ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Και οι …. κοψοχέρηδες ψηφίζουν!

10:01 - 21 Μαϊ 2019
Δύο από τις πλέον εμφατικές αποτυχίες στην σύγχρονη δημοσκοπική ιστορία αποτέλεσαν τα αποτελέσματα στις Αμερικανικές εκλογές (εκλογή Τράμπ) και στην ψήφο των Βρετανών αναφορικά με την παραμονή ή όχι της χώρας τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση (επικράτηση του “Brexit”). Και στις δύο περιπτώσεις η συντριπτική πλειονότητα των μετρήσεων προέβλεπαν – έστω και οριακά– επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον στην Αμερική αλλά και του “Bremain” στη Βρετανία#. Η ψήφος όμως εκείνων που τελικά πήγαν να ψηφίσουν έγραψε μια διαφορετική ιστορία την οποία και ζούμε μέχρι σήμερα.

Εμείς σαν λαός βέβαια τα είχαμε ζήσει όλα αυτά ήδη από το 2000 (συγκεκριμένα στις 9 Απριλίου του 2000 -γατάκια Αγγλοσάξωνες-) καθώς όλη η «γαλάζια» Ελλάδα πανηγύριζε την περηφανή νίκη της «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» και του Κώστα του Καραμανλή με τα exit polls καθώς και τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα να επιβεβαιώνουν τους πανηγυρισμούς αυτούς. Και ενώ λοιπόν στη Ρηγίλλης μοίραζαν θέσεις και στη Χαριλάου Τρικούπη έψαχναν μαντήλι να κλάψουν εμφανίστηκε στους τηλεοπτικούς δείκτες όλης της χώρας μειδιών ο Κώστας Λαλιώτης δηλώνοντας ότι καλεί τους πάντες να «περιμένουν τα τελικά αποτελέσματα καθώς η νύχτα θα είναι μεγάλη». Τη συνέχεια την έγραψε η ιστορία.

Κοινός παρονομαστής και στις τρεις προαναφερόμενες εκλογικές αναμετρήσεις ήταν η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος αλλά και οι θεωρίες συνομωσίας*. Εμείς θα αφήσουμε τις δεύτερες για μια μελλοντική εκπομπή των Χ-files και θα επικεντρώσουμε στον κυρίαρχο λαό και τη συμπεριφορά του μπροστά στην κάλπη. Με ασφαλή πλέον χρόνο να έχει περάσει από τις εκλογές αυτές μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι σημαντική μερίδα των ψηφοφόρων απόφυγε να δηλώσει πραγματικά τι ψήφισε ή τι θα ψηφίσει φοβούμενο την κοινωνική κατακραυγή. Στην Βρετανία για παράδειγμα αποδείχθηκε ότι μεγάλο μέρος του δείγματος στις προσωπικές συνεντεύξεις – που πολλοί θεωρούν ως τις πλέον αντιπροσωπευτικές – δεν δήλωσε ότι θα ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε. από … ντροπή. Αