• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch
10:03 - 12 Απρ 2010

Υποβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες η Fitch

Τις Εθνική Τράπεζα, Alpha Bank, Eurobank και Τράπεζα Περαιώς υποβάθμισε η Fitch από BBB σε BBB-, ενώ υποβάθμισε και την ATE Bank από BBB- σε ΒΒ+. H υποβάθμιση έρχεται μετά και την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο την περασμένη Παρασκευή.  

Μάλιστα όπως αναφέρει ο οίκος οι τράπεζες μπαίνουν σε αρνητική επιτήρηση. Οι κινήσεις του οίκου αντανακλούν το αυξημένο κίνδυνο που ενέχουν οι ελληνικές τράπεζες ειδικά σε ό,τι αφορά τη ρευστότητα και τις δυνατότητες να χρηματοδοτήσουν τις υποχρεώσεις τους λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την κατάσταση της οικονομίας. Η κατάσταση αυτή έχει καταστήσει δυσκολότερη την πρόσβαση στην διατραπεζική αγορά αλλά και στην αγορά λιανικής τραπεζικής από όπου οι τράπεζες αντλούν ρευστότητα, οδηγώντας σε δανεισμό σχεδόν αποκλειστικά από την ΕΚΤ.

Επίσης η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει οδηγήσει σε φυγή κεφαλαίων από τις καταθέσεις με τις τελευταίες να έχουν υποχωρήσει 2-4% από τα τέλη του 2009 έως τον Μάρτιο 2010. Οι εκροές αυτές έχουν απορροφηθεί χωρίς να δημιουργηθούν περαιτέρω κίνδυνοι για τα τραπεζικά ιδρύματα.

Την ίδια στιγμή οι προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου εμφανίζονται ασθενέστερες λόγω του αυστηρού προγράμματος που έχει εφαρμόσει η ελληνική οικονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις 12/04/2010 - 14:22