ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις με νέο ρόλο στη νέα εποχή

Οι βραχυχρόνιες μισθώσεις με νέο ρόλο στη νέα εποχή

11:11 - 10 Ιουν 2020
To φαινόμενο του Airbnb, όπως και σε άλλες χώρες, εμφανίστηκε στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης καθώς η υψηλή υποαπασχόληση και ανεργία έστρεψαν αρκετό κόσμο στην αναζήτηση νέων τρόπων ενίσχυσης του εισοδήματός τους. To Airbnb έδωσε τη δυνατότητα σε ιδιοκτήτες ακινήτων να «μοιραστούν» ανεκμετάλλευτους χώρους ή και αυτοτελή ακίνητα προσφέροντάς τους έσοδα. Πολύ σύντομα η πλατφόρμα κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των πολιτών και συντέλεσε σημαντικά στην αλλαγή της δομής της τουριστικής αγοράς και του κλάδου φιλοξενίας.

Ωστόσο, όπως προκύπτει από μελέτη, που εκπονήθηκε από την Ernst & Young για λογαριασμό του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, η σχέση του συγκεκριμένου μοντέλου με τις ξενοδοχειακές μονάδες δεν είναι άκρως ανταγωνιστική, καθώς το Airbnb απευθύνεται σε χαμηλότερα εισοδήματα.

Σύμφωνα με τις αναλύσεις της μελέτης, τα καταλύματα Airbnb καταγράφονται σε ήδη ανεπτυγμένες τουριστικά περιοχές, που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό κλινών του ξενοδοχειακού κλάδου. Παρά το γεγονός αυτό, δεν παρατηρείται σε αυτές τις περιοχές κάποια προφανής επίπτωση στις λειτουργικές επιδόσεις των ξενοδοχείων προδιαγραφών τριών έως πέντε αστέρων, που αποτελούν και το μεγαλύτερο μέρος της δυναμικότητας στο Δήμο Αθηναίων. Ουσιαστικά, με βάση τη συγκριτική ανάλυση της μέσης τιμής διανυκτέρευσης, καθώς και των εσόδων ανά διαθέσιμο κατάλυμα, τα καταλύματα Airbnb διεκδικούν μερίδιο της τουριστικής αγοράς που δεν θα απευθυνόταν για διαμονή σε ξενοδοχειακές μονάδες, έχοντας ως κριτήριο το χαμηλό κόστος διαμονής.

Τους τελευταίους μήνες, οι επιπτώσεις της πανδημίας έχουν γίνει ορατές και στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, με κυριότερη μέχρι τώρα έκφανση την αύξηση της προσφοράς διαμερισμάτων για μακροχρόνια μίσθωση. Ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, η αύξηση αυτή κυμαίνεται από 5% έως 44,4% ανάλογα με την περιοχή, με αντίστοιχη φυσικά μείωση της προσφοράς βραχυχρόνιων μισθώσεων, μέσω Aibnb.

Το πιθανότερο, ωστόσο, είναι ότι μετά από μια περίοδο αναταράξεων, το μοντέλο των βραχυχρόνιων μισθώσεων θα προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στον τουρισμό, με την ασφάλεια να αναδεικνύεται σε κυρίαρχο μέλημα. Μάλιστα, με αυτό το κριτήριο, το Airbnb ενδέχεται να αποκτήσει και κάποιο σχετικό πλεονέκτημα, καθώς θεωρητικά είναι ευκολότερη η τήρηση προδιαγραφών υγειονομικής ασφάλειας σε διαμέρισμα αυτού του τύπου.

Ως μια νέα πρακτική, που αναδείχθηκε στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού, οι μακροχρόνιες μισθώσεις σαφώς δημιουργούν ευκαιρίες, αλλά και προκλήσεις. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται ορθολογικές και στοχευμένες ρυθμιστικές παρεμβάσεις,  με προσαρμογή επιτυχημένων παραδειγμάτων από το εξωτερικό, ώστε να ελεγχθούν φαινόμενα κατάχρησης, αθέμιτου ανταγωνισμού, παραπλάνησης. Πάνω σε αυτές τις βάσεις, η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, λειτουργώντας συμπληρωματικά προς τον ξενοδοχειακό κλάδο, μπορεί να δημιουργήσει οφέλη για την Αθήνα, αλλά και συνολικά για τον ελληνικό τουρισμό.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.