ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σοβαρά και γελοία

Σοβαρά και γελοία

17:27 - 14 Ιουλ 2023
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Με διπρόσωπη μουτσούνα, ως Ιανός, προχωρεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη τις πρώτες μέρες της δεύτερης θητείας της. Η σοβαρή πλευρά της αφορά τα ελληνοτουρκικά (ευτυχώς), όπου ο πρωθυπουργός δείχνει σαφή διάθεση να επιδιώξει μονιμότερη διευθέτηση των διαφορών -στον πυρήνα τους όπως, είπε- με τους γείτονες φτάνοντας μέχρι τη Χάγη, παρά το πολιτικό / κομματικό κόστος που μπορεί να του προκαλέσει από τα δεξιά. Άλλωστε ο ίδιος έχει πει ότι η «νέα Νέα Δημοκρατία» ανήκει στην κεντροδεξιά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα βήματα που θα γίνουν πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικά και να μη δίνουν την εντύπωση υποχωρήσεων χωρίς ανταλλάγματα. Ιδιαίτερα όταν πολλά δείχνουν ότι πάμε σε «πολιτική διαπραγμάτευση». Και όποιος καταλαβαίνει, καταλαβαίνει!

Με την επισήμανση παρεμπιπτόντως (που δεν έχει να κάνει με την ελληνική κυβέρνηση), ότι όλη αυτή η φιλολογία περί της πώλησης ή αναβάθμισης F – 16 από τις ΗΠΑ προς την Τουρκία με τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιούνται κατά της Ελλάδας είναι μία μπαρούφα με στόχο να πείσει μπουμπούνες ότι θα ισχύουν δικλείδες ασφαλείας. Γι΄ αυτό και ο Ερντογάν δεν είχε κανένα πρόβλημα να διαβεβαιώσει ότι ποτέ δεν χρησιμοποίησε, ούτε πρόκειται να το κάνει, τέτοια αεροπλάνα κατά της χώρας μας. Μα είμαστε σοβαροί; Είναι δυνατόν να πιστέψει κανείς ότι μία χώρα σε πολεμική σύγκρουση με άλλη δεν θα χρησιμοποιήσει όλα τα συμβατικά όπλα που διαθέτει; Αν δηλαδή εμείς πάρουμε τα περίφημα F- 35 και υπάρχει όρος να μην τα χρησιμοποιήσουμε ποτέ κατά της Τουρκίας θα τον σεβαστούμε αν, ο μη γένοιτο, συγκρουστούμε μαζί της; Η μόνη περίπτωση να συμβεί κάτι τέτοιο είναι να έχουν οι Αμερικανοί και στη μία περίπτωση και στην άλλη τη δυνατότητα  να τα «τυφλώνουν» ηλεκτρονικά για να μη μπορούν να επιχειρούν…

Τα γελοία

Η άλλη πλευρά της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη στα πρώτα βήματά της δεύτερης θητείας της, έχει μεγάλη δόση γελοιότητας. Πάλι ευτυχώς για να μη νομίζουμε ότι ζούμε σε διαφορετική χώρα μετά την 25η Ιουνίου και χάσουμε τον μπούσουλα. Στην κορωνίδα βρίσκεται η εξαγγελία Μηταράκη περί ίδρυσης έφιππης αστυνομίας (με έξη άλογα και 10 καβαλάρηδες και άγνωστο αριθμό ιπποκόμων) που δυστυχώς έσπευσε να γειώσει το Μαξίμου. Από εκεί και πέρα όμως ξεκινούν οι σοβαρές γελοιότητες με αρχική εκείνη της ανάμειξης κόμματος και κυβέρνησης στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δηλαδή του Παύλου Μαρινάκη που διατηρεί ταυτόχρονα τη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ., άρα του γραμματέα της Ν.Δ. Για να μη ξέρουμε πότε μιλάει εκ μέρους της κυβέρνησης και πότε εκ μέρους του κόμματος. Τούτων λεχθέντων:

-Ήταν εντελώς γελοίο το άδειασμα του Φλωρίδη από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο επειδή είπε στις προγραμματικές δηλώσεις ότι θα αλλάξει την διάταξη περί ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών. Γιατί από τη μία στέλνει μήνυμα περί διατήρησης καθεστώτος ανισονομίας, από την άλλη δείχνει ότι δεν πολυεννοεί ότι αυτή η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης εξ ου και επέλεξε έναν «σκληρό» όπως ο Φλωρίδης στον τομέα αυτό και τρίτον, ακόμη και αν διαφωνούσε με την τοποθέτηση η «διόρθωση» θα έπρεπε να γίνει με πιο κομψό τρόπο και πίσω από κλειστές πόρτες. Όχι όπως έγινε. Πάντως, η πρόβλεψη του γράφοντος είναι ότι ο Φλωρίδης δεν θα μακροημερεύσει γιατί αυτό εννοεί αυτά που λέει, η κυβέρνηση όχι.

