ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πόσο αντέχουν να απορροφούν τις ανατιμήσεις οι επιχειρήσεις;

19:58 - 09 Δεκ 2021
Το τελευταίο δεκαπενθήμερο κάθε έτους είθισται οι επιχειρήσεις να καλούν τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους για τον απολογισμό της χρονιάς που φεύγει. Φέτος αυτό που κυριαρχεί στις ενημερώσεις των εισηγμένων αλλά και μεγάλων επιχειρήσεων είναι ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να απορροφήσουν τις ανατιμήσεις από το ενεργειακό κόστος. Όμως λένε οι ίδιοι επιχειρηματίες δύσκολα θα συγκρατήσουν οι ανατιμήσεις τον Ιανουάριο του 2022 αφού οι προμηθευτές πιέζουν ασφυκτικά και βέβαια οι ανατιμήσεις των πρώτων υλών λόγω της καθυστέρησης στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό σπιράλ στην επιχειρηματική σκηνή της χώρας.

Οι επιχειρήσεις κλείνουν τη χρονιά με επαναφορά της κερδοφορίας γιατί το 2020 δεν μπορεί να συγκριθεί σαν χρονιά αφού είχαμε τα lock down της πανδημίας που μηδένισαν τα περιθώρια κέρδους.

Το μείζον θέμα για τους επιχειρηματίες είναι η αδυναμία των νοικοκυριών να υποστηρίξουν τις ανελαστικές δαπάνες (ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, στεγαστικά δάνεια, κάρτες) με αποτέλεσμα να μειώνεται ο αριθμός των οικονομικών μονάδων στη χώρα που μπορούν να υποστηρίξουν την αλυσίδα των προϊόντων των επιχειρήσεων.

Δύσκολη εξίσωση για το 2022 που φέρνει την σταθεροποίηση του πληθωρισμού είναι και η αύξηση του κόστους χρήματος που για αρκετές επιχειρήσεις με υψηλό δανεισμό σημαίνει την αρχή των διαπραγματεύσεων για να πουληθούν σε ισχυρότερους ή να προχωρήσουν σε συγχωνεύσεις.

«Όλα πουλιούνται και όλα αγοράζονται στη σωστή τιμή» θα είναι η φράση που θα κυριαρχήσει τη νέα επιχειρηματική χρονιά και όσοι πρόλαβαν να θωρακίσουν τις εταιρίες τους πρόλαβαν και θα υπερασπιστούν τα προϊόντα τους και τους πελάτες τους. Οι υπόλοιποι ας πρόσεχαν και ας σοβαρευτούν όσο είναι καιρός…

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.