ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

KPMG: Δουλειά οπουδήποτε, εκτός του τόπου διαμονής

14:36 - 13 Σεπ 2012 | Αναλύσεις
Σύμφωνα με ανάλυση στοιχείων από τη βάση δεδομένων του που διεξήγαγε το site ανεύρεση εργασίας της KPMG, www.justjobs.gr, τα στελέχη των επιχειρήσεων συνέχισαν και το διάστημα του Αυγούστου να αναζητούν εργασία με σχεδόν αμείωτο ενδιαφέρον σε σχέση με άλλους μήνες.

Η αναζήτηση ευκαιριών απασχόλησης τον Αύγουστο σαν ποσοστό στο σύνολο των αναζητήσεων κατά τη διάρκεια του χρόνου αυξήθηκε κατά 14% το 2012 από το 2011, ενώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2009, όπου η κρίση στην αγορά εργασίας ήταν πιο περιορισμένη, αυξήθηκε κατά 25%. Ενδεικτικό του ότι η αναζήτηση για εργασία δεν πήγε φέτος «διακοπές», είναι το γεγονός ότι η πρόσβαση στο site www.justjobs.gr μέσω κινητών τηλεφώνων τετραπλασιάστηκε σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.

 

Τα στοιχεία του www.justjobs.gr δείχνουν ακόμη ότι τα στελέχη των επιχειρήσεων ενδιαφέρονται πια για καλές θέσεις εργασίας ανεξαρτήτως της γεωγραφικής βάσης της εταιρείας. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα στελέχη το 2012 ζητούν να ενημερώνονται για νέες θέσεις εργασίας με πολύ μικρές ποσοστιαίες αποκλίσεις ανάμεσα στις διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές (η Αττική συγκεντρώνει το 14%, ενώ καμία γεωγραφική περιοχή δεν συγκεντρώνει ποσοστό αναζητήσεων μικρότερο από 4%). Συγκρίνοντας αυτά τα στοιχεία με εκείνα του 2008 βλέπουμε ότι οι αντίστοιχες αναζητήσεις τότε αποτύπωναν σε μεγάλο βαθμό τη γεωγραφική κατανομή στην απασχόληση με τη μερίδα του λέοντος να ανήκει στην επιχειρηματική «Μέκκα» της χώρας μας, την Αθήνα, η οποία συγκέντρωνε το 75% των αναζητήσεων. Η δεύτερη σε προτιμήσεις, η Θεσσαλονίκη, συγκέντρωνε μόλις το 10%. «Το φαινόμενο αυτό είναι αποτέλεσμα της ολοένα αυξανόμενης ανεργίας στο χώρο των μεσαίων και υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων» σχολιάζει η Ηρώ Μέλλιου,

Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Επιλογής Στελεχών της KPMG, και συνεχίζει «Η ανασφάλεια οδηγεί τα στελέχη που ονειρεύονταν πέντε χρόνια πριν καριέρα στο επιχειρηματικό κέντρο της χώρας να στρέφουν τώρα το ενδιαφέρον τους σε θέσεις πιθανόν μικρότερων προοπτικών ανέλιξης και οικονομικού πακέτου, που μπορούν όμως να τους διασφαλίσουν μια πιο ήρεμη και ισορροπημένη ζωή. Όποιος έχει καταβολές εκτός Αθηνών, συζητά έντονα την επιστροφή του στα πάτρια εδάφη και αναζητά την καλύτερη δυνατή συνθήκη για να υλοποιήσει τη μετοίκησή του»

 

Ενδιαφέρον αποτελεί ακόμη το γεγονός ότι ενώ οι επιχειρήσεις κατά προτεραιότητα τους τελευταίους επτά μήνες αναζητούν στελέχη στους χώρους των πωλήσεων, της οικονομικής διαχείρισης και της πληροφορικής, τα στελέχη που ενδιαφέρονται να προσφέρουν την εργασία τους σε νέο εργοδότη είναι κυρίως τραπεζικά και ακολουθούν τα στελέχη που προέρχονται από τη διαφήμιση και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας, ενώ σημαντική είναι και η προσφορά εργασίας των στελεχών logistics. Μεγαλύτερη απόκλιση στην προσφορά και στη ζήτηση παρατηρείται στο χώρο της πληροφορικής όπου η προσφορά και ειδικότερα στις θέσεις υψηλής εξειδίκευσης στο χαμηλό και μεσαίο επίπεδο είναι πολύ περιορισμένη, με αποτέλεσμα σε αυτό το χώρο οι εργοδότες να μην ικανοποιούν εύκολα τις ανάγκες τους.

Copyright © 1999-2021 Premium S.A. All rights reserved.