ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύνεση και αποτελεσματικότητα

09:56 - 23 Σεπ 2020
Την περασμένη εβδομάδα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, για το β’ τρίμηνο του 2020. Όπως αποτυπώνεται στην έκθεση στο επτάμηνο

Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, στο επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου σημειώθηκε πρωτογενές έλλειμμα 7,7 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Πρόκειται για μια επιδείνωση της τάξης των 8,7 δισ. ευρώ, η οποία βραχυπρόθεσμα δεν έχει σοβαρή επίπτωση, λόγω της αναστολής των δημοσιονομικών στόχων σε όλη την ευρωζώνη.

Ωστόσο, μεσοπρόθεσμα και σε συνδυασμό με τη ύφεση που αναμένεται, ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το λόγο του δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει ότι, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε τη φερεγγυότητα της χώρας και να διατηρήσουμε ευνοϊκούς όρους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου, θα πρέπει να υπάρξει από τώρα σχέδιο για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

Καθώς η πανδημία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη είναι βέβαιο ότι θα χρειαστεί χρονική επέκταση υφιστάμενων μέτρων ή και νέες παρεμβάσεις από την πλευρά της κυβέρνησης, προκειμένου να μετριαστούν συνέπειες στην πραγματική οικονομία και στην κοινωνία.  Είναι σημαντικό, ωστόσο, τα μέτρα αυτά να είναι στοχευμένα και να περιλαμβάνουν και παρεμβάσεις οι οποίες επιδρούν θετικά στο ΑΕΠ, όπως είναι οι δημόσιες επενδύσεις.

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η μεγέθυνση του «παρονομαστή», μέσα από τη δημιουργία συνθηκών ταχύτερης επανεκκίνησης της ελληνικής οικονομίας. Κρίσιμο ρόλο σε αυτή την κατεύθυνση θα έχει η γρήγορη και αποτελεσματική αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Τα περιθώρια για την κατανομή και την αξιοποίηση των πόρων είναι ιδιαίτερα στενά και η κρατική «μηχανή» θα πρέπει να λειτουργήσει σε πολύ ταχύτερους ρυθμούς από αυτούς που μας έχει συνηθίσει ως τώρα. Είναι, επίσης, σημαντικό τα προγράμματα να σχεδιαστούν με τέτοιο τρόπο, ώστε να κινητοποιούν μεγάλου ύψους ιδιωτικά κεφάλαια και να μεγιστοποιείται η θετική επίπτωση στην οικονομία.

Η διαχείριση της πανδημίας και η προστασία όσων πλήττονται από αυτή, παραμένει κυρίαρχο ζητούμενο. Εξίσου απαραίτητο όμως, είναι να διαφυλαχθεί η σταθερότητα και η πορεία της ελληνικής οικονομίας την επόμενη μέρα. Με σύνεση και αποτελεσματικότητα, μπορούμε να κερδίσουμε το στοίχημα.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:59 - 23 Σεπ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.