ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο «μικροσκόπιο» των αναλυτών η ΓΣ της Mytilineos-Τα βασικά σημεία Κύριο

08:00 - 06 Ιουν 2022 | Αναλύσεις
Στο «μικροσκόπιο» των αναλυτών η ΓΣ της Mytilineos-Τα βασικά σημεία
Ανθεκτικότητα απέναντι στην κρίση των ανατιμήσεων και του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δείχνει η Mytilineos. Αυτό συμπεραίνουν οι αναλυτές, οι οποίοι παρακολούθησαν την Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της εταιρείας την προηγούμενη εβδομάδα και σχολίασαν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Mytilineos, Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Ειδικότερα, οι αναλυτές εστίασαν κυρίως στα εξής σημεία:

- Στην προοπτική αναβάθμισης του guidance και την επιβεβαίωση της εκτίμησης της ΓΣ του 2021 για διπλασιασμό των κερδών παρά τις σημαντικές προκλήσεις.

- Στο γεγονός ότι η έκτακτη φορολόγηση δεν αναμένεται να επηρεάσει την κερδοφορία του 2022, καθώς η εταιρεία έχει λάβει σχετική πρόβλεψη.

- Στην εκτίμηση για ισχυρή άνοδο της συνεισφοράς του τομέα RSD (Ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας), με EBITDA 100 - 150 εκατ. ευρώ το 2022 - 23 αντίστοιχα.

- Στο αυξημένο μέγεθος του χαρτοφυλακίου RES το οποίο ενισχύεται σημαντικά ξεπερνώντας τα 8GW, 3GW εκ των οποίων αναπτύσσονται σε Ελλάδα και Ιταλία και αναμένεται να παραμείνουν στο portfolio της εταιρείας.

- Στη δέσμευση στους στόχους ESG παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

- Στην έγκριση του μερίσματος και την προοπτική για αυξημένα μερίσματα τα επόμενα έτη.

Με βάση τα σχόλια της διοίκησης της Mytilineos στην ετήσια ΓΣ, οι αναλυτές σημειώνουν, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

α) Η τρέχουσα πρόβλεψη για καθαρά κέρδη, ύψους 261,5 εκατ. ευρώ, για το 2022 φαίνεται να έχει αρκετές πιθανότητες, κυρίως λόγω του τομέα RSD για τον οποίο προβλέπονται EBITDA, ύψους 65 εκατ. ευρώ, ενώ η διοίκηση προβλέπει πάνω από 100 εκατ. ευρώ.

β) Η εκτίμηση για καθαρά κέρδη, ύψους 381 εκατ. ευρώ, το 2023 φαίνεται να μπορεί να ανταπεξέλθει σε απρόβλεπτα γεγονότα, δεδομένης της πρόβλεψης των αναλυτών για EBITDA στο RSD, ύψους 69 εκατ. ευρώ, που είναι λιγότερο από το 50% των προβλέψεων της διοίκησης.

γ) Το συνολικό χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ των 8 GW έχει αναβαθμιστεί κατά περίπου 1 GW, γεγονός που αντικατοπτρίζει τις μεγάλες δυνατότητες αυτού του κλάδου.

Οι αναλυτές προσθέτουν πως η Mytilineos βρίσκεται σε καλή θέση ώστε να εκμεταλλευθεί το τρέχον περιβάλλον για τα φωτοβολταϊκά έργα, έχοντας ήδη ένα ισχυρό χαρτοφυλάκιο σε ώριμη φάση.

Τέλος, τονίζουν πως η αξία των στοιχείων ενεργητικού δεν αντανακλάται στην τρέχουσα τιμή της μετοχής της Mytilineos. Σε αυτό το πλαίσιο, προχωρούν εκ νέου σε σύσταση «outperform» (υπεραπόδοση).

Αριστοτέλης Παππάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.