• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μάντζος: Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών συνιστούν ηχηρή αρνητική αξιολόγηση των πεπραγμένων Τραμπ
12:29 - 04 Νοε 2026

Μάντζος: Τα αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών συνιστούν ηχηρή αρνητική αξιολόγηση των πεπραγμένων Τραμπ

Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google

Τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών των ΗΠΑ, με τη σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών και την απώλεια ελέγχου των Ρεπουμπλικανών και στα δύο νομοθετικά σώματα, συνιστούν μια πρώτη ηχηρή αρνητική αξιολόγηση των μέχρι σήμερα πεπραγμένων της Διοίκησης Trump, αναφέρει ο Δημήτρης Μάντζος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής.

Και συνεχίζει τονίζοντας: «Ιδίως, δε, των ολέθριων γεωπολιτικών επιλογών, από την έναρξη του πολέμου στο Ιράν όσο και την επιβολή επιθετικών δασμών, που είχαν άμεσο και δραματικό αποτέλεσμα στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας και βασικών αγαθών και εν γένει στη ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής.

Η αυξημένη συμμετοχή των ψηφοφόρων έδωσε την πλέον πειστική απάντηση στις πανάκριβες εκλογικές εκστρατείες ολιγαρχών καθώς και στις υποσχέσεις μετεκλογικών «επιδομάτων» από τον ίδιο τον Αμερικανό Πρόεδρο. Αυτό είναι ένα ισχυρό μήνυμα ότι, όσο ισχυροί κι αν είναι οι εκβιασμοί, τα ψευδο-διλήμματα και οι απόπειρες εξάρτησης των πολιτών από δήθεν επιδοματική πολιτική, η δημοκρατία πάντα θα βρίσκει τον τρόπο για τις σπουδαίες ανατροπές.

Προφανές είναι, πλέον, ότι τόσο η Ελλάδα όσο και το σύνολο της ΕΕ, το επόμενο διάστημα, οφείλουν να αξιολογούν με σοβαρότητα και τεκμηρίωση τις εξελίξεις σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής -την αλλαγή ή επιδείνωση των ευρωατλαντικών σχέσεων, την εξέλιξη των ανοικτών πολεμικών συρράξεων, καθώς και την κατανομή ισχύος σε έναν κόσμο ολοένα και πιο επισφαλή.

Η Ευρώπη καλείται να προχωρήσει στην ενίσχυση της στρατηγικής της αυτονομίας, με όρους πολιτικούς, με μια συνεκτική και αποδοτική Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, με πραγματική αλληλεγγύη και αμοιβαία συνδρομή των κρατών – μελών της, που θα εγγυάται όχι μόνο την άμυνα αλλά και τη συλλογική ευημερία των Ευρωπαίων πολιτών.

Από την πλευρά της, η χώρα μας οφείλει να επενδύσει περισσότερο στην πολυμέρεια και τη συνεργασία, στους διεθνείς οργανισμούς και σε διεθνείς συμμαχίες που θα στηρίζονται σε πραγματική συναντίληψη αρχών και όχι απλώς σε συναλλακτική εξάρτηση».