ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Mytilineos:Τι λένε οι εγχώριοι θεσμικοί αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου Κύριο

19:29 - 28 Ιουλ 2021 | Αναλύσεις
Mytilineos:Τι λένε οι εγχώριοι θεσμικοί αναλυτές για τα αποτελέσματα εξαμήνου
Τα ισχυρά αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου του 2021 του Ομίλου Mytilineos βρέθηκαν στο επίκεντρο των εκτιμήσεων των εγχώριων αναλυτών. Σύμφωνα μάλιστα με τις προβλέψεις τους, από το 3ο τρίμηνο του έτους και έπειτα αναμένεται περαιτέρω βελτίωση, με το 2021 να αναμένεται ότι θα αποτελέσει έτος ρεκόρ για τα οικονομικά αποτελέσματα του Ομίλου.

Ισχυρές ήταν οι επιδόσεις στους τομείς Μεταλλουργίας και SES. Η μεταλλουργία ωθούμενη από την αύξηση των τιμών αλουμινίου σε συνδυασμό με τον αυστηρό έλεγχο του κόστους και ο τομέας SES από την επανεκκίνηση έργων που είχαν επηρεαστεί την προηγούμενη χρονιά από την πανδημία.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, το 2022 αναμένεται τα οικονομικά μεγέθη της Mytilineos «να περάσουν σε άλλο επίπεδο» (take-off), με τα κέρδη να εκτιμάται ότι θα διπλασιαστούν σε σχέση με αυτά του 2020 (€129εκ) στα €260 εκ., με άξονες ανάπτυξης την εκκίνηση του νέου σταθμού ηλεκτροπαραγωγής (CCGT) 826 MW στο τέλος του 2021, την αυξημένη παραγωγή αλουμινίου, το ισχυρό περιβάλλον τιμών και την «ωρίμανση» του χαρτοφυλακίου φωτοβολταϊκών έργων.

Ενδεικτικά, τα βασικά στοιχεία των εκθέσεων των εγχώριων αναλυτών για τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου της Mytilineos έχουν ως εξής:

Piraeus

Τα καλά αποτελέσματα στους τομείς της Μεταλλουργίας και των Sustainable Engineering Solutions (SES) αντιστάθμισαν τις χαμηλές επιδόσεις στον τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου.

Εξαιρουμένων των επιπτώσεων των μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, η αύξηση του EBITDA ανήλθε στο +29% και στα 161 εκατ. ευρώ, ενώ και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά +51% σε ετήσια βάση και ανήλθαν στα 81 εκατ. ευρώ.

Η Piraeus Securities υπενθυμίζει επίσης ότι η Mytilineos εξέδωσε με επιτυχία το πρώτο της «πράσινο» ομόλογο, αντλώντας 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 2,25% και λήξη το 2026 και βελτιώνοντας περαιτέρω το πιστωτικό της προφίλ.

Pantelakis

Η διοίκηση της Mytilineos επιβεβαίωσε στο conference call μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ότι τα ασφάλιστρα για προϊόντα αλουμινίου είναι εξαιρετικά υψηλά προς το παρόν, χάρη στο πολύ «σφιχτό» ισοζύγιο ζήτησης-προσφοράς.

Ωστόσο, διατηρώντας τις επιφυλάξεις της, η διοίκηση απέφυγε να προεκτείνει το τρέχον πολύ ευνοϊκό σκηνικό συναλλαγών.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Pantelakis τονίζει στο report της ότι θα περιμένει μέχρι το τέλος του 3ου τριμήνου του 2021, για να εκτιμήσει τον αντίκτυπο των κερδών για το επόμενο έτος (λόγω των προθεσμιακών πωλήσεων, συνήθως περιλαμβάνονται χρονικές καθυστερήσεις άνω των 6 μηνών).

