ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα δώρα της Άγκυρας

17:00 - 25 Οκτ 2022
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Είναι πραγματικά μεγάλο το ερώτημα κατά πόσο η Άγκυρα «χαμπαρίζει», λαμβάνει δηλαδή υπόψιν τις τοποθετήσεις και τις αντιδράσεις των μεγάλων κυβερνήσεων της Δύσης απέναντι στην πρωτοφανή στα παγκόσμια χρονικά ρητορική (και όχι μόνο) επιθετικότητα που επιδεικνύει σε καθημερινή βάση εναντίον της Ελλάδας. Κατά τη γνώμη του γράφοντος τις λογαριάζει μόνον αν και όταν συνοδεύονται από αποφάσεις και ενέργειες που… «τσούζουν» ή «πονάνε». Τις νουθεσίες, τα «δεν είναι σωστό» και τα «πρέπει», όπως και τα άλλα περί «διεθνούς δικαίου», τα γράφει εμφανώς εκεί που δεν πιάνει μελάνι. Μεταξύ άλλων, υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνεχής τροφοδότηση του ισλαμοεθνικισμού αποδίδει καρπούς πια για τον Ερντογάν στο εσωτερικό μέτωπο, οπότε γιατί να σταματήσει…

Η αμετροεπής πάντως επιθετικότητα οδηγεί την Άγκυρα σε λάθη που ισοδυναμούν με δώρα προς τη δική μας πλευρά. Ένα τέτοιο δώρο ήταν του εταίρου του Ερντογάν, του γέρο - Μπαχτσελί με εκείνον τον χάρτη των «γκρίζων λύκων» του και τα περί τουρκικής ιδιοκτησίας των Δωδεκανήσων, ένα καινούργιο δώρο είναι η πραγματικά αποτρόπαιη εικόνα των 92 δυστυχισμένων προσφύγων / μεταναστών που οι Τούρκοι γύμνωσαν και παράτησαν στη δική τους μεριά των συνόρων στον Έβρο. Αρνούμαι να σκεφθώ ότι υπάρχει αμφιβολία πως Τούρκοι έκαναν τέτοια αθλιότητα, με δεδομένο ότι περίπολος της Frontex ανακάλυψε τους δυστυχισμένους παρατημένους σε τουρκικό έδαφος…

Είναι όντως ερώτημα πως και γιατί η Τουρκία έπεσε στη συγκεκριμένη γκάφα ολκής σε μία συγκυρία που κλιμάκωνε την προπαγάνδα της κατά της Ελλάδας, επικεντρώνοντας στο προσφυγικό / μεταναστευτικό, απευθυνόμενη τόσο στη Δύση, όσο και στον μουσουλμανικό κόσμο (κάτι που συνεχίζει). Σε μία συγκυρία επίσης που διάφοροι απερίγραπτοι στην Ευρώπη (δημοσιογράφοι, ευρωβουλευτές) και στην Ελλάδα δημιουργούσαν επίμονα εντυπώσεις κατά της Frontex και της Ελλάδας με καταγγελίες για συστηματική κακομεταχείρηση και επαναπροωθήσεις προσφύγων / μεταναστών στο Αιγαίο. Συντασσόμενοι ουσιαστικά με την τουρκική προπαγάνδα και κλείνοντας τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι όλες οι ευρωπαϊκές χώρες υψώνουν ακόμη και φράχτες για να μην περνούν πρόσφυγες / μετανάστες!

Το παραπάνω ερώτημα παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις με την επισήμανση ότι το συμβάν συνέβη σε χώρο, χρόνο και διαδικασίες που ελέγχονται πλήρως από τους κρατικούς μηχανισμούς της Τουρκίας, δηλαδή τις ένοπλες δυνάμεις, την στρατοχωροφυλακή και τις υπηρεσίες ασφαλείας της γείτονος, άρα τι ακριβώς συνέβη; Κάποιοι κατώτεροι έκαναν μ…. για να λεηλατήσουν τους πρόσφυγες/ μετανάστες, ή μήπως υπήρξε σχέδιο που απέτυχε; Μήπως δηλαδή, εγκαταλείποντας τους δυστυχισμένους, αφού πρώτα τους έγδυσαν σε σημείο που γνώριζαν ότι φυλάσσεται καλά από τους δικούς μας, περίμεναν ότι θα επαναπροωθήσουμε τους 92 δυστυχείς και τότε η Άγκυρα θα έσπευδε να κατηγορήσει εμάς για απάνθρωπη συμπεριφορά. Αν αυτό ήταν το σχέδιο, απέτυχε γιατί η ελληνική πλευρά δέχτηκε και περιέθαλψε την ομάδα των προσφύγων/ μεταναστών αντί να την στείλει πίσω. Έτσι αποκαλύφθηκαν τουρκικές μέθοδοι και ταυτόχρονα αποδείχθηκε ότι η τουρκική μηχανή δεν είναι τόσο αποτελεσματική και κάνει μεγάλα λάθη.

Πολύ σωστά, η Αθήνα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί το τουρκικό δώρο, με κάθε επικοινωνιακό τρόπο, δηλαδή με φωτογραφίες, ενημέρωση και μέσω της Frontex. Αφενός για να απαντήσει στην τουρκική προπαγάνδα και αφετέρου για να κλείσει στόματα στην Ευρώπη. Ο Θεοδωρικάκος όμως θεωρεί ότι βρήκε μηχανή που τον κρατάει στην επικαιρότητα εν όψει εκλογών και το παρακάνει με συνεχείς δηλώσεις στο εσωτερικό, καταγγελίες εναντίον της Τουρκίας, και διαβεβαιώσεις ότι τα σύνορα είναι απαραβίαστα. Δεν ξέρω πόσο απαραβίαστα είναι τα σύνορα όταν συλλαμβάνονται συνεχώς λαθρομετανάστες και δουλέμποροι που περνούν από τον Έβρο (καλόν είναι να «κτιστεί» γρήγορα ο φράκτης και στα υπόλοιπα 80 χιλιόμετρα), αλλά κάποιος πρέπει να πει στον υπουργό ότι τους ξένους πρέπει να πείσει για την εργαλειοποίηση του προσφυγικού/ μεταναστευτικού από τους Τούρκους. Εμείς είμαστε πεισμένοι, με εξαίρεση ίσως κάποιους αφελείς «δικαιωματιστές» που κοσμούν τις σελίδες του συστημικού τύπου και τους άλλους που νομίζουν ότι το κομματικό παιχνίδι επιτρέπει τα πάντα, ακόμη και όταν βλάπτει τη χώρα.

Αν πάντως ο Θεοδωρικάκος ψάχνει πεδίο για διάκριση και δόξα, τέτοιο υπάρχει. Ας καταφέρει να βάλει τέλος στην βία και τις καταστροφές που προκαλούν καθημερινά σχεδόν οι μπαχαλάκηδες μέσα και έξω από τα πανεπιστήμια και θα τον δοξάσουμε όλοι μαζί. Το ίδιο θα κάνουμε αν επιτέλους ανακόψει την αυξανόμενη παραβατικότητα στο κυκλοφοριακό. Αν δεν το έχει αντιληφθεί ακόμη, πάρα πολλοί μηχανόβιοι έχουν επιβάλλει δικούς τους κανόνες και είναι πια πολλοί και οι οδηγοί αυτοκινήτων (περιλαμβανομένων των γυναικών) που οδηγούν επιθετικά και επικίνδυνα, παραβιάζοντας σήματα και μονοδρόμους.  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.