ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ώρα μηδέν για τη νέα γενική συλλογική σύμβαση εργασίας

08:36 - 12 Ιουλ 2010
Μαρίνα Φούντα

Από Μαρίνα Φούντα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις εργοδοτών και εργαζομένων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), με το φλέγον ζήτημα της διαιτησίας να επανέρχεται στο προσκήνιο, μετά την απόσυρση της διάταξης από το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Εξηγώντας αυτή την κίνηση, ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, έκανε λόγο στη Βουλή για επικείμενη συμφωνία μετά από περαιτέρω συζήτηση με τους κοινωνικούς εταίρους. «Η απόφαση του Υπουργείου Εργασίας να αποσύρει το σχετικό άρθρο δεν σχετίζεται σε καμία περίπτωση με κατάληξη σε κοινή θέση των Κοινωνικών Εταίρων» ξεκαθάρισε σε ανακοίνωσή της η ΓΣΕΕ. Η Συνομοσπονδία θεωρεί ως βασική προϋπόθεση της υπογραφής της συλλογικής σύμβασης την διατήρηση του θεσμού, ενώ η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της μονομερούς προσφυγής.

Αντίθετα, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ προτείνουν να παραμείνει το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής για οικονομικά και όχι θεσμικά αιτήματα και όχι κάθε χρόνο, πρόταση για την οποία ο κ. Λοβέρδος έχει δηλώσει πως πρέπει να συμβουλευτεί πρώτα την ΕΕ.

Πάντως, αν δεν υπάρξει συμφωνία για το ρόλο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) μέσα στους επόμενους τρεις μήνες, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα προχωρήσει στην έκδοση Προεδρικού Διατάγματος στο οποίο θα περιγράφει τον μελλοντικό ρόλο της διαιτησίας.

Για το θέμα των μισθών, οι εταίροι είναι κοντά στο να επιτύχουν οριακές αυξήσεις  ως 1,5%, που είναι και ο μέσος όρος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού, και να αποφύγουν έτσι την επιβολή του τριετούς παγώματος μισθών – όπως ορίζει το Μνημόνιο - με πράξη νομοθετικού περιεχομένου, που αποτελεί και την εναλλακτική της κυβέρνησης.

Σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό, ο οποίος βρίσκεται ‘στον αέρα’ εδώ και πολύ καιρό, ένα πιθανό σενάριο, που προωθεί η ΓΣΕΕ, κάνει λόγο για ενσωμάτωση στη συλλογική σύμβαση, προκειμένου να διασωθούν από μελλοντική απαίτηση της τρόικας για κατάργηση. Σε αυτή την περίπτωση τα δώρα θα μοιράζονται ισόποσα στους υπόλοιπους 12 μισθούς. Για παράδειγμα, αν Π.χ. αν κάποιος λαμβάνει μηνιαίες αποδοχές 1.000 ευρώ, αυτές θα αυξηθούν στα 1.166 ευρώ.

Πάντως, ο ΣΕΒ αντιδρά στην ενσωμάτωση, καθώς οι εργοδότες θα εξαναγκαστούν σε αυξήσεις εν μέσω κρίσης. Ετσι, εξίσου πιθανό εμφανίζεται πλέον το ενδεχόμενο της αναφοράς του 13ου και του 14ου στη σύμβαση, ώστε να διασφαλίζεται η καταβολή τους.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Πολυμέσα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.