ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσα κεφάλαια θα διανείμουν φέτος οι εισηγμένες μέσω μερισμάτων- επιστροφών Κύριο

10:11 - 15 Φεβ 2022 | Αναλύσεις
Πόσα κεφάλαια θα διανείμουν φέτος οι εισηγμένες μέσω μερισμάτων- επιστροφών
Με βάση τις προβλέψεις, η μέση μερισματική απόδοση για φέτος των μη τραπεζικών εισηγμένων εταιρειών θα υπερβεί και φέτος τόσο το επιτόκιο των προθεσμιακών καταθέσεων όσο και την απόδοση των δεκαετών ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου. Σε επίπεδο κερδών μετά από φόρους προβλέπεται ότι για τη χρήση του 2021, θα καταγραφούν κέρδη ύψους 2,89 δισεκατομμύρια ευρώ( χωρίς τις τράπεζες), έναντι 523 εκατ. ευρώ κατά το 2020, και 577 εκατ. ευρώ, κατά το 2019 (στο έτος εκείνο, η συνολική κερδοφορία είχε επηρεαστεί από τις μεγάλες ζημιές της ΔΕΗ).

Η άνοδος σχεδόν 12% της μερισματικής πολιτικής των εισηγμένων το 2021 σε σύγκριση με το 2020 κρίνεται ικανοποιητική αν αναλογιστεί κανείς ότι η πανδημία μπορεί να επηρέασε πολλές εταιρείες, αλλά οι αντοχές των εισηγμένων είναι μεγάλες και μπόρεσαν όχι μόνο να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σώσουν τη περσινή χρονιά, αλλά και να διατηρήσουν τη μερισματική πολιτική τους, επιβραβεύοντας τους μετόχους τους. Η πανδημία έπληξε καίρια τις επιδόσεις πολλών οικονομικών κλάδων, αλλά ορισμένοι εξ αυτών διακρίνονταν για τα υψηλά τους μερίσματα (π.χ. διυλιστήρια).

Οι εκτιμήσεις αναλυτών αναφέρουν ότι για τα κέρδη του 2021 οι εισηγμένες θα διανείμουν φέτος μερίσματα και επιστροφές κεφαλαίων που θα ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ.

Πρόκειται για τη καλύτερη επίδοση από το 2017 καθώς το 2018 οι εισηγμένες είχαν διανείμει μερίσματα 1,8 δις ευρώ και  το 2019 διένειμαν μερίσματα 1,1 δις ευρώ.

Σημειώνεται ότι το 2020  διένειμαν μέρισμα 58 εισηγμένες, δηλαδή ποσοστό 37,66% από το σύνολο των 154 εισηγμένων, έναντι 34 εισηγμένων που είχαν διανείμει μέρισμα το 2019 συνολικού ύψους 1,791 δις ευρώ.

Αρκετές εταιρείες προχώρησαν πέρυσι σε διανομές ιδιαίτερα υψηλών ποσών, εκμεταλλευόμενες ότι φέτος -κατ’ εξαίρεση- οι μέτοχοί τους δεν θα επιβαρυνθούν φορολογικά με εισφορά αλληλεγγύης.

Το  τελευταίο εξάμηνο του 2021 υπήρξαν ανακοινώσεις από εισηγμένες που προχώρησαν σε νέες διανομές μερισμάτων, που προέκυψαν από πωλήσεις θυγατρικών εταιρειών αλλά και λόγω της καλής πορείας της κερδοφορίας στο εννεάμηνο του 2021. Ειδικότερα, πρόσθετα μερίσματα αποφάσισαν o OTE (λόγω της διάθεσης θυγατρικής του στη Ρουμανία), η Quest Holdings (ως αποτέλεσμα των εσόδων που προέκυψαν από την πώληση της θυγατρικής Cardlink, ενώ θα εξετάσει και το ενδεχόμενο νέας έκτακτης διανομής το 2021), η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, η Motor Oil (προμέρισμα επόμενης χρήσης), τα Πλαστικά Θράκης (προμέρισμα, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα εννεαμήνου), το Πλαίσιο, ο Παπουτσάνης (συμπληρωματικό μέρισμα), οι Μύλοι Κεπενού (μοιράζοντας φέτος πολλαπλάσιο ποσό σε σχέση με τα περσινά της κέρδη).

Βασικός καταλύτης για να δώσουν υψηλότερα μερίσματα οι εισηγμένες φέτος  αποτελεί η πολύ υψηλότερη κερδοφορία που σημείωσαν πέρυσι , η οποία ξεπέρασε σημαντικά ακόμη και την αντίστοιχη του 2018, όταν δεν είχε ξεσπάσει η πανδημία Covid-19. .

Άλλοι παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάσουν προς την ίδια κατεύθυνση είναι η άνετη πρόσβαση πολλών επιχειρήσεων στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση, καθώς και το χαμηλό πλέον ύψος των επιτοκίων χορηγήσεων.

Οι πρώτοι που ανακοίνωσαν μερίσματα για το 2021

Η  αρχή έγινε φέτος με τη Μytilineos , η οποία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να διανείμει μέρισμα 0,42 ευρώ ανά μετοχή, έναντι 0,36 ευρώ πέρυσι (+16,7%). Η διοίκηση του ΟΠΑΠ έχει προαναγγείλει για φέτος ελάχιστο μέρισμα ενός ευρώ ανά μετοχή, σε σύγκριση με το 0,65 ευρώ που δόθηκε μέσα στο 2021. Πέρυσι, η Quest Holdings μοίρασε 0,30 ευρώ ανά τίτλο, όταν φέτος (έχοντας υπερβάλλουσα ρευστότητα μετά την πώληση της θυγατρική της Cardlink) έδωσε ήδη 1,25 ευρώ, ενώ αναμένεται τουλάχιστον μία ακόμη σημαντική χρηματική διανομή μέσα στο έτος.

H Jumbo είναι πολύ πιθανόν να συνεχίσει και φέτος τη γενναία μερισματική πολιτική προς τους μετόχους της. Έτσι, έχει ήδη μοιράσει 0,365 ευρώ ανά τίτλο, όταν πέρυσι μέσω δύο διανομών είχε δώσει αθροιστικά 0,77 ευρώ.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, αυξημένα μερίσματα αναμένονται από το κλάδο πληροφορικής( Entersoft, Epsilon Net, Profile, Space Hellas, Byte Computer, Performance).

Στον ευρύτερο μεταλλουργικό κλάδο, σαφώς μεγαλύτερα μερίσματα αναμένει η αγορά φέτος από αρκετές εισηγμένες, όπως η Έλαστρον, η Αφοί Κορδέλλου, αλλά και η Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας. Αξιόλογα μερίσματα αναμένονται και από τις εξής εισηγμένες: ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Autohellas, ο Παπουτσάνης, ο Πετρόπουλος, τα Πλαστικά Θράκης.  Επίσης από 8 εισηγμένες αναμένουν οι αναλυτές αύξηση των μερισμάτων και αφορά τις: Coca-Cola HBC, Viohalco, ΟΤΕ, Τιτάν, Trastor,  ΕΥΔΑΠ, ElvalHalcor, Sarantis.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 12:27 - 15 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.