ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Ο Πούτιν κατέστρεψε τα πάντα - και τον εαυτό του

Ο Πούτιν κατέστρεψε τα πάντα - και τον εαυτό του

12:17 - 01 Μαρ 2022
Γρηγόρης Νικολόπουλος

Γράφει ο Γρηγόρης Νικολόπουλος

Τραγικά λανθασμένους υπολογισμούς αποδεικνύεται ότι έκανε ο Βλάντιμιρ Πούτιν σε όλα όσα σχετίζονται με την επίθεση του στην Ουκρανία.

Υπολόγισε λάθος τις στρατιωτικές του ικανότητες θεωρώντας ότι θα έχει καταλάβει την Ουκρανία σε δυο - τρεις ημέρες.  

Υπολόγισε λάθος την αντίσταση των Ουκρανών. Θεωρώντας τους υπάνθρωπους, πιστεύοντας ότι δεν έχουν ίχνος εθνικής συνείδησης, νόμιζε ότι θα παραδοθούν αμαχητί. Η λυσσαλέα αντίσταση τους τον εξέπληξε και του έχουν προκαλέσει ήδη μεγάλες απώλειες, ενώ δεν δείχνουν καμία διάθεση παράδοσης παρά τις ανελέητες επιθέσεις του. 

Υπολόγισε λάθος τον τρόμο που θα σκορπούσαν οι απειλές του σε άλλες χώρες, όπως στη Φινλανδία ή στη Σουηδία και στις Βαλτικές χώρες. Θεωρούσε ότι με τις απειλές του θα τρομοκρατηθούν και θα εγκαταλείψουν τα σχέδια τους για ένταξη στο Νάτο. Όλες τον αγνόησαν και του απάντησαν σαρκαστικά. Μάλιστα ενίσχυσε τη διάθεση τους να συμμετάσχουν στο ΝΑΤΟ. 

Υπολόγισε λάθος την αντίδραση των Ευρωπαίων. Θεωρούσε ότι τα μέτρα που θα έπαιρναν εναντίον της Ρωσίας θα είναι ήπια. Τελικά, μετά την πρώτη δόση των πράγματι ήπιων κυρώσεων ακολούθησε ένας καταιγισμός κυρώσεων από όλες τις χώρες που οδήγησε στην πλήρη οικονομική απομόνωση της Ρωσίας. 

Υπολόγισε επίσης λάθος την ανοχή των δυτικών ηγετών στις κοροϊδίες του. Συνομιλούσε με τον Μακρόν και με τον Σόλτς και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες διαβεβαιώνοντας τους ότι δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία και εισέβαλε. κάθονταν στο μακρύ τραπέζι του προσποιούμενος ότι προσπαθεί να βρει λύσεις και ετοίμαζε τον πόλεμο. Η κοροϊδία αυτή εξευτέλισε αρχικά και τον Μακρόν και τον Σόλτς και τους υπόλοιπους, οι οποίοι όμως αντέδρασαν πολύ επιθετικά στη συνέχεια. Τον απέρριψαν και προχώρησαν σε σκληρά μέτρα εναντίον του. Ο ίδιος δεν θα έχει πλέον ποτέ θέση στις διεθνείς συσκέψεις. Προοπτική επανόδου της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς με Πούτιν, δεν υπάρχει πια.

Υπολόγισε λάθος την αντίδραση των Ρώσων σε αυτή την επίθεση. Πίστευε ότι θα έχει τη στήριξη του λαού του. Δεν έχει στήριξη. Οι Ρώσοι βλέποντας τα δεινά που προκαλεί η οικονομική απομόνωση τους στρέφονται εναντίον του ζητώντας να σταματήσει τον πόλεμο. Στην αρχή οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις ήταν λίγες. Καθημερινά αυξάνονται και μαζί τους αυξάνονται οι συλλήψεις διαδηλωτών. Η αύξηση της εσωτερικής αντίδρασης στη Ρωσία είναι ταχύτατη.

Όλα αυτά τα λάθη στους υπολογισμούς του έχουν καταστροφική επίδραση στη Ρωσία. Μπορεί να καταφέρει κάποια στιγμή να ισοπεδώσει την Ουκρανία, αλλά έχει ήδη καταστρέψει τη Ρωσία. Ο ίδιος χάνει καθημερινά την ισχύ του στο εσωτερικό της χώρας του καθώς θεωρείται υπεύθυνος για την οικονομική καταστροφή που προκαλεί στους Ρώσους.