Φοροδιαφυγή

-Προεκλογικά ως Ν.Δ., μετεκλογικά ως κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει υποσχεθεί ανελέητο κυνήγι κατά της φοροδιαφυγής, που πλέον κυριαρχεί απ΄ άκρου εις άκρον της επικράτειας. Ο υπουργός Χατζηδάκης δήλωσε μάλιστα ότι πρόκειται περί «προσωπικού στοιχήματος» η πάταξή της, μετά την ταραχή που προκάλεσε η εκτίμηση / αποκάλυψη του Στουρνάρα, του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας ότι όταν η κατανάλωση φτάνει στα 140 δις και τα δηλωθέντα εισοδήματα μόλις στα 80, αυτό σημαίνει ότι περί τα 60 δεν δηλώθηκαν και επομένως οι φόροι που διέφυγαν είναι γύρω στα 18 δις. Και που σημαίνει επίσης ότι τα μη δηλωθέντα εισοδήματα είναι περίπου τα 3 / 4 των δηλωθέντων, κάτι πολύ λογικό όταν το 40% των φορολογουμένων δηλώνει εισόδημα κάτω των 5.000 ευρώ (άρα ζουν με κάτω από 420 ευρώ τον μήνα) και ένα ακόμη 20% δήλωσαν έως 10.000 ευρώ, άρα αυτοί ζουν με κάτω από 840 ευρώ τον μήνα. Μαζί με τις οικογένειές τους όλοι αυτοί. Αστεία πράγματα, καθώς από εκεί πέρα αρχίζει το πόσοι Έλληνες ζουν πραγματικά ή δήθεν κάτω από τα όρια της φτώχειας και πόσοι πραγματικά ή δήθεν είναι άνεργοι.

Και μετά αρχίζουν οι εκπτώσεις από τη μεριά της κυβέρνησης. Πρώτος βγαίνει ο υφυπουργός Θεοχάρης για να πει ότι καλά έκανε ο Στουρνάρας και χτύπησε την καμπάνα, αλλά τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι γιατί ανακάτεψε τις δαπάνες του 2022 με τα εισοδήματα του 2021 και άλλα τέτοια. Λες και μπορεί να διαφέρουν ουσιωδώς τα εισοδήματα από χρόνο σε χρόνο, άσε που τα ποσοστά εκείνων που δηλώνουν μέχρι 5.000 ευρώ και των άλλων των μέχρι 10.000 ευρώ δεν άλλαξαν. Με λίγα λόγια ο Θεοχάρης έστρωσε το χαλί για να έλθει μετά ο ίδιος ο Μητσοτάκης για να χαρακτηρίσει «απλοϊκή» την ανάλυση του Στουρνάρα, δηλαδή να «γειώσει» τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, δείγμα έπαρσης θα έλεγα. Αν μη τι άλλο, οι πάντες γνωρίζουν το μέγεθος της φοροδιαφυγής στην καθημερινότητα.

Για μένα είναι προφανές ότι η κυβέρνηση γνωρίζει πολύ καλά ότι η δομή της ελληνικής οικονομίας τρέφει την φοροδιαφυγή και είναι σχεδόν αδύνατον να την περιορίσει σε αξιοπρεπή σχετικά επίπεδα. Πώς να γίνει αυτό όταν το πλήθος των αυτοαπασχολούμενων και των εξαιρετικά μικρών οικονομικών μονάδων είναι τόσο τεράστιο (υπερηφανευόμαστε μάλιστα που οι περιβόητοι μικρομεσαίοι αποτελούν την σπονδυλική στήλη της ελληνικής οικονομίας, αντί να κλαίμε που αυτό συμβαίνει και μας καθηλώνει). Για να επιβιώσουν, αλλά και να φάνε παντεσπάνι πολλοί δαύτους, κλέβουν την εφορία και αλλήλους. Και όλοι μαζί τους «μαλάκες» που είτε δεν μπορούν να κάνουν τα ίδια -υπαλλήλοι και συνταξιούχοι- είτε δεν θέλουν (ως βαρεμένοι οι τελευταίοι). Εξάλλου, πως θα βρίσκει η εφορία τις συναλλαγές που δεν καταγράφονται πουθενά, όπως τα μαύρα που παίρνει ο γιατρός, ο δικηγόρος, ο υδραυλικός, ο εστιάτορας, ο μπάρμαν, για παράδειγμα; Άλυτο το πρόβλημα, ή έστω, εξαιρετικά δύσκολο να λυθεί, δεδομένης και της κυρίαρχης νοοτροπίας στην ελληνική κοινωνία, οπότε είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί ήδη να περάσει κάτω από τον πήχη. Εξ ου και καταφεύγει σε γελοιότητες αντί να βάλει στο οπλοστάσιό της και τα τεκμήρια διαβίωσης, που συστηματικά εξοβελίζει.

Αν θέλετε και άλλα δείγματα γελοιότητας, υπάρχουν. Είναι η αστυνομία των πανεπιστημίων που η κυβέρνηση δεν ξέρει που να την βάλει, πάντως όχι στα ΑΕΙ. Είναι η κουβέντα του Φάμελλου ότι  το αποτέλεσμα ήταν νικηφόρο για την κυβέρνηση, αλλά δεν ήταν νικηφόρο για την κοινωνική πλειοψηφία. Θα είναι ενδεχόμενη απόφαση του ΠΑΣΟΚ να καταψηφίσει τώρα το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, που είναι ακριβώς το ίδιο με εκείνο που είχε υπερψηφίσει επί προηγούμενης κυβέρνησης. Είπαμε όμως, Ελλάδα είναι εδώ, δεν είναι παίξε, γέλασε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.