ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πώς «βλέπουν» οι αναλυτές την αναβάθμιση της Mytilineos από την S&P Κύριο

15:22 - 02 Δεκ 2021 | Αναλύσεις
Πώς «βλέπουν» οι αναλυτές την αναβάθμιση της Mytilineos από την S&P
Ως βάση για ισχυρότερη κερδοφορία της Mytilineos τα επόμενα χρόνια «βλέπουν» οι χρηματιστηριακές εταιρείες την αναβάθμιση του outlook του ομίλου από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, Standard & Poor’s.

Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη (1/12), η S&P επιβεβαίωσε την αξιολόγηση «BB-» για τη Mytilineos, ενώ παράλληλα αναβάθμισε τις προοπτικές του ομίλου από σταθερές σε θετικές, αντανακλώντας έτσι μια πιθανή νέα αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες.

Το θετικό report της S&P αποκτά μεγαλύτερη σημασία, σύμφωνα με τις χρηματιστηριακές, καθώς αναγνωρίζει την αναπτυξιακή πορεία της Mytilineos, παρά το ρευστό διεθνές περιβάλλον και τις προκλήσεις της ενεργειακής και υγειονομικής κρίσης. Ο οίκος βλέπει «έκρηξη» κερδών, καθώς η Mytilineos ανταποκρίνεται με επιτυχία στις προκλήσεις και είναι έτοιμη για την ολοκλήρωση των μεγάλων επενδύσεων, με αιχμή το επενδυτικό πρόγραμμα του Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD).

Πιο αναλυτικά, με αφορμή την αναβάθμιση του outlook της Mytilineos από την Standard & Poor's, ορισμένες χρηματιστηριακές εταιρείες σχολίασαν την κίνηση αυτή ως εξής:

Σύμφωνα με την Piraeus Securities, οι προβλέψεις του οίκου αξιολόγησης, βάσει του κεντρικού του σεναρίου για τα EBITDA, κάνουν λόγο για λειτουργική κερδοφορία από 350 εκατ. ευρώ το 2021 σε 500-550 εκατ. ευρώ το 2022 (Μεταλλουργία 220-260 εκατ. ευρώ, Ηλεκτρική Ενέργεια και Φυσικό Αέριο: 150-200 εκατ. ευρώ, Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας-RSD: 50-55 εκατ. ευρώ, Λύσεις Βιώσιμης Μηχανικής-SES: 50-60 εκατ. ευρώ) και περαιτέρω ανοδική πορεία από το 2023 και μετά. Σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, το προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA θα μειωθεί σε 2,2x με 2,7x το 2022 από 3,0x με 3,5x το 2021.

Από την πλευρά της η Beta Χρηματιστηριακή, βασίζει την αναβάθμιση της Mytilineos από την S&P στην επιτυχή διαχείριση της κρίσης και στην ισχυρή ανάπτυξη του ομίλου. Παράλληλα, στέκεται στην αναβαθμισμένη πρόβλεψη της Standard & Poor's για την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) το 2022, η οποία υπολογίζεται πλέον στα 500-550 εκατ. ευρώ έναντι προηγούμενης εκτίμησης στα 340-360 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 τα EBITDA είχαν διαμορφωθεί στα 315 εκατ. ευρώ. Ορόσημο για την περαιτέρω ανάπτυξη της Mytilineos αποτελεί η επικείμενη έναρξη λειτουργίας της νέας μονάδας φυσικού αερίου το 2022, η οποία, σε συνδυασμό με την σταθεροποίηση των τιμών της ενέργειας και τη συμβολή των επενδύσεων, αναμένεται να στηρίξει την αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας.

Σε ανάλυσή της επί της έκθεσης της S&P, η Pantelakis Χρηματιστηριακή στέκεται στο γεγονός ότι, μετά την επιτυχή αντιμετώπιση των πρωτοφανών συνθηκών της αγοράς τους τελευταίους 18 μήνες, η Mytilineos συνεχίζει να ενισχύει την κερδοφορία της. Κατά την άποψη της S&P, μόλις σταθεροποιηθούν οι αγορές και υποχωρήσουν οι κίνδυνοι εκτέλεσης του επενδυτικού πλάνου, η Mytilineos θα πρέπει να είναι σε θέση να δημιουργήσει σημαντικές ταμειακές ροές και να μειώσει τη μόχλευσή της, υποστηρίζοντας υψηλότερη αξιολόγηση.

Επικαλούμενη την αξιολόγηση της Standard & Poor's, η NBG Securities επισημαίνει πως το θετικό outlook δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιθανή νέα αναβάθμιση της Mytilineos τους επόμενους 12 μήνες. Σύμφωνα με την NBG, η Mytilineos βρίσκεται σε θέση για να ενισχύσει περαιτέρω την κερδοφορία της το 2022 κι ακόμη περισσότερο το 2023. Επίσης, η χρηματιστηριακή βασίζεται στη θέση της S&P, η οποία αναμένει ότι τα έργα «build-operate-transfer» (BOT) θα στηρίξουν περαιτέρω τις ταμειακές ροές τα επόμενα χρόνια, τονίζοντας ότι η πώληση του δεύτερου έργου BOT της Mytilineos στη Ρουμανία και μία συμφωνία χρηματοδότησης ενός ηλιακού έργου στην Αυστραλία, θα αποτελέσουν «πείραμα» (teaser) για μελλοντικά έργα BOT που σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία.

Η Euroxx Χρηματιστηριακή, από την πλευρά της, τονίζει πως η Mytilineos σημείωσε σημαντική πρόοδο στον τομέα RSD, εξασφαλίζοντας έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και καθιερώνοντας τον συγκεκριμένο τομέα, ως σημαντικό πυλώνα στο χαρτοφυλάκιό της. Παράλληλα, η χρηματιστηριακή σημειώνει πως οι θετικές προοπτικές της Mytilineos αντανακλούν σε μία πιθανή αναβάθμιση τους επόμενους 12 μήνες, καθώς η εταιρεία μεταβαίνει σε πολύ μεγαλύτερη βάση EBITDA, αλλά και χαμηλότερη μόχλευση.

Σε ανάλογα σχόλια προχώρησαν και οι χρηματιστηριακές εταιρείες Eurobank Equities, Alpha και Optima, οι οποίες προβλέπουν υψηλότερη από την αναμενόμενη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια για τη Mytilineos.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:36 - 02 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.