ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που βρίσκονται επενδυτικές μερίδες Κύριο

08:00 - 02 Ιουν 2021 | Αναλύσεις
Χρηματιστήριο: Τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη που βρίσκονται επενδυτικές μερίδες
Αξιοσημείωτη είναι η επενδυτική δραστηριότητα εκτός συνόρων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς εντοπίζονται ενεργοί κωδικοί σε πολλά σημεία του πλανήτη.

Γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Αλβανία, αλλά και μακρινές χώρες, όπως η Αυστραλία, η Λιβερία, το Χονγκ Κονγκ και το Κουβέιτ, είναι μερικές από αυτές.

Όπως αποκαλύπτουν τα στατιστικά στοιχεία του Χρηματιστηρίου (AXIA Numbers), τον Απρίλιο του 2021 υπήρχε σημαντική επενδυτική δραστηριότητα και από εξωτικές χώρες, που θεωρούνται φορολογικοί «παράδεισοι», όπως τα Καϋμάν Νησιά, τα Νησιά Μάρσαλ, τα Νησιά Βερμούδες και τα Παρθένα Νησιά Αγγλίας. Σημειώνεται ότι τα νησιά αυτά «φιλοξενούν» πληθώρα offshore εταιρειών.

Εντύπωση προκαλεί ακόμη το γεγονός ότι πέντε χώρες είχαν τον Απρίλιο μόλις έναν ενεργό κωδικό στο ελληνικό χρηματιστήριο. Αυτές οι χώρες είναι το Βέλγιο, τα Νησιά Βερμούδες, η Σερβία, η Σουηδία και τα Παρθένα Νησιά Αγγλίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο AXIA Numbers του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τον Απρίλιο οι ενεργές μερίδες ανήλθαν στις 1.179, με τις 592 να αφορούν αγορές και τις 587 να αφορούν πωλήσεις. Σε επίπεδο αγορών, οι ξένοι κωδικοί στο Χρηματιστήριο Αθηνών τον Ιανουάριο προήλθαν από 26 χώρες και σε επίπεδο πωλήσεων από 29 χώρες.

Επενδυτικές μερίδες

Η χώρα με τις περισσότερες επενδυτικές μερίδες, τόσο σε επίπεδο αγορών όσο και σε επίπεδο πωλήσεων, ήταν η Κύπρος με 887. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 50 κωδικούς και στην τρίτη θέση με 36 κωδικούς βρίσκουμε το Λουξεμβούργο. Με 26 επενδυτικές μερίδες ακολουθούν οι ΗΠΑ, εν συνεχεία βρίσκουμε τα Καϋμάν Νησιά με 23, τη Γαλλία και τη Βουλγαρία με 21, τη Γερμανία με 18, την Ελβετία με 13 και την Ιρλανδία με 11.

Ακολουθούν οι παρακάτω χώρες: Λιβερία (9), Αλβανία (8), Νησιά Μάρσαλ (7), Αυστραλία (7), Ιταλία (7), Ισπανία (6), Αυστρία (5), Τσεχία (4) και Τουρκία (3).

Με 2 ενεργές μερίδες συμμετείχαν: Ολλανδία, Κουβέιτ, Νορβηγία, Γκέρνσεϊ, Μονακό και Χονγκ Κονγκ.

Μία ενεργή μερίδα είχαν οι παρακάτω χώρες: Βέλγιο, Νησιά Βερμούδες, Σερβία, Σουηδία και Παρθένα Νησιά Αγγλίας.

Αγορές

Σε επίπεδο αγορών, τους περισσότερους ενεργούς κωδικούς είχε η Κύπρος με 454. Στη δεύτερη θέση βρίσκουμε το Ηνωμένο Βασίλειο με 23 κωδικούς, την τρίτη θέση καταλαμβάνει το Λουξεμβούργο με 15, ενώ ακολουθούν τα Καϋμάν Νησιά με 13, οι ΗΠΑ με 12, η Βουλγαρία με 11 και η Γερμανία με 10.

Κάτω από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι εξής χώρες: Γαλλία (8), Ελβετία (7), Ιρλανδία (6), Λιβερία (5), Νησιά Μάρσαλ (4), Αυστρία (3), Αυστραλία (3), Αλβανία (3), Ιταλία (3), Ισπανία (2), Τσεχία (2), Ολλανδία (1), Κουβέιτ (1), Νορβηγία (1), Τουρκία (1), Γκέρνσεϊ (1), Σουηδία (1), Μονακό (1) και Χονγκ Κονγκ (1).

Πωλήσεις

Σε επίπεδο πωλήσεων, τη μεγαλύτερη συμμετοχή είχε η Κύπρος με 433 ενεργούς κωδικούς, ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο με 27, το Λουξεμβούργο με 21, οι ΗΠΑ με 14, η Γαλλία με 13 και τα Καϋμάν Νησιά και η Βουλγαρία με 10.

Λιγότερες από δέκα ενεργές μερίδες είχαν οι ακόλουθες χώρες: Γερμανία (8), Ελβετία (6), Ιρλανδία (5), Αλβανία (5), Ισπανία (4), Λιβερία (4), Αυστραλία (4), Ιταλία (4), Νησιά Μάρσαλ (3), Τσεχία (2), Αυστρία (2), Τουρκία (2), Βέλγιο (1), Ολλανδία (1), Κουβέιτ (1), Νησιά Βερμούδες (1), Νορβηγία (1), Σερβία (1), Γκέρνσεϊ (1), Μονακό (1), Χονγκ Κονγκ (1) και Παρθένα Νησιά Αγγλίας (1).

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.