ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο πραγματικός λόγος που παίρνουν δώρο... γενεθλίων οι 18χρονοι/ες

Ο πραγματικός λόγος που παίρνουν δώρο... γενεθλίων οι 18χρονοι/ες Κύριο

14:44 - 09 Μαϊ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Είναι αλήθεια πως προκάλεσε εντύπωση η απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ανακοινώσει «δώρο γενεθλίων» για κάθε 18χρονο στην Ελλάδα δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές.

Δικαιούχοι του μέτρου θα είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, περίπου 200.000 νέοι κάθε χρόνο, οι οποίοι θα γίνονται 18 χρονών και θα λαμβάνουν την επιταγή του Youth Pass των 150 ευρώ.

Οι νέοι θα μπορούν να αξιοποιήσουν μεταξύ άλλων το μέτρο σε αερομεταφορές, ενοικίαση αυτοκινήτων, ξενοδοχεία, κάμπινγκ, τρένα, ταξί, θαλάσσιες μεταφορές, ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών, ενοικίαση σκαφών, Σινεμά, Θεατρικές επιχειρήσεις, εκθέσεις, τουριστικές ατραξιόν, μουσεία κλπ.
 
Αντίδραση της αντιπολίτευσης

Η αντιπολίτευση αντέδρασε άμεσα στη συγκεκριμένη εξαγγελία, κάνοντας λόγο για προεκλογικό φιλοδώρημα από τη μεριά της ΝΔ στους νέους, προκειμένου να την ψηφίσουν.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήγε τη συζήτηση ένα βήμα παραπέρα και εκτίμησε πως για να κάνει μία τέτοια κίνηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημαίνει πως βλέπει ότι χάνει στις εκλογές. Ανάλογες δηλώσεις έγιναν και από τη μεριά του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ, που μιλούν για "εξαγορές" ψήφων.

Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, στο πλαίσιο των ανακοινώσεων είπε πως «δίνουμε 150 ευρώ σε κάθε νέο την ώρα που θα ενηλικιώνεται στα 18 του χρόνια, ώστε να μπορεί να το δαπανήσει σε ένα ταξίδι, σε μια υπηρεσία πολιτισμού ή σε μια υπηρεσία αθλητισμού, συνεισφέροντας και με αυτό τον τρόπο τουλάχιστον να ξέρουμε ότι τα χρήματα θα πιάσουν τόπο, σε εγχώριες υπηρεσίες και με κάποιο τρόπο να μπορούν να επιστρέψουν στην ελληνική οικονομία».

Κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ακόμα πως η ενίσχυση των 150 ευρώ του Youth Pass θα μπορεί να ξοδευτεί για πολιτιστικές, τουριστικές δραστηριότητες και μεταφορές. Το συνδέουν δε με το Freedom Pass, όταν οι νέοι είχαν πάρει χρήματα ως κίνητρο για να εμβολιαστούν.

Συνεπώς, οι νέοι παίρνουν ένα κίνητρο να κάνουν κάτι δημιουργικό. Να αποφορτιστούν με κάποιο ταξίδι ή κάποια πολιτιστική δραστηριότητα.

Εύλογα ερωτήματα

Η αλήθεια είναι πάντως πως όσο καλοπροαίρετος και να είναι κάποιος, η αιτιολόγηση και το timing της συγκεκριμένης εξαγγελίας γεννούν ερωτηματικά.

Το μέτρο αυτό αποτελεί ουσιαστικά ένα δώρο γενεθλίων σε κάθε 18χρονο παιδί στη χώρα, χωρίς καμία αφορμή (εκτός από τις εκλογές).

Το Freedom Pass δόθηκε ώστε οι νέοι έως 25 ετών να συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια για τον εμβολιασμό του πληθυσμού και να φτάσουμε πιο γρήγορα σε υψηλά επίπεδα ανοσίας.

Τώρα οι νέοι παίρνουν 150 ευρώ μόνο και μόνο επειδή γίνονται 18. Δεν είναι κακό, αλλά γιατί; Δεν πρέπει κάθε πολίτης να λαμβάνει επιδόματα για κάποιο λόγο; Ιδιαίτερα οι νέοι, οι οποίοι πολύ ορθά έχουν άλλου είδους βοηθήματα.

Έχουν πάσα για τις μετακινήσεις τους, έχουν φοιτητικά εισιτήρια σε πολλά μουσεία και θέατρα. Τώρα τους δίνουμε «χαρτζιλίκι» για ενοικίαση θαλάσσιων σκαφών μόνο και μόνο επειδή ενηλικιώθηκαν;

Εκτός αν η ΝΔ ήθελε έτσι να... ρεφάρει τη «δωροδοκία» ΣΥΡΙΖΑ στους νέους με την κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Αυτή είναι η επικρατέστερη εξήγηση.

Να δούμε τώρα, αν θα υπάρξει ρελάνς, με εξαγγελία Τσίπρα για Birthday Pass. Να κληρώνεται κάθε μήνα μία ημερομηνία και να κερδίζουν δώρα όσοι έχουν γενέθλια εκείνη την ημέρα. Κι άσε τον Αλέκο Παπαδόπουλο να λέει πως έχουμε δημοσιονομικό πρόβλημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:51 - 10 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.