ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε για την παραγραφή αδικημάτων στο Χρηματιστήριο Κύριο

08:49 - 17 Μαρ 2022 | Αναλύσεις
Γιατί η κυβέρνηση αναδιπλώθηκε για την παραγραφή αδικημάτων στο Χρηματιστήριο
Το υπουργείο Οικονομικών έκανε πίσω τελικά στο νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που αφορούσε την πενταετή διαγραφή των αδικημάτων και διαμόρφωσε τη διάταξη ακριβώς όπως είχε προτείνει η διοίκηση του ΧΑ, δηλαδή κατά τρόπον ώστε η παραγραφή να καλύπτει μόνο τις αρμοδιότητες επιβολής κυρώσεων από την Επ. Κεφαλαιαγοράς και όχι το ποινικό σκέλος.

H διάταξη που είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, δημιουργούσε τον κίνδυνο ατιμωρησίας στα σοβαρά χρηματιστηριακά αδικήματα, με αποτέλεσμα να <ξηλώσει> η η κυβέρνηση από το νομοσχέδιο για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, καθώς είχε εκφράσει ανοικτά αντιρρήσεις ακόμη και η διοίκηση του Χρηματιστηρίου, ενώ οι εργαζόμενοι στην Επιτροπή προειδοποιούσαν ότι θα έμεναν ατιμώρητοι παραβάτες για σοβαρές κατηγορίες.

Τα χρηματιστηριακά αδικήματα που διώκονται σε βαθμό κακουργήματος υπόκεινται σε παραγραφή εντός δεκαετίας, αλλά με διάταξη που είχε περιληφθεί στην αρχική μορφή του νομοσχεδίου για την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το οποίο είχε δοθεί σε διαβούλευση τον Ιανουάριο, ο χρόνος της παραγραφής «ψαλιδιζόταν» στην πενταετία. Ειδικότερα, το άρθρο 8 του σχεδίου νόμου ανέφερε ότι «οι παραβάσεις της νομοθεσίας, που ισχύει για την κεφαλαιαγορά και η σχετική αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή».

Η αρχική ρύθμιση, όπως είχαν επισημάνει στη διαβούλευση οι εργαζόμενοι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, υπήρχε κίνδυνος να οδηγήσει σε ατιμωρησία, καθώς είναι γνωστό ότι η Επιτροπή αντιμετωπίζει προβλήματα υποστελέχωσης και κατά κανόνα οι έρευνές της για χρηματιστηριακά αδικήματα έχουν μακρά διάρκεια, κάτι που σημαίνει ότι η συντόμευση του χρόνου παραγραφής πιθανόν να άφηνε ατιμώρητους τελικά παραβάτες που μπορεί να βαρύνονται με σοβαρές κατηγορίες.

Όπως επισήμαινε ο Σύλλογος Εργαζομένων, «η πρόβλεψη παραγραφής μετά την παρέλευση 5ετίας από την διάπραξη της παράβασης, μας βρίσκει απολύτως αντίθετους, αφού η φύση των εποπτευόμενων αντικειμένων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση των υπηρεσιών της Ε.Κ. θα οδηγήσει στην ατιμωρησία και συνακόλουθη υποβάθμιση του εποπτικού έργου και της διεθνούς αξιολόγησης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς».

Η διοίκηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών είχε επίσης εκφράσει τη διαφωνία της με τη σύντμηση της προθεσμίας παραγραφής κακουργημάτων και πρότεινε την αναμόρφωση της διατύπωσης του σχετικού άρθρου, ώστε να ξεκαθαρίσει ότι η παραγραφή καλύπτει μόνο τις αρμοδιότητες ελέγχου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όχι τη γενικότερη ποινική αντιμετώπιση χρηματιστηριακών αδικημάτων. «Προτείνεται», τόνιζε η διοίκηση του ΧΑ, «η αναδιατύπωση της πρώτης παραγράφου ως εξής:"Η αρμοδιότητα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς για επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παράβασης διατάξεων της νομοθεσίας που ισχύει για την κεφαλαιαγορά υπόκεινται σε πενταετή παραγραφή". Δηλαδή, η παραγραφή να καλύπτει μόνο την αρμοδιότητα της Επ. Κεφαλαιαγοράς για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (πρόστιμα κ.α.). και όχι το ποινικό σκέλος των υποθέσεων.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.