ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Eυ. Μυτιληναίος: «Ρευστότητα 1,3 δισ.-Τα εργοστάσια λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες» Κύριο

09:08 - 05 Φεβ 2021 | Αναλύσεις
Eυ. Μυτιληναίος: «Ρευστότητα 1,3 δισ.-Τα εργοστάσια λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες»
«Μέχρι το τέλος του 2021 θα τεθεί σε λειτουργία η μονάδα Φυσικού Αερίου 826 MW του ομίλου Mytilineos στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η εγκατεστημένη ισχύς θα ξεπεράσει τα 300 MW, ενώ το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ».

Αυτά δήλωσε ο πρόεδρος της φερώνυμης εισηγμένης Ευάγγελος Μυτιληναίος στη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών με αφορμή τα ετήσια αποτελέσματα της παρελθούσης χρήσης. Παράλληλα ο κ. Μυτιληναίος υποστήριξε ότι στον τομέα του Αλουμινίου η ζήτηση είναι ισχυρή και ο όμιλος Mytilineos διαθέτει από τα χαμηλότερα κόστη παραγωγής μέσω τριών προγραμμάτων μείωσης κόστους.

Ο κ. Mυτιληναίος απαντώντας σε ερωτήσεις αναλυτών σχετικά με τα σχέδια του για εξαγορές, δήλωσε τα εξής: «έχουμε θετικές χρηματοροές, διαθέσιμη ρευστότητα ύψους 1,3 δισ. ευρώ(συμπεριλαμβανομένων των ταμειακών διαθεσίμων 500 εκατ. ευρώ καθώς και τις διαθέσιμες γραμμές πίστωσης ύψους 800 εκατ. ευρώ), αλλά και τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στις αγορές για άντληση κεφαλαίων προκειμένου αν προκύψουν ευκαιρίες για εξαγορές να τοποθετηθούμε».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εισηγμένης εκτίμησε ότι το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά για τη Mytilineos, με «πολύ ενέργεια, όλες τις μονάδες και τα εργοστάσια μας να παράγουν και τις επενδυτικές μας μηχανές να λειτουργούν με υψηλές ταχύτητες…».

Για τον τομέα του Φυσικού Αερίου, ο. κ. Μυτιληναίος σημείωσε ότι, η νέα μονάδα θα επιταχύνει τις δραστηριότητες και σε νέα εκδήλωση θα δοθούν περισσότερες λεπτομέρειες.

Σε ερώτηση για την διεκδίκηση της Λάρκο ο κ. Μυτιληναίος διευκρίνισε ότι, η Λάρκο παράγει σιδηρονικέλιο και όχι νικέλιο και νικέλιο - κοβάλτιο (Λόγω των αναφορών του E. Mask για τις μπαταρίες). Απάντησε ότι και η διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας είναι σε εξέλιξη και για το target model o κ. Μυτιληναίος απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δήλωσε βέβαιος ότι θα ομαλοποιηθεί η αγορά καθώς σε καμία χώρα δεν έγινε αυτό από τη μια ημέρα στην άλλη ενώ εξήγησε ότι δίχως παραγωγή είναι μια ριψοκίνδυνη επιχείρηση καθώς την μία ημέρα κερδίζεις χρήματα και την άλλη χάνεις πολλά χρήματα.

Για όλες οι δραστηριότητες του ομίλου έχουν γίνει πράξεις Hedge ενώ το treasury φροντίζει να έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για την εκτέλεση των έργων.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε πρόεδρος και διευθύνων της εταιρείας MYTILINEOS Ευάγγελος Μυτιληναίος για την πορεία των διαπραγματεύσεων που διεξάγονται με την ΔΕΗ για τις τιμές και τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε εξέλιξη, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κάποια χρονική προθεσμία.

Παράλληλα, σημείωσε, ότι ο τομέας της ενέργειας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα ενιαίο σύνολο, από την παραγωγή ως την λιανική, που λειτουργεί καθετοποιημένα και με παραπληρωματικότητα, κάτι που άλλωστε ενισχύει το target model.

Εν τω μεταξύ σημείωσε ότι τo ανεκτέλεστο υπόλοιπο είναι στα 0,5 δισ. για τον τομέα Διεθνούς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), που προγραμματίζεται για το 2021, ενώ για τον κλάδο της Βιώσιμης Ανάπτυξης, SES, αντίστοιχα ανέρχεται στο 1 δισ. και από αυτά τα 500 εκατ. αφορούν το 2021.

Παράλληλα, το δυναμικό στις ΑΠΕ θα έχει ανέλθει στα 350 MW το 2023 ενώ βέβαια αναμένονται ανακοινώσεις για σημαντικές επενδύσεις στον τομέα των ηλιακών πάρκων.

Σε σχέση με την επαναγορά μετοχών, η διοίκηση σημείωσε ότι έχουν δαπανηθεί 57 εκατ. ευρώ και το κόστος κτήσης είναι περί τα 9 ευρώ ενώ δεν υπάρχει καμία απόφαση για ακύρωση ή διαγραφή των μετοχών αυτών.

Η μεταλλουργία

Για τον κλάδο της μεταλλουργίας, όπως σημείωσε η διοίκηση, το μέλλον αναμένεται καλύτερο, λόγω των κινήσεων hedging και εξοικονόμησης πόρων με μείωση κόστους που έχουν γίνει.

Επίσης σχετικά με το CO2 η εταιρία έλαβε σαν αποζημιώσεις 11 εκατ. από τις επιβαρύνσεις της ΔΕΗ αλλά και 16 εκατ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο λεγόμενο rebate που έχει να κάνει με το carbon leakage, μηχανισμό της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος στην Ευρώπη έχουν μείνει 11 εργοστάσια αλουμινίου με μια αυξημένη πίεση για τις εκπομπές ρύπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε ένα φόρο άνθρακα. Αυτό μοιραία οδηγεί στον μετασχηματισμό της χρήσης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές για τις βιομηχανίες που θα επιβιώνουν.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 11:31 - 05 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.