ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΕΗ: Στην PIMCO το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης με επιτόκιο 6,8% Κύριο

20:40 - 22 Ιουλ 2020 | Αναλύσεις
ΔΕΗ: Στην PIMCO το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης με επιτόκιο 6,8%
Εγκρίθηκε την Τετάρτη από το ΔΣ της ΔΕΗ το δεύτερο πακέτο τιτλοποίησης ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών, από το οποίο η ΔΕΗ θα αντλήσει ποσό ύψους 300 - 350 εκατ. ευρώ.

Πηγές με γνώση της συναλλαγής αναφέρουν πως η προσφορά προήλθε από τον διεθνή επενδυτικό οίκο PIMCO, ενώ διοργανωτής της συναλλαγής είναι η Deutsche Bank

Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ακόμη ένα σαφές μήνυμα εμπιστοσύνης από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα, η οποία παρέχει σημαντική ρευστότητα στη ΔΕΗ, χωρίς την απαίτηση περαιτέρω εγγυήσεων.

Σημειώνεται ότι το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 6,8% και είναι σημαντικά χαμηλότερο από το αντίστοιχο επιτόκιο δανεισμού εταιρειών με πιστοληπτική αξιολόγηση Β (7,5%), ενώ σημαντικό είναι το γεγονός ότι δεν δίνονται πρόσθετες εγγυήσεις πέραν των ληξιπρόθεσμων οφειλών άνω των 90 ημερών με πολύ υψηλό προφίλ ρίσκου, γεγονός που εξηγεί και το υψηλό κόστος.

Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατες συναλλαγές ελληνικών εταιρειών το επιτόκιο διαμορφώθηκε στην περιοχή του 6,3% με παροχή εσόδων από πολύ σημαντικά assets ως εγγύηση.

Το πλεονέκτημα του συγκεκριμένου χρηματοδοτικού εργαλείου είναι ότι το ποσό που αντλείται δεν εγγράφεται στον δανεισμό της εταιρείας και δεν προσαυξάνει το χρέος.

Ουσιαστικά, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, με τις δύο συναλλαγές τιτλοποίησης (60 και 90 ημερών) η ΔΕΗ είναι η πρώτη Εταιρεία στην Ελλάδα που δεν πουλάει ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά αντλεί ρευστότητα χωρίς εγγυήσεις και με τη διαχείριση των οφειλών να παραμένει στην ίδια την Επιχείρηση. Επομένως, οποιαδήποτε καλύτερη εισπραξιμότητα είναι και παραμένει πρόσθετο όφελος της ΔΕΗ.

Παράλληλα, είναι η πρώτη φορά που μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι (JP Morgan, Pimco, Deutsche Bank) και όχι distressed funds προσέρχονται και επενδύουν σε ελληνικό project διαχείρισης οφειλών, που μπορεί να αποτελέσει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις.

Η προσπάθεια για την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της ΔΕΗ ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2017, ωστόσο, έως τον Σεπτέμβριο του 2019 δεν υπήρχε η παραμικρή προσφορά.  Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ ασχολήθηκε ενεργά με το ζήτημα και μέσα σε λίγους μήνες κατάφερε να υλοποιήσει και τα δύο πακέτα συναλλαγών συνολικού ύψους 500-600 εκατ. ευρώ προσελκύοντας διεθνές επενδυτικό ενδιαφέρον και ευνοϊκό επιτόκιο. 

Η συναλλαγή αυτή με έναν τόσο μεγάλο διεθνή επενδυτή διευκολύνει και τους θεσμικούς επενδυτές του εξωτερικού να βάλουν στο "ραντάρ" τους τη μετοχή της ΔΕΗ.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 23 Ιουλ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.