ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Αφήνουμε την εσωστρέφεια και επιδιώκουμε την ανάπτυξη

08:17 - 04 Ιουν 2021 | Αναλύσεις
Μπουλούτας (Ελλάκτωρ): Αφήνουμε την εσωστρέφεια και επιδιώκουμε την ανάπτυξη
Την αλλαγή σελίδας για τον Ελλάκτωρα επεσήμανε χθες ο νέος διευθύνων σύμβουλος του Ευθύμιος Μπουλούτας δηλώνοντας τα εξής: <Θα είμαστε παρόντες σε όλα τα έργα που αφήνουν προστιθέμενη αξία και προσφέρουν υγιή κερδοφορία όπως είναι η διεκδίκηση έργων στο Ελληνικό αλλά και του εμβληματικού αυτοκινητοδρόμου ΒΟΑΚ. Αφήνουμε την εσωστρέφεια και βγαίνουμε προς τα έξω επιδιώκουμε την ανάπτυξη>.

Ο κ. Μπουλούτας  έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στις ΑΠΕ, υπενθυμίζοντας ότι μέρος της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου τα 20,5 εκ. ευρώ θα κατευθυνθούν στην επιτάχυνση τέτοιων έργων, αλλά και στο σκέλος των παραχωρήσεων. Μάλιστα ερωτηθείς για την Αττική Οδό υποστήριξε ότι η σύμβαση λήγει το 2024 και η εταιρία προετοιμάζεται για τον διαγωνισμό που αφορά στην επέκταση της σύμβασης παραχώρησης. Στο πλαίσιο αυτό διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει καμία αύξησης στις τιμές διέλευσης (διόδια).

Ο κ. Μπουλούτας πέρα από την επαναφορά του ομίλου στην αναπτυξιακή τροχιά σημείωσε πως ένας από τους στόχους της διοίκησης είναι και η ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Στο θέμα αυτό σημείωσε ότι εφαρμόζεται πλάνο για τη βελτίωση της λειτουργικής δομής του ομίλου, την ελαχιστοποίηση των ζημιών του κλάδου των κατασκευών και της μείωσης σε 12 μήνες κατά 1% του κόστους δανεισμού. Εκτίμησε ότι στο τέταρτο τρίμηνο η Άκτωρ θα πετύχει το break even για τα οικονομικά της μεγέθη, όχι όμως σε ετήσια βάση. Οι κατασκευές, σύμφωνα με τον ίδιο, θα επιστρέψουν το επόμενο έτος σε κερδοφορία.

Ο κ. Μπουλούτας ερωτηθείς για το αν η Greenhill έχει ενημερώσει για τη συμμετοχή της στην επικείμενη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου απάντησε πως η διοίκηση δεν έχει λάβει έγγραφη δέσμευση. Σε αντίθεση, όπως πρόσθεσε, με τη Reggeborgh η οποία έχει δεσμευτεί και για την κάλυψη ποσού έως 50 εκ. ευρώ, αν χρειατεί.

Για τη μείωση του χρηματοοικονομικού κόστους κατά 1% μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο, ο κ. Μπουλούτας εξήγησε πως η ολοκλήρωση της αύξησης βελτιώνει το πιστωτικό προφίλ της Ελλάκτωρ. Έτσι «οι ελληνικές τράπεζες με τις οποίες έχουμε ξεκινήσει συναντήσεις πιστεύω πως θα μας δώσουν καλύτερα επιτόκια». Για το ομόλογο των 600 εκατ. ευρώ που έχει αλμυρό επιτόκιο 6,375% είπε πως «πρώτα πρέπει να σταθεροποιηθεί ο όμιλος σε καλύτερη κερδοφορία και μετά θα ακολουθήσουν προσπάθειες για βελτίωση των όρων».

Η νέα διοίκηση έχει στόχο να περιοριστεί η παρουσία του ομίλου στην Ελλάδα, στην Ρουμανία και στην Βαλκανική είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελλάκτωρ. Τόνισε πως μεγάλο τμήμα του κόστους του ομίλου συνδέονταν με το γεγονός πως είχε παρουσία σε πολλές χώρες του κόσμου με μικρή δραστηριότητα που δεν δικαιολογούσε τις μεγάλες ομάδες. Αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη «μελέτη των επιχειρησιακών σχεδίων για τις διάφορες χώρες που επιχειρούσαμε στο παρελθόν»

Όσο για την συμμετοχή των εφοπλιστών Δημ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου ο Θ. Μπουλούτας είπε πως «δεν έχουμε έγγραφη δέσμευση από την Greenhill. Η μόνη έγγραφη δέσμευση προς το διοικητικό συμβούλιο είναι αυτή της Reggeborgh για δεσμευτική συμμετοχή μέχρι του ποσού των 50 εκατ. εφόσον κάποιοι μέτοχοι δεν αναλάβουν το δικό τους ποσοστό». 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.