• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο: Πολλά υποσχόμενο το 2024 Κύριο

08:52 - 17 Ιαν 2024 | Αναλύσεις
Νέες εισαγωγές στο Χρηματιστήριο: Πολλά υποσχόμενο το 2024
Στον «αστερισμό» της επενδυτικής βαθμίδας κινείται η ελληνική οικονομία, η οποία με τη σειρά της έχει ανοίξει το «δρόμο» για τη μετάταξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών από τις αναδυόμενες, στις ανεπτυγμένες αγορές.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2023

Του Αριστοτέλη Παππά

Το αναβαθμισμένο προφίλ του Χ.Α. αποτελεί σηματωρό για την προσέλκυση νέων επιχειρήσεων υψηλών προδιαγραφών. Η εισαγωγή τους έχει πολλαπλά οφέλη, καθώς αναμένεται αφενός να συμβάλει στην αύξηση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς και αφετέρου να δώσει στις εταιρείες τη δυνατότητα άντλησης πρόσθετων κεφαλαίων από το Χρηματιστήριο. Το 2024 θα είναι έτος ορόσημο για τον Όμιλο Χρηματιστηρίου Αθηνών (ATHEX Group) σχετικά με την είσοδο νέων εταιρειών. Ο «προθάλαμος» του Χ.Α. είναι ήδη γεμάτος από επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται σε πολλούς και διαφορετικούς κλάδους, με τις διαδικασίες να αναμένονται ραγδαίες εντός της νέας χρονιάς.

ΔΑΑ

Πρώτη χρονικά τοποθετείται η mega IPO (αρχική δημόσια εγγραφή) του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, ΔΑΑ, (αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος), η οποία προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθεί το α’ τρίμηνο και πιθανότατα τον Φεβρουάριο. Όπως έχει αναφέρει επανειλημμένα η διοίκηση του ATHEX Group, η επικείμενη είσοδος του αεροδρομίου φέρνει στις «πύλες» του Χρηματιστηρίου έναν νέο κλάδο, αυτόν του τουρισμού. Η IPO αφορά το 20% από το συνολικά 30% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ στο αεροδρόμιο. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, το καναδικό συνταξιοδοτικό ταμείο PSP Investments, μέσω του ομίλου AviAlliance, θα αγοράσει με premium το υπόλοιπο 10% συμμετέχοντας ως cornerstone investor (εξέχων επενδυτής), ανεβάζοντας το ποσοστό του στο 50+%. Η αποτίμηση μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 3 δισ. ευρώ, με τα έσοδα για το ΤΑΙΠΕΔ να υπολογίζονται σε 1 δισ. ευρώ.

NOVAL PROPERTY

Εντός του α’ τριμήνου του 2024 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η είσοδος της Noval Property, επενδυτι - κού βραχίονα της Viohalco. Η δημόσια εγγραφή εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ (περίπου 89,6 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και 10,5 εκατ. ευρώ μέσω του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της EBRD). Η αύξηση κεφαλαίου θα υλοποιηθεί προκειμένου να επιτευχθεί επαρκής διασπορά, καθώς η Viohalco ελέγχει περίπου 81% της Noval. Σημειώνεται ότι η εταιρεία είχε εξασφαλίσει παράταση για την εισαγωγή της έως τις 15 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους.

Αρχικά η IPO είχε προγραμματιστεί για το 2023, αλλά αναβλήθηκε μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Η Noval αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητα στην Ελλάδα, με χαρτοφυλάκιο αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, ενώ έχει σε εξέλιξη ένα σημαντικό αναπτυξιακό επενδυτικό πρόγραμμα, που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα εστιάζει αποκλειστικά σε «πράσινα» ακίνητα, κυρίως μέσω της αξιοποίησης υφιστάμενων εκτάσεων και κτιρίων του χαρτοφυλακίου της εταιρείας.

LAMDA MALLS

Προγραμματισμένη για τα τέλη του πρώτου με αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2024 (μεταξύ Μαΐου και Σεπτεμβρίου) είναι η είσοδος της Lamda Malls, του επενδυτικού βραχίονα της Lamda Development στα εμπορικά κέντρα. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ομίλου, τα έσοδα από την IPO αναμένεται να «αγγίξουν» τα 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη μείωση του δανεισμού και την κατασκευή των δύο νέων εμπορικών πάρκων στο Ελληνικό. Στόχος της μητρικής εταιρείας είναι κάτω από τη Lamda Malls να περάσουν οι έξι νομικές οντότητες, κάθε μία από τις οποίες αντιπροσωπεύει και ένα εμπορικό κέντρο.

