τελετουργίες της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, οι Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας κυβέρνησης δεν αναμένεται να διαβαστούν στη Βουλή, νωρίτερα από το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου. Μια πιθανή παράταση της …τεχνητής παράτασης του Μνημονίου, όπως αναγνωρίζουν όλοι είναι εφικτή.

Μετά όμως, όλοι θα πρέπει να ανοίξουν τα χαρτιά τους…

'

Γιώργος Χατζηδημητρίου