ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δώρο Χριστουγέννων: Σήμερα η προθεσμία καταβολής-Τι γίνεται σε αντίθετη περίπτωση

11:08 - 21 Δεκ 2022 | Εργασιακά
Δώρο Χριστουγέννων: Σήμερα η προθεσμία καταβολής-Τι γίνεται σε αντίθετη περίπτωση
Σήμερα 21 Δεκεμβρίου είναι η τελευταία ημέρα κατά την οποία οι εργοδότες υποχρεούνται να καταβάλουν το δώρο Χριστουγέννων στους δικαιούχους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Σε αντίθετη περίπτωση μη καταβολής, ο εργοδότης μπορεί να αντιμετωπίσει σοβαρές ποινές.

Πιο συγκεκριμένα, σε περίπτωση που το δώρο δεν καταβληθεί, οι εργαζόμενοι ατομικά ή και τα σωματεία τους μπορούν να προσφύγουν στην Επιθεώρηση Εργασίας προκειμένου να γίνει μηνυτήρια αναφορά.

Αυτή διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα προκειμένου να ασκηθεί δίωξη στον εργοδότη, ενώ μέσω της διαβίβασής της και στο ανάλογο αστυνομικό τμήμα κινείται αυτόφωρη διαδικασία. Ακόμα σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι ή τα σωματεία έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν απευθείας μήνυση σε αστυνομικό τμήμα προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία του αυτόφορου.

Επιπλέον οι εργαζόμενοι μπορούν να υποβάλουν ανώνυμη ή και επώνυμη καταγγελία στην τηλεφωνική γραμμή 1555 ή στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής ανώνυμης καταγγελίας της Επιθεώρησης Εργασίας ή με αποστολή μηνύματος μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στο Τμήμα Επιθεώρησης του τόπου εργασίας τους.

Καταγγελία μέσω της ΓΣΕΕ

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει ότι το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ (ΚΕΠΕΑ-ΓΣΕΕ) www.kepea.gr είναι στη διάθεση των εργαζομένων για την υποβολή καταγγελιών ή την παρακολούθηση καταγγελιών στην Επιθεώρηση Εργασίας που αφορούν στη μη καταβολή του Δώρου Χριστουγέννων. Μπορείτε να υποβάλλετε το ερώτημα ή την καταγγελία σας εδώ: https://www.kepea.gr/contact.php?ask=8

Να σημειωθεί ότι σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων ενπρόθεσμα οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε έχουν υποχρέωση να επέμβουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα, για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων.

Πως το υπολογίζετε

Υπενθυμίζεται ότι το δώρο Χριστουγέννων καταβάλεται στους μισθωτούς που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου, πλήρους ή μερικής απασχόλησης σε οποιοδήποτε εργοδότη, ενώ για τον υπολογισμό του ανάλογα με τη σχέση ή το χρόνο εργασίας σας μπορείτε να δείτε εδώ.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:33 - 21 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.