Axia

Και η Axia τονίζει, από την πλευρά της, ότι η συνολική αύξηση του EBITDA προήλθε από τις υψηλότερες τιμές που επιτεύχθηκαν στους τομείς της μεταλλουργίας, αλλά και λόγω της ανάκαμψης της κερδοφορίας του τομέας SES μετά την έναρξη εκτέλεσης διεθνών έργων.

Αντίθετα, οι πιο χαμηλές επιδόσεις σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο οφείλονται στους χαμηλότερους όγκους παραγωγής λόγω συντήρησης και στις υψηλότερες τιμές στον τομέα της ενέργειας, ενώ και ο τομέας RSD κατέγραψε ένα χαμηλότερο των προσδοκιών τρίμηνο.

Όπως επισημαίνει ακόμη η Axia, κατά τη διάρκεια του conference call, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, είπε ότι η εταιρεία εξετάζει μια νέα επένδυση στο τμήμα της μεταλλουργίας, με στόχο την αύξηση της ανακυκλωμένης παραγωγής αλουμινίου κατά c60kMT (έναντι 50kMT τώρα) και την επίτευξη συνολικής παραγωγής 300kMT (έναντι 250kMT).

Παράλληλα, ο κ. Μυτιληναίος επανέλαβε τον στόχο της εταιρείας για καθαρά έσοδα ύψους 260 εκατ. ευρώ το 2022.

Optima

Για ικανοποιητικά αποτελέσματα κάνει λόγο και η Optima, η οποία υποστηρίζει πως οφείλονται στο ευνοϊκό περιβάλλον στον τομέα της μεταλλουργίας. Ως αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή διατηρεί το θετικό της outlook για τη Mytilineos, δίνοντας τιμή-στόχο τα 15,04 ευρώ ανά μετοχή.

Σε γενικές γραμμές αναφέρει επίσης πως παρά τη μειωμένη συνεισφορά του τομέα Ηλεκτρικής Ενέργειας & Φυσικού Αερίου (Power & Gas), ήταν ένα ακόμη σταθερό τρίμηνο σε επίπεδο Ομίλου για τη Mytilineos, που υποστηρίχθηκε κυρίως από τον τομέα της Μεταλλουργίας. Η Optima τονίζει ακόμη πως η μειωμένη απόδοση του τομέα Power & Gas ήταν αναμενόμενη μετά από την εξαιρετική απόδοση το 2020.

Οι προοπτικές για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 παραμένουν θετικές, κυρίως λόγω των ισχυρών τιμών των μετάλλων, που σταδιακά θα δώσουν περαιτέρω ώθηση στα μεγέθη της εταιρείας, υποδηλώνοντας ότι το υψηλότερο ετήσιο EBITDA σε σύγκριση με τα 315 εκατ. ευρώ του περασμένου έτους είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Beta

Η Mytilineos κατέγραψε ένα σταθερό πρώτο εξάμηνο, υποστηριζόμενο στην ανάκαμψη του τμήματος βιώσιμων εφαρμοσμένων μηχανικών λύσεων (αύξηση 137% το β’ τρίμηνο του 2020) και της συνεχώς ισχυρής απόδοσης της επιχειρηματικής μονάδας μεταλλουργίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Beta Securities τονίζει πως πρόκειται για μια συνολικά ικανοποιητική απόδοση της Mytilineos, με πολλά υποσχόμενη προοπτική για το 2022. Παράλληλα, παραμένει θετική αναφορικά με τη μετοχή της Mytilineos.

NBG

Τιμή στόχο στα 19,9 ευρώ ανά μετοχή δίνει η NBG, με αφορμή την ισχυρή κερδοφορία της Mytilineos.

Σε αυτό το πλαίσιο, τονίζει πως η εταιρεία είναι έτοιμη να κατακτήσει την εγχώρια αγορά, αλλά και να πρωταγωνιστήσει εκτός Ελλάδος, καθώς παρουσιάζει μια θετική αλλαγή στον τομέα της ενεργειακής μετάβασης και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:29 - 29 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.