ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πάγωμα» για 2 χρόνια στην έκδοση πράσινου πιστοποιητικού στα ενοικιαζόμενα

09:27 - 01 Φεβ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Διετή αναστολή εφαρμογής του ενεργειακού πιστοποιητικού για τα ακίνητα που ενοικιάζονται, αντίθετα με όσα είχαν ανακοινωθεί αρχικά, εξήγγειλε η ειδική γραμματέας Επιθεωρήσεων Περιβάλλοντος και Ενέργειας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Μαργαρίτα Καραβασίλη, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο των ιδιοκτητών ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

Κατόπιν αιτήματος των ιδιοκτητών, το πιστοποιητικό σε αυτή τη φάση θα εκδίδεται μόνο για τα κτίρια που πωλούνται και όχι για όσα ενοικιάζονται, όπως είχε ανακοινωθεί αρχικά. Για τα ακίνητα προς μίσθωση θα υπάρξει, κατά την κα Καραβασίλη, αναστολή μπορεί και έως δυο χρόνια, της υποχρέωσης έκδοσης ενεργειακού πιστοποιητικού ώστε να δημιουργηθεί πρώτα ο απαραίτητος μηχανισμός και να είναι πιο έτοιμη η αγορά. Επίσης η κα Καραβασίλη εξήγγειλε γενναίες επιδοτήσεις του κόστους έκδοσης του πιστοποιητικού για τα πολύ παλαιά ακίνητα που ανήκουν σε ιδιοκτήτες με χαμηλά εισοδήματα.

Εντός Φεβρουαρίου το πακέτο κινήτρων

Για τα πολυαναμένομενα από την αγορά κίνητρα που θα συνοδεύουν τα θερμικά μέτρα, η κα Καραβασίλη είπε θα είναι έτοιμα να ανακοινωθούν προς τα μέσα Φεβρουαρίου και ότι θα επιδοτούν παρεμβάσεις, αφού όμως θα έχει πρώτα προηγηθεί η έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού,. Κι αυτό προκειμένου να έχει γίνει από πριν σαφές που ακριβώς «χωλαίνει» ένα κτίριο, ώστε και οι εργασίες εξοικονόμησης να γίνονται στοχευμενα. Το πακέτο των κινήτρων θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων φοροαπαλλαγές, επιδότηση επιτοκίου για «πράσινα» τραπεζικά δάνεια, και επιδοτήσεις εργασιών για συγκεκριμένες κατηγορίες παρεμβάσεων, που ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί (το πιθανότερο είναι να αφορούν σε θερμομόνωση, αντικατάσταση κουφωμάτων και λέβητα, εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα).

Από 1η Ιουνίου

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει θέσει σαν προθεσμία για να ξεκινήσει να εφαρμόζεται και στην πράξη, όλο αυτό το νέο καθεστώς  την 1η Ιουνίου 2010. Για παράδειγμα, μπορεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον Κανονισμό Ενεργειακής Απόδοσης Ακινήτων να εκδοθεί μέσα στο Φεβρουάριο (η δημόσια διαβούλευση ολοκληρώθηκε και ξεκινά η αξιολόγηση των κυριότερων παρατηρήσεων), όπως επίσης και το προεδρικό διάταγμα για τη σύσταση του Σώματος Ενεργειακών Επιθεωρητών, αλλά δεν θα είναι έτοιμη η βάση δεδομένων όπου θα καταχωρούνται τα κτίρια που επιθεωρούνται.

Γεωργακόπουλος : Αύξηση αντικειμενικών αξιών

Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος προανήγγειλε αύξηση των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα, κάνοντας λόγο για φόρους που σήμερα είναι αναγκαίοι. 

"Μια προσαρμογή θα υπάρξει αλλά σας λέω λίγη υπομονή μέχρι να έρθει το φορολογικό νομοσχέδιο" δήλωσε ο γενικός γραμματέας του υπ. Οικονομικών, Δημήτρης Γεωργακόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει πρόταση για αντικειμενικές αξίες δυο ταχυτήτων. Κοντά στις σημερινές για την κατοχή ακινήτων, στην επιβολή του ΦΜΑΠ και άλλες που θα διαμορφώνονται με ειδικούς συντελεστές ώστε να προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές κάθε περιοχής για τις μεταβιβάσεις ακινήτων. "Πάγωμα" οποιασδήποτε αναπροσαρμογής αλλά και μειώσεις ζητά πάντως η ΠΟΜΙΔΑ από την κυβέρνηση, ενώ χαρακτηρίζει ως αντισυνταγματική την επιβολή έκτακτης εισφοράς για ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ.

Γιώργος Φιντικάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:32 - 01 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.