Πρόκειται για το The Mall Athens, το Golden Hall, το Designer Outlet Athens (πρώην McArthur Glen), το Mediterranean Cosmos και τα δύο νέα εμπορικά στο Ελληνικό (Riviera Galleria και Vouliagmenis Mall). Παράλληλα, στόχος της απόσχισης της Lamda Malls και της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο είναι η κεφαλαιοποίηση μίας σημαντικής υπεραξίας, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα επένδυσης σε όσους ενδιαφερόμενους προτιμούν την εξασφάλιση κερδών σε τακτική βάση.

ΔΕΠΑ ΕΜΠΟΡΙΑΣ

Στα σκαριά βρίσκεται η μετοχοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, με το ΤΑΙΠΕΔ να εξετάζει σενάρια για την καλύτερη αξιοποίηση του πακέτου μετοχών 65% που κατέχει. Το υπόλοιπο 35% ανήκει στην HELLENiQ ENERGY και οι πληροφορίες θέλουν την εξαγορά του από το Δημόσιο και στη συνέχεια μετοχοποίηση της εταιρείας. Στόχος είναι να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας μέσω εισαγωγής στο Χρηματιστήριο και όχι μέσω στρατηγικού επενδυτή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η διασπορά της μετοχής και η απόδοση υπεραξιών στους μετόχους.

Η ενδεχόμενη είσοδος της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο Χ.Α. έρχεται σε μία εποχή που υλοποιείται ο μετασχηματισμός της σε έναν ευρύτερο ενεργειακό όμιλο. Με τα κεφάλαια που θα αντλήσει, η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα επιταχύνει το επενδυτικό της πρόγραμμα, το οποίο περιλαμβάνει την ανάπτυξή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τη θερμική ηλεκτροπαραγωγή, το βιομεθάνιο και τη συμμετοχή της σε υποδομές φυσικού αερίου.

ΟΙ ΕΞΙ ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ ΤΟΥ 2023

Έξι προσθήκες (τέσσερις στην Κύρια Αγορά και δύο στην Εναλλακτική) επιφύλασσε το 2023 για το Χρηματιστήριο Αθηνών. Οι δύο νεο-εισηγμένες προέρχονται από τον χώρο της τεχνολογίας και της πληροφορικής, δύο από τον κλάδο του real estate (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία - ΑΕΕΑΠ), μία από τον τραπεζικό τομέα και μία που δραστηριοποιείται στο εμπόριο ενδυμάτων.

Austriacard Holdings

Η είσοδος της Austriacard Holdings αποτελεί προϊόν της συγχώνευσης με απορρόφηση της ελληνικής εταιρείας Inform Π. Λύκος -οι μετοχές της τελούσαν ήδη υπό διαπραγμάτευση στο Χ.Α.- από τον αυστριακό όμιλο. Στις 17 Μαρτίου απέκτησε νομική ισχύ η διασυνοριακή συγχώνευση, με αποτέλεσμα να διαγραφούν οι μετοχές της Inform από το Χρηματιστήριο. Λίγες ημέρες αργότερα, στις 23 Μαρτίου, ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των 18.176.934 μετοχών της Austriacard Holdings, αξίας 1 ευρώ εκάστη, στα χρηματιστήρια Αθηνών (ATHEX) και Βιέννης (VSE). Η εισαγωγή των αρχικών μετοχών στο ελληνικό χρηματιστήριο -με αναστολή διαπραγμάτευσης έως την ημερομηνία διαπραγμάτευσης- έλαβε χώρα στα τέλη Ιανουαρίου.

MED ΑΒΕΕ

Στην κατηγορία ΕΝ.Α. PLUS της Εναλλακτικής Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών εντάχθηκε το καλοκαίρι η MED ΑΒΕΕ, με την έναρξη διαπραγμάτευσης των 11.917.870 μετοχών της να πραγματοποιείται στις 7 Ιουλίου. Τιμή έναρξης της διαπραγμάτευσης ήταν τα 0,85 ευρώ ανά μετοχή. Η MED δραστηριοποιείται στον κλάδο του ρουχισμού και συγκεκριμένα στην κατασκευή, χονδρικό και λιανικό εμπόριο μαγιό, εσωρούχων, ειδών κολύμβησης, εξάρτησης ανδρικής, γυναικείας και παιδικής, υποδημάτων, τσαντών, πετσετών, γυαλιών ηλίου και άλλων παρόμοιων ειδών.

Dotsoft

Στις 10 Αυγούστου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του συνόλου των 3,12 εκατ. μετοχών της Dotsoft στη γενική κατηγορία διαπραγμάτευσης της Εναλλακτικής Αγοράς. Τιμή έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών της εταιρείας ήταν τα 3,85 ευρώ ανά μετοχή. Η Dotsoft είναι μία από τις πιο καινοτόμες και πρωτοπόρες εταιρείες πληροφορικής και επικοινωνιών, με μακρά τεχνογνωσία και εμπειρία στην ανάπτυξη και υποστήριξη σύνθετων έργων πληροφορικής και με μεγάλη δραστηριότητα στην ελληνική περιφέρεια.

Optima Bank

Την πρώτη είσοδο τράπεζας στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από 17 χρόνια σηματοδότησε η IPO της Optima Bank στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, δίνοντας νέα πνοή στον κλάδο. Ειδικότερα, το τριήμερο 27-29 Σεπτεμβρίου η τράπεζα πραγματοποίησε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσω δημόσιας προσφοράς και εισαγωγή των μετοχών της στο Χ.Α., με τη διάθεση 21 εκατ. νέων μετοχών, που αποτελούν το 28,5% του συνολικού κεφαλαίου της. Η ζήτηση αποτυπώθηκε με εμφατικό τρόπο, φθάνοντας τα 548,6 εκατ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας τις συνολικές νέες μετοχές κατά 3,7 φορές.

Η τελική τιμή διάθεσης διαμορφώθηκε στα 7,2 ευρώ ανά μετοχή και το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που αντλήθηκαν διαμορφώθηκε στα 150,9 εκατ. ευρώ. Εξαιρουμένων των μετοχών που αντιστοιχούν στη ζήτηση του κυρίου μετόχου Ireon Investments Ltd - ανήκει στον όμιλο Βαρδινογιάννη και των cornerstone επενδυτών (7.083.612 μετοχές), οι προς διάθεση 13.916.388 νέες μετοχές υπερκαλύφθηκαν 5,1 φορές. Η 4η Οκτωβρίου ήταν η πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της μετοχής της τράπεζας στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Trade Estates

Από την 1η έως τις 3 Νοεμβρίου έλαβε χώρα η δημόσια προσφορά για την εισαγωγή του συνόλου των μετοχών της Trade Estates ΑΕΕΑΠ, μέλους του Ομίλου Fourlis, στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Ο στόχος της ΑΜΚ καλύφθηκε πλήρως με τη διάθεση 28.169.015 νέων μετοχών. Η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε σε 29.484.114 μετοχές στα 1,92 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι ποσό 56.609.498,88 ευρώ. Παράλληλα, η ιδιωτική τοποθέτηση των 938.968 νέων μετοχών της Trade Estates καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από τη μέτοχο της εταιρείας, Autohellas. Το σύνολο των καθαρών εσόδων από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου τέθηκε προς διάθεση για την αποπληρωμή μέρους του τιμήματος για την απόκτηση του εμπορικού πάρκου Smart Park στα Σπάτα. Την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των μετοχών της Trade Estates στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σηματοδοτώντας ένα νέο κεφάλαιο στην επιχειρηματική πορεία της εταιρείας.

Orilina Properties

Στις 6 Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκε η δημόσια προσφορά και η διάθεση μέσω αυτής 32,2 εκατ. μετοχών της Orilina Properties. Η τιμή διάθεσης καθορίστηκε στα 0,95 ευρώ ανά μετοχή και τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια της αύξησης, πριν από την αφαίρεση των δαπανών έκδοσης, ανέρχονται σε 30,59 εκατ. ευρώ. Η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε σε 40.547.728 μετοχές (ήτοι ποσό 38.520.341,60 ευρώ), υπερκαλύπτοντας τις προς διάθεση μετοχές κατά περίπου 1,26 φορές. Μετά την αφαίρεση των εκτιμώμενων δαπανών έκδοσης ύψους 791 χιλ. ευρώ, τα συνολικά καθαρά αντληθέντα κεφάλαια της αύξησης διαμορφώθηκαν σε 29,799 εκατ. ευρώ και θα διατεθούν από την εταιρεία για ανάγκες χρηματοδότησης της υλοποίησης των επενδύσεων που έχει αναλάβει στο Μητροπολιτικό Πόλο Ελληνικού. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της Orilina Properties στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε στις 11 Δεκεμβρίου.

 

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman