• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Η Ελλάδα απέχει από τη Σύνοδο ΟΣΕΠ στη Ρωσία
16:32 - 11 Μάι 2022

Η Ελλάδα απέχει από τη Σύνοδο ΟΣΕΠ στη Ρωσία

Η ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (Κ.Σ. ΟΣΕΠ) δεν θα συμμετάσχει στις τακτικές, για το τρέχον εξάμηνο, εργασίες της 59ης Ολομέλειάς της, στη Μόσχα (6-9 Ιουνίου 2022), κατόπιν παρεμβάσεως του Προέδρου της Βουλής, κ. Τασούλα. 

Σημειώνεται ότι από την ένταξη της Ελλάδας στην Κ.Σ. ΟΣΕΠ, τον Ιούνιο του 1995, η ελληνική συμμετοχή στις τακτικές εργασίες της Συνέλευσης υπήρξε ανελλιπής και συνυφασμένη με τους στόχους που έχουν τεθεί από τον Κανονισμό Λειτουργίας της, μεταξύ των οποίων διακρίνονται: η εξασφάλιση της κατανόησης και υιοθέτησης των ιδανικών της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, η παροχή νομικής βάσης για οικονομική, εμπορική, κοινωνική, πολιτιστική και πολιτική συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών, η παροχή βοήθειας στα εθνικά κοινοβούλια για την ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας.

Είναι η πρώτη φορά που ελληνική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία δεν θα συμμετάσχει σε τακτικές εργασίες και μάλιστα Συνόδου Ολομέλειας, δεδομένου ότι η χώρα που τη φιλοξενεί, η Ρωσία, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, έχει επιτεθεί απρόκλητα κατά της Ουκρανίας, προκαλώντας τεράστιες ανθρώπινες και υλικές απώλειες.

Οι συμμετέχουσες στη Συνέλευση χώρες-μέλη είναι: Αλβανία, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Μολδαβία, Ουκρανία, Ρουμανία, Ρωσική Ομοσπονδία, Σερβία, Τουρκία.