ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΗSBC: Η Ασία θα ηγείται του παγκόσμιου εμπορίου μέχρι το 2030

17:54 - 10 Ιαν 2013 | Αναλύσεις
Δυναμική ανάπτυξη στις εξαγωγές εμπορευμάτων από όλες τις Ασιατικές χώρες, εκτός της Ιαπωνίας, έως το 2030 με αιχμή το διμερές εμπόριο ανάμεσα στην Ινδία, την Κίνα και το Βιετνάμ, προβλέπει η HSBC σε πρόσφατη μελέτη της με τον τίτλο«Global Connections». Σύμφωνα με την τράπεζα, η οποία έχει αποφασίσει ως στρατηγική να ρίξει το βάρος της στις αναδυόμενες αγορές της “Κίτρινης Ηπείρου”, θεωρεί ότι, “οι προοπτικές της Ευρώπης ποικίλουν και στεκόμαστε περισσότερο στις ανατολικές οικονομίες, όπως της Τουρκίας και της Πολωνίας οι οποίες δημιουργούν εμπορικούς δρόμους με την Ασία. Παρόμοιες είναι και οι εκτιμήσεις μας για την Αμερική, όπου περιμένουμε τις εξαγωγές του Μεξικού να παρουσιάσουν την πιο δυναμική ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα, με τον μέσο όρο να αγγίζει το 8% ετησίως έως το 2020.

 

 

Αν και προβλέπουμε ότι η ετήσια ανάπτυξη των εξαγωγών των ΗΠΑ και του Καναδά θα αγγίζει το 6% έως το 2015, εκτιμούμε ότι ο ρυθμός θα αυξηθεί προς τα τέλη της δεκαετίας καθώς οι παραδοσιακοί εμπορικοί συνεργάτες του αναπτυγμένου κόσμου θα αρχίσουν να επανακάμπτουν οικονομικά. Επιπλέον, προβλέπουμε ισχυρή ανάπτυξη στο εμπόριο των ΗΠΑ με την Ινδία και την Κίνα καθώς θα αυξάνεται το εισόδημα των κατοίκων τους και θα τροφοδοτεί την ζήτηση για διάφορα προϊόντα κατασκευασμένα στις ΗΠΑ, όπως FMCG, εξειδικευμένη τεχνολογία και φαρμακευτικά προϊόντα.

 

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι αναδυόμενες αγορές όπως η Κίνα, που ήταν γνωστές ως βιομηχανικά κέντρα, αρχίζουν να μετατρέπονται σε εξίσου σημαντικούς προορισμούς για τις εξαγωγές της Δύσης.

 

Οι κορυφαίες βιομηχανίες που αρχίζουν να αντιλαμβάνονται όλο και περισσότερο τις τάσεις αυτές, δεν αρκούνται πλέον να αποτελούν ένα μεμονωμένο κρίκο στην εφοδιαστική αλυσίδα. Γνωρίζουν ότι η εφοδιαστική αλυσίδα καθώς και ο χάρτης του παγκόσμιου εμπορίου που αυτή δημιουργεί αλλάζουν σχήμα. Το κλειδί για το νικητή στη νέα παγκόσμια τάξη είναι η διασύνδεση και ελάχιστες είναι οι εταιρείες που μπορούν να εφησυχάζουν στο μέσω της μεγαλύτερης αναμφισβήτητα δομικής αλλαγής από την οποία διέρχεται το παγκόσμιο επιχειρείν”.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.