ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Aνθεκτικότητα για λίγους στο 9μηνο-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων Κύριο

10:58 - 28 Δεκ 2020 | Αναλύσεις
Aνθεκτικότητα για λίγους στο 9μηνο-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα των εισηγμένων
Επηρεάστηκε η κερδοφορία των εισηγμένων από τη πανδημία κατά τη διάρκεια του εννιαμήνου του 2020. Ωστόσο οι εταιρίες της υψηλής κεφαλαιοποίησης του Ftse 25 έδειξαν ανθεκτικότητα και βρέθηκαν στις πρώτες θέσεις των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων της χώρας στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου της χρονιάς που ολοκληρώνεται.

Στην πρώτη δεκάδα των πιο κερδοφόρων εισηγμένων βρίσκονται 6 μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης με τον ΟΤΕ να είναι στη κορυφή και ν ακολουθεί η Jumbo, ενώ  η Mytilineos που είναι η πρώτη σε κέρδη από πλευράς βιομηχανιών. Ακολουθούν ο ΟΠΑΠ η Τέρνα Ενεργειακή και ο Τιτάν. Τη δεκάδα συμπληρώνουν ο Καρέλιας, η ΕΥΔΑΠ(επίσης Ftse 25) η Prodea και η Pasal.

Στην αντίπερα όχθη τις μεγαλύτερες ζημιές είχαν οι 2 εισηγμένες του κλάδου διϋλισης πετρελαίου η Aegean  και ακολούθησαν εισηγμένες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα όπως είναι ο Ελλάκτωρ, η Intralot  και η Attica Group. Tη δεκάδα με τις μεγαλύτερες ζημιές συμπληρώνουν οι μετοχές της Lamda Development  της ΑΝΕΚ  της Frigoglass και του Βαρβαρέσσου.

Σε σύνολο 129 εισηγμένων που είχαν δημοσιεύσει μέχρι και τις 17 Δεκεμβρίου 2020  λογιστικές καταστάσεις προκύπτει ότι η καθαρή κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 325,980 εκατ. ευρώ από καθαρά κέρδη  1,488 δις ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2019 καταγράφοντας πτώση  78,16%.

Οι 129 εισηγμένες εταιρίες που δημοσίευσαν αποτελέσματα, εμφάνισαν αθροιστικό κύκλο εργασιών ύψους  45,860 δις ευρώ. Ο αντίστοιχος κύκλος εργασιών για το 9μηνο του 2019, είχε φτάσει στα 54,296 δις ευρώ. Δηλαδή, καταγράφεται μείωση -15,5%.

Αν, από το σύνολο των εταιριών, αφαιρέσουμε τις 4 συστημικές τράπεζες (ως “πωλήσεις” στις τράπεζες λογίζουμε τα “συνολικά -παντός είδους- έσοδα”, τότε, οι συνολικές πωλήσεις εμφανίζουν μείωση κατά 19,0%.

Τα αθροιστικά έσοδα των τραπεζών εμφάνισαν αύξηση κατά 13,9%. Παρ' όλα αυτά, αν και σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία, το βασικό συμπέρασμα είναι ότι η πλειονότητα των εταιρειών θα καταφέρει να ξεπεράσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και έτσι θα μπορέσει να ελπίζει σε σαφώς καλύτερες οικονομικές επιδόσεις από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 και μετά

Αν, από το σύνολο των εταιριών, αφαιρέσουμε τις 4 συστημικές τράπεζες και τις δύο μεγάλες εταιρίες διυλιστηρίων (ΕΛΠΕ και Motor Oil - η αφαίρεσή τους από το σύνολο, είναι συνήθης, αφού πάντα, ο κύκλος εργασιών τους είναι πολύ μεγάλος σε σύγκριση με τις υπόλοιπες εταιρίες, ενώ, για ειδικούς κλαδικούς λόγους, εμφανίζει πολύ μεγάλες διακυμάνσεις), τότε, οι συνολικές πωλήσεις των υπολοίπων 123 εταιριών, φτάνουν στα  30,390 δις ευρώ και είναι μειωμένες κατά -12,5%. Αυτό είναι το νούμερο το οποίο, κατά κύριο λόγο, θα πρέπει να λαμβάνουμε υπ’ όψη μας, όταν αναφερόμαστε στη μεταβολή των πωλήσεων κατά το διάστημα από 1/1/2020 έως 30/9/2020.

Από τις 44 εταιρίες που εμφάνισαν αύξηση των πωλήσεων, για τις 18, η αύξηση ήταν κάτω του 10%. Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζει η εταιρία ΛΑΝΑΚΑΜ (+121,7%) -της οποίας όμως τα μεγέθη είναι πολύ μικρά. Δεύτερη σε ποσοστό αύξησης είναι η AUDIOVISUAL, η οποία εμφάνισε αύξηση κατά 86,3% (€ 95,827 εκατομμύρια, από € 51,4 εκατομμύρια το αντίστοιχο διάστημα του 2019).

Από τις 85 εταιρίες που εμφανίζουν μείωση των πωλήσεων, για τις 30, η μείωση ήταν κάτω του 10%. Από τις 85 εταιρίες, τη μικρότερη μείωση εμφάνισε ο ΟΤΕ (-0,1%), ενώ τη μεγαλύτερη μείωση εμφάνισε η ΒΙΟΤΕΡ (-81,9%), της οποίας όμως τα μεγέθη είναι πολύ μικρά. Δεύτερη σε ποσοστό μείωσης, είναι η ΛΑΜΨΑ, με μείωση -79,0% (€ 13,0 εκατομμύρια, από € 62,1 εκατομμύρια κατά το 9μηνο του 2019).

Τα προβλήματα είναι μεγαλύτερα για εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε συγκεκριμένους κλάδους (π.χ. μεταφορές, διυλιστήρια, ξενοδοχεία, κλωστοϋφαντουργίες, λιανικό εμπόριο) και κυρίως για όσες εισηγμένες αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Μια δεύτερη εκτίμηση που θα μπορούσε να προκύψει από τις ανακοινώσεις των εταιρειών είναι ότι οι οικονομικές επιπτώσεις του δεύτερου lockdown φαίνεται πως είναι μέχρι σήμερα μικρότερες από αυτές του πρώτου, ωστόσο: α) Παραμένει άγνωστη η διάρκεια των νέων περιοριστικών μέτρων (πιθανόν να είναι χρονικά μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της φετινής άνοιξης), β) Οι επιπτώσεις του δεύτερου lockdown έρχονται να επιδράσουν σωρευτικά στις αντοχές των εταιρειών, γ) Οι όποιες κυβερνητικές ενισχύσεις μπορούν μόνο να περιορίσουν τις επιπτώσεις της πανδημίας και όχι να τις εξαλείψουν πλήρως.

Συμπερασματικά για το σύνολο του 2020 αναμένεται οι λίγες και ισχυρές εισηγμένες με κεφαλαιοποίηση άνω του 1 δις ευρώ να εμφανίσουν κερδοφορία εμφανώς μειωμένη σε σχέση με το 2019 λόγω πανδημίας. Ωστόσο επειδή είχαν προετοιμαστεί επέδειξαν αντοχές και ήδη απλώνουν σταδιακά τα επενδυτικά τους σχέδια στη διάρκεια του 2021.

Για τη πλειοψηφία των εισηγμένων με μέση κεφαλαιοποίηση από 100 εκατ. ευρώ έως 900 εκατ. ευρώ το 2021 θα είναι έτος επανεκκίνησης αλλά ουσιαστικά από το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς όταν με το εμβόλιο θα αποκαθίσταται η κανονικότητα θα πάρουν μπρος οι μηχανές των περισσοτέρων εισηγμένων.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 12:34 - 28 Δεκ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.