ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Εικασίες για τον «ατρόμητο» Μητσοτάκη στην Οδησσό

Εικασίες για τον «ατρόμητο» Μητσοτάκη στην Οδησσό

18:00 - 12 Μαρ 2024
Άγγελος Στάγκος

Γράφει ο Άγγελος Στάγκος

Να ξεκινήσω με απορίες: Σε τι διάολο αποσκοπούσε η επίσκεψη του Μητσοτάκη στην Οδησσό όπου παρά λίγο να φάει και ένα ρωσικό πύραυλο στο κεφάλι;

Να συνεχίσω με εικασίες:

  1. Πήγε για να δείξει σε Αμερικανούς και Ευρωπαίους ότι ο ίδιος και η Ελλάδα είναι εντελώς ταγμένοι στο πλευρό της Δύσης.
  2. Πήγε για να υπογραμμίσει πόσο αντίθετη είναι η Ελλάδα στην αλλαγή συνόρων με τη βία, καθώς έχει καεί η γούνα της με την τουρκική εισβολή και κατοχή της μισής Κύπρου και ακόμη περισσότερο επειδή παραμένει ζωντανή η τουρκική απειλή κατά της κυριαρχίας (νησιά) και κυριαρχικών δικαιωμάτων (θαλάσσιες ζώνες) της, παρά την ύφεση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
  3. Πήγε για τους παραπάνω λόγους και επιπλέον αφενός γιατί φοβάται (όπως και πολλοί άλλοι) ότι τα πάντα θα αλλάξουν αν εκλεγεί ο Τραμπ στην προεδρεία των ΗΠΑ και αφετέρου για να στηρίξει τον Μακρόν που εμφανίζεται τώρα  εξαιρετικά σκληρός απέναντι στον Πούτιν και τη Ρωσία.
  4. Πήγε γιατί διαβλέπει ότι οι Ουκρανοί δεν αντέχουν για πολύ ακόμη και οι Δυτικοί έχουν κουραστεί να τους στηρίζουν στρατιωτικά και οικονομικά, οπότε κάποια στιγμή μέχρι το τέλος του 2025, αν όχι νωρίτερα, θα κηρυχθεί εκεχειρία και μετά θα ξεκινήσει το έργο της ανοικοδόμησης σε ό,τι έχει απομείνει υπό ουκρανική κυριαρχία. Γι’ αυτή την ανοικοδόμηση έχουν ήδη εγκριθεί ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 50 δις ευρώ και ελπίζεται ότι ελληνικές εταιρίες θα μπορέσουν να πάρουν 1-2 από αυτά για να συμμετάσχουν, ειδικά στην περιοχή της Οδησσού (αν δεν την πάρουν στο μεταξύ οι Ρώσοι), οπότε ο πρωθυπουργός πήγε εκεί για να υποδηλώσει το ελληνικό ενδιαφέρον και να υποστηρίξει την αντίστοιχη προοπτική.
  5. Πήγε για να κεφαλαιοποιήσει την επίσκεψη στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.
  6. Πήγε γιατί έχει βάλει προσωπικό στόχο την ανάληψη κάποιου διεθνούς πόστου, μάλλον μετά τη λήξη της θητείας του και αποβλέπει στην υποστήριξη της Δύσης.

Συμπέρασμα: Νομίζω ότι ισχύουν όλες οι εικασίες 1-5 με έμφαση στην 5 στη φάση που βρίσκονται τα πράγματα περί την Ουκρανία και εν όψει των αμερικανικών εκλογών. Δε νομίζω ότι ο Μητσοτάκης έχει μεγάλες πιθανότητες για διεθνές πόστο, τόσο επειδή θα υπάρξουν αντιδράσεις από διάφορες πλευρές επειδή είναι Έλληνας ηγέτης, όσο και γιατί η άσκηση της εξουσίας από την κυβέρνησή του σκιάζεται από την υπόθεση των υποκλοπών.

Και μία προσθήκη στα προηγούμενα:

Για άλλη μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι είμαστε εντελώς ασόβαρη χώρα. Υποτίθεται ότι ο Μητσοτάκης αναχώρησε σε συνθήκες μυστικότητας για την Οδησσό για λόγους ασφαλείας. Αρχικά ειπώθηκε ότι πάει στο Κίεβο, αλλά μέχρι τις 10 το πρωί και ενώ βρισκόταν στον αέρα, έγινε γνωστό σε όλη την Ελλάδα ότι κατευθύνεται στην Οδησσό. Άρα και δίχως τη βοήθεια της κατασκοπίας τους οι Ρώσοι ήξεραν που πάει. Όπως είπε ο Μεντβέντεφ, θα μπορούσαν να ρίξουν τον πύραυλο πάνω στο κεφάλι του για να φάνε και αυτόν και τον Ζελένσκι. Δεν το έκαναν και προτίμησαν τον εκφοβισμό, προφανώς γιατί δεν θέλησαν το μπλέξιμο που θα δημιουργούσε αν σκότωναν ηγέτη χώρας του ΝΑΤΟ. Με αυτή την έννοια, ο Μητσοτάκης γλίτωσε τον Ζελένσκι, που όμως δεν θα βρισκόταν στην Οδησσό, αν δεν έκανε επίσκεψη ο Έλληνας πρωθυπουργός!

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.