ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πες μου το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, να σου πω πόσο θα κάνει το σπίτι σου

08:21 - 28 Απρ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

“Η ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων τα επόμενα τρίμηνα είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις προσδοκίες των νοικοκυριών για την απασχόληση και τα μελλοντικά τους εισοδήματα, με τη χρηματοδότηση της αγοράς από το τραπεζικό σύστημα αλλά και με τη γενικότερη κατάσταση της οικονομίας”. Η διαπίστωση έχει τη δική της βαρύτητα καθώς ανήκει στον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας. Στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, αναφέρεται ρητά ότι “η ύπαρξη σαφών μηνυμάτων προς την κατεύθυνση της αποτελεσματικής αντιμετώπισης των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι εκτός των άλλων θα συμβάλλει και στην αναθέρμανση της αγοράς ακινήτω픨.

Περιμένουμε λοιπόν αυτά τα μηνύματα. Πότε θα φανούν; Αυτό είναι και το μέγα ερώτημα. Προς το παρόν πάντως, η κτηματαγορά βιώνει την ύφεση. Οι συναλλαγές το 2009, μειώθηκαν κατά 39,6% ενώ η ιδιωτική οικοδομική δραστηριότητα έπεσε κατά 14,3% σε όρους οικοδομικών αδειών και 25,4% σε όρους επιφάνειας. Κι όχι μόνον αυτό. Τα στοιχεία της Τ.τ.Ε δείχνουν ότι το κόστος κατασκευής δεν έχει υποχωρήσει έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες αποκλιμάκωσης των τιμών. Από την άλλη, ο ρυθμός αύξησης των στεγαστικών δανείων έχει υποχωρήσει πλέον κάτω από 4% (3,6% ήταν τον Φεβρουάριο)

Πως πήγαν οι τιμές σύμφωνα με την Τ.τΕ; Υποχώρησαν όχι όμως τόσο όσο θα πίστευε κανείς. Ιδού και τα ποσοστά:

  • Αθήνα                          -5%
  • Θεσσαλονίκη              -6,2%
  • Άλλες πόλεις              -2,9%
  • Λοιπές περιοχές          -1,7%

Σε αντίθεση με το τι θα περίμενε κανείς, τα ακίνητα ηλικίας άνω των πέντε ετών, εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση από τα αντίστοιχα νεόδμητα (4,9% έναντι 2,4%). Θα συνεχιστεί αυτή η τάση και σε ποια ένταση; Η απάντηση θα δοθεί σε δεύτερο χρόνο. Από ότι φαίνεται, προέχει να απαντηθεί το κύριο ερώτημα. Θα λειτουργήσει ο μηχανισμός στήριξης και τι θα γίνει με την οικονομία;

Θ. Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 09:16 - 28 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.