ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

MSCI Greece: Ποιες μετοχές «παίζουν» για είσοδο-διαγραφή από τον δείκτη Κύριο

07:52 - 12 Μαϊ 2022 | Αναλύσεις
MSCI Greece: Ποιες μετοχές «παίζουν» για είσοδο-διαγραφή από τον δείκτη
Ημέρα κρίσιμων ανακοινώσεων η σημερινή (12/5) για το ελληνικό χρηματιστήριο, καθώς αναμένεται να γνωστοποιηθούν τα αποτελέσματα της εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης (rebalancing) των δεικτών του αμερικανικού χρηματοοικονομικού οίκου MSCI (Morgan Stanley Capital International).

Σύμφωνα με αναλυτές, μεγαλύτερη πιθανότητα ένταξης στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece Standard Index έχει η Εθνική Τράπεζα, ενώ δυνατά «παίζει» και η Mytilineos. Σε περίπτωση που επιβεβαιωθούν τα προγνωστικά και ενταχθούν οι δύο μετοχές στον δείκτη, η Εθνική Τράπεζα θα έχει πιθανές εισροές άνω των 103 εκατ. δολαρίων και η Mytilineos άνω των 91 εκατ. δολαρίων.

Οι αλλαγές, που θα ανακοινώσει η MSCI, αναμένεται να τεθούν σε ισχύ από τη συνεδρίαση της Τετάρτης 1 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα στον δείκτη MSCI Greece Standard Index περιλαμβάνονται οι εξής μετοχές: ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, Alpha Bank, Εurobank και Jumbo.

Οι βασικές προϋποθέσεις για την ένταξη μιας μετοχής στον δείκτη είναι:

- το ύψος της ελεύθερης διασποράς των μετοχών, η οποία δεν πρέπει να είναι μικρότερη του 15% και

- το ύψος της σταθμισμένης κεφαλαιοποίησης, δηλαδή της κεφαλαιοποίησης χωρίς τα ποσοστά των βασικών μετόχων και των ιδίων μετοχών, που πρέπει να ξεπερνά τα 1 δισ. δολάρια.

Οι εκτιμήσεις των οίκων

Οι επερχόμενες ανακοινώσεις για το rebalancing του MSCI βρέθηκαν στο «κάδρο» του γαλλικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Société Générale, αλλά και του αμερικανικού οίκου Morgan Stanley.

Στην έκθεσή τους οι αναλυτές της Société Générale θεωρούν σχεδόν σίγουρη την είσοδο της Εθνικής Τράπεζας και της Mytilineos στον MSCI Greece Standard Index. Πέραν όμως των δύο «σίγουρων» προσθηκών, ο γαλλικός όμιλος κάνει λόγο για μία διαγραφή και συγκεκριμένα της μετοχής της Jumbo. Επίσης, εκτιμά ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ) έχουν οριακές πιθανότητες να ενταχθούν στον δείκτη.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Société Générale, οι πιθανές εισροές για την Εθνική Τράπεζα υπολογίζονται στα 103 εκατ. δολάρια, για τη Mytilineos στα 92 εκατ. δολάρια και για τα ΕΛΠΕ στα 22 εκατ. δολάρια, ενώ οι πιθανές εκροές της Jumbo αναμένεται ξεπεράσουν τα 85 εκατ. δολάρια.

Οι προβλέψεις του γαλλικού οίκου βασίζονται στους λόγους μεγέθους - κεφαλαιοποίησης, καθώς και βάρους των ελληνικών μετοχών στους δείκτες (size - segment). Για την Εθνική Τράπεζα αναφέρει ως λόγο της προσθήκης την αύξηση του βάρους των μετοχών και την κεφαλαιοποίηση, ενώ για τη Mytilineos και τα ΕΛΠΕ κάνει λόγο για την αύξηση του βάρους. Αντίθετα, για την Jumbo αναφέρει ως λόγο διαγραφής την κεφαλαιοποίηση.

Λιγότερο αισιόδοξες σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Société Générale είναι οι προβλέψεις της Morgan Stanley για το εξαμηνιαίο rebalancing του MSCI. Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος θεωρεί πως υπάρχουν λίγες πιθανότητες για την είσοδο της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας, με αντίστοιχα μικρές πιθανότητες να έχει και η διαγραφή της Jumbo. Σε περίπτωση προσθήκης της ΕΤΕ στον MSCI Greece Standard Index, η Morgan Stanley αναμένει εισροές ύψους 148 εκατ. δολαρίων. Αντίστοιχα, σε περίπτωση διαγραφής της Jumbo, η Morgan Stanley κάνει λόγο για εκροές ύψους 118 εκατ. δολαρίων.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 20:22 - 12 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.