ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Optima Bank: «Buy» για την Motor Oil- Ανεβάζει την τιμή-στόχο

14:02 - 19 Μαϊ 2022 | Αναλύσεις
Optima Bank: «Buy» για την Motor Oil- Ανεβάζει την τιμή-στόχο
Η Optima Bank διατηρεί τη σύσταση «Buy» για τη μετοχή της Motor Oil με την τιμή -στόχο να έχει αυξηθεί στα 22,20 ευρώ (έναντι 19,10 ευρώ προηγουμένως).

Η εκτίμηση γίνεται λόγω α) των αναβαθμίσεων στις βασικές επιχειρηματικές εκτιμήσεις που προσθέτουν 1,1 ευρώ/μετοχή και β) η πρόσφατα ανακοινωθείσα συμφωνία με την ΕΛΛΑΚΤΩΡ για την εξαγορά της ΑΝΕΜΟΣ, η οποία προσθέτει 2,1 ευρώ/μετοχή.

Μετά από μια αρκετά ταραχώδη περίοδο 2 ετών το 2020-21, αναμένεται σύμφωνα με την Optima ότι η ανάκαμψη που παρατηρήθηκε κατά το 2ο εξάμηνο του 2021 θα ενισχυθεί περαιτέρω κατά τη διάρκεια του 2022-23, (ας σημειωθεί ότι η MOH έχει πρόσφατα απεμπλακεί από το Ρωσικό Πετρέλαιο) με την αύξηση της ζήτησης τόσο εγχώριων όσο και διεθνών, καθώς και με την ανάκαμψη της ναυτιλίας/αεροπορίας, η οποία υστερεί τα τελευταία τρίμηνα.

Η εγχώρια αγορά, παρά το πολύ ήπιο 1ο εξάμηνο του 2021, ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του 2ου εξαμήνου, με όγκους καυσίμων αυτοκινήτων και θέρμανσης μειωμένων έναντι του 2019 κατά 6,6% και 4,3% αντίστοιχα. Για το μέλλον προβλέπεται ισχυρότερη κερδοφορία στον εκάστοτε τομέα λόγω της περαιτέρω ανάκαμψης της εγχώριας ζήτησης (επίσης λόγω των ισχυρότερων τουριστικών ροών) και της επέκτασης στα Βαλκάνια.

Επιπρόσθετα, η Motor Oil κατέληξε σε συμφωνία με την Reggeborgh (που κατέχει το 30,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Ελλάκτωρ) για την απόκτηση του 75% των μετοχών μιας εταιρείας που θα ιδρυθεί, η οποία θα κατέχει τόσο την υπάρχουσα δυναμικότητα ΑΠΕ, όσο και τον αγωγό ανάπτυξης και αποθήκευσης της Ελλάκτωρ.

Ο Όμιλος, με την επιφύλαξη της ολοκλήρωσης αυτής της συναλλαγής, καταφέρνει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να γίνει ο εγχώριος ηγέτης όσον αφορά την ισχύ των ΑΠΕ. Αξίζει να τονιστεί ότι οι συνολικές επενδύσεις της MOH προς τις ΑΠΕ τους τελευταίους 14 μήνες ξεπέρασαν το 1,1 δισ. ευρώ.

Η γρήγορη επέκταση της MOH θεωρείται ιδιαιτέρως θετική, καθώς α) οι συναλλαγές έγιναν σε ευνοϊκές τιμές (με έκπτωση περίπου 24% έναντι των εγχώριων ομοτίμων), β) διαφοροποιεί τις πηγές εσόδων της σε ολόκληρο τον ενεργειακό τομέα, με λιγότερο ασταθή και πιο προβλέψιμη κερδοφορία και ταμειακές ροές (δημιουργώντας περίπου το 20-25% των EBITDA του Ομίλου από ΑΠΕ), γ) ενοποιεί τις δραστηριότητες παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, δημιουργώντας γ. 3% της συνολικής παραγωγής, 10% της παραγωγής ΑΠΕ και 4,6% της προσφοράς και τέλος δ) υιοθετεί χαμηλότερο αποτύπωμα εκπομπών CO2.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:09 - 19 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.