Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως μετά από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις, η ΕΕ παίρνει σαφή θέση στήριξης τόσο της Ελλάδας και της Κύπρου απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, όσο και στο αίτημα για άμεση απελευθέρωση των δυο ελλήνων στρατιωτικών.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές:
- Για πρώτη φορά σε κείμενο συμπερασμάτων καταγράφεται αναφορά σε έντονη καταδίκη των παράνομων ενεργειών (illegal activities) της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατ. Μεσόγειο. Αποτυπώθηκε, επίσης, η πλήρης αλληλεγγύη σε Κύπρο και Ελλάδα, ενώ υπήρξε και υπήρξε σαφής διατύπωση στο κείμενο των συμπερασμάτων για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών.
- Γιούνκερ και Τουσκ δεσμεύτηκαν ότι θα θέσουν το ζήτημα των δύο στρατιωτικών στον Ερντογαν, στη σύνοδο της Βάρνας ασκώντας πίεση για επίλυση του ζητήματος.



