ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

300 διαγραφές εισηγμένων από το 2000-Οι 3 πρώτες του 2022 Κύριο

07:59 - 06 Απρ 2022 | Αναλύσεις
300 διαγραφές εισηγμένων από το 2000-Οι 3 πρώτες του 2022
Σήμερα (6/4) και αύριο (7/4), αντίστοιχα, λήγουν οι δημόσιες προτάσεις της Καραμολέγκος και της Νίκας οι οποίες είναι κατά σειρά η 299η και 300η εισηγμένη που διαγράφονται από το Χρηματιστήριο από το 2000 που ξεκίνησαν οι αποχωρήσεις μέχρι και σήμερα. Τα 22 χρόνια που έχουν περάσει από την έλευση του millennium έχουν διαγραφεί συνολικά 298 εταιρείες που θα γίνουν 300 με Καραμολέγκος και Νίκας. Πρόκειται σχεδόν για διπλάσιο αριθμό εταιρειών που αποχώρησαν σε σύγκριση με τον σημερινό αριθμό των εισηγμένων, που είναι 159.

Αναμένεται μέχρι τον Μάϊο και η διαγραφή της Ευρωπαϊκής Πίστης μετά την εξαγορά της από την Alliance, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν μέσα στο δεύτερο τρίμηνο ακόμη δύο εισηγμένες, η πρώτη από τον κλάδο των ηλεκτρονικών υπολογιστών και η δεύτερη από τον εμπορικό κλάδο.

Γεγονός είναι ότι η -αναμενόμενη σε μεγάλο βαθμό- κίνηση των βασικών μετόχων της Καραμολέγκος και της Νίκας αποτέλεσε την αφορμή για την επανάληψη των συζητήσεων περί αποχώρησης εταιρειών από το ελληνικό Χρηματιστήριο, περί μείωσης των προσφερόμενων επενδυτικών επιλογών και περί εισαγωγής κινήτρων που θα καταστήσουν περισσότερο ελκυστικό το Χ.Α. (οι προτάσεις της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τη στρατηγική ανάπτυξης της ελληνικής κεφαλαιαγοράς βρίσκονται στα συρτάρια του υπουργείου Οικονομικών από τον Νοέμβριο του 2020).

Περιορισμένη η συμμετοχή του κλάδου των τροφίμων Στην πράξη τώρα, το Χ.Α. χάνει ακόμη δύο καλά «brand name» σοβαρών εταιρειών που ήταν ιδιαίτερα γνωστά στο ευρύ καταναλωτικό κοινό. Επίσης, βλέπει την ήδη πολύ περιορισμένη συμμετοχή του κλάδου των τροφίμων στο χρηματιστηριακό ταμπλό να μειώνεται ακόμη περισσότερο, αφού ο κλάδος των αλλαντικών παύει να έχει εκπρόσωπο μετά τη διαγραφή και της Creta Farm, όπως συνέβη και με τον κλάδο ιχθυοκαλλιεργειών που έπαυσε να έχει εκπρόσωπο.

Είναι γεγονός ότι το ελληνικό Χρηματιστήριο πάσχει από δύο μεγάλα καρκινώματα: α) Tης γραφειοκρατίας: Για παράδειγμα, για να ανοίξει κάποιος κωδικό χρειάζεται να υπογράψει έγχαρτες συμβάσεις δεκάδων σελίδων. Αντίστοιχες δυσκολίες αντιμετωπίζει κάποιος σε θέματα λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και ενημέρωσης του επενδυτή. Συνεπώς χρειάζεται να ξαναγίνει φιλικό στους επενδυτές. β) Tης απώλειας εμπιστοσύνης: Χρειάζεται να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη, κάτι που δεν είναι εύκολο. Η ελληνική αγορά είναι πολύ μικρή και ευάλωτη τόσο σε εξωγενείς παράγοντες όσο και σε συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν λειτουργεί υπό καθεστώς επαρκούς διαφάνειας. Συνεπώς το βάρος είναι μεγάλο για τον νέο διευθύνοντα σύμβουλο Γιάννο Κοντόπουλο, ο οποίος αναλαμβάνει τα ηνία μιας ταλαιπωρημένης αγοράς, η οποία έχει μικρό εύρος εισηγμένων που διαθέτουν επαρκή εμπορευσιμότητα αλλά χαμηλές κεφαλαιοποιήσεις για να τύχουν της εμπιστοσύνης των ξένων funds που διαθέτουν επενδυτικά κεφάλαια.

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 06 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.