Χάνει επίσης την όποια γοητεία ασκούσε ως αποφασιστικός ηγέτης τόσο στους Ρώσους όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο Πούτιν, στηριζόμενος αφενός στην επικοινωνιακή του ομάδα και αφετέρου στην ισχύ που ασκούσε, είχε καταφέρει να μην τον βλέπουν ως δικτάτορα, ούτε οι Ρώσοι ούτε η κοινή γνώμη στη Δύση. Επικρατούσε η εικόνα του ισχυρού ηγέτη που προσπαθεί να ανορθώσει μια μεγάλη αλλά διαλυμένη χώρα και για αυτό χρειαζόταν να είναι αποφασιστικός μέχρι κυνισμού. Η εικόνα αυτή πλέον δεν υπάρχει. Ο Πούτιν θεωρείται ένας βίαιος, επιθετικός και ανήθικος δικτάτορας που απειλεί την ανθρωπότητα με Τρίτο Παγκόσμιο πόλεμο και μάλιστα πυρηνικό.

 

Μπορεί τελικά ο Πούτιν να καταλάβει την Ουκρανία καθώς αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτικών δυνάμεων που στέλνει στα εδάφη της και χτυπάει πλέον και αμάχους. Όμως ούτε να κρατήσει την Ουκρανία υπό κατοχή μπορεί, ούτε να επαναφέρει τη Ρωσία στην διεθνή οικονομική κοινότητα. Οι Ουκρανοί συνειδητοποίησαν ότι δεν είναι ανίσχυροι έναντι της Ρωσίας, η αποφασιστικότητα τους να αντιδράσουν ενισχύθηκε και από τις δικές τους επιτυχίες αλλά και από την υποστήριξη της παγκόσμιας κοινότητας, δεν θα ανεχτούν μια ρωσική κατοχή ποτέ. Η κατάληψη της Ουκρανίας από τον Πούτιν - αν επιτευχθεί - θα είναι μια Πύρρειος νίκη. Την Ουκρανία την έχασε για πάντα λόγω του πολέμου. Όπως έχασε για πάντα ο ίδιος την εικόνα του ηγέτη, μέσα και έξω από τη Ρωσία.

Τη στιγμή αυτή θεωρείται ένας ανεξέλεγκτος τρελός που απειλεί ολόκληρο τον κόσμο με πυρηνικό πόλεμο. Και είναι πολύ λανθασμένη η δήλωση του Αμερικάνου Προέδρου Μπαίντεν ότι δεν κινδυνεύουμε από τα πυρηνικά. Κανείς - ούτε φυσικά ο Μπάιντεν - δεν γνωρίζει αν ο τρελός μέσα στην απελπισία του θα πατήσει το “κόκκινο κουμπί”. 

Σήμερα λοιπόν υπάρχουν τα εξής ζητούμενα: Να αποφύγουμε τα πυρηνικά, να σταματήσει ο πόλεμος, να αποχωρήσει η Ρωσία από την Ουκρανία, να αντικατασταθεί ο Πούτιν και να επανέλθει η Ρωσία στη διεθνή κοινότητα. 

ΥΓ  Και για όσους από εμάς ασκούν εύλογη κριτική στα λάθη της Δύσης έναντι της Ρωσίας, στο πώς δηλαδή η Δύση μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης αντί να βοηθήσει τη Ρωσία να φτιάξει μια Δημοκρατία και να σταθεί οικονομικά στα πόδια της όρμησαν να τη λεηλατήσουν, ή για όσους θεωρούν ότι δεν θα έπρεπε η Δύση να επεκτείνει το ΝΑΤΟ ανατολικά - που επίσης στέκει ως επιχείρημα - η αλήθεια είναι ότι τώρα πλέον όλα αυτά είναι ανούσια. Τώρα όλοι αναγκαστικά παίρνουν θέση στο δίλημμα “είσαι με εμάς ή με τους άλλους;” Και αυτό είναι ένας ακόμη λάθος υπολογισμός του Πούτιν, ότι κατάφερε να συσπειρώσει την παγκόσμια κοινότητα εναντίον του.

Τελευταία τροποποίηση στις 13:29 - 01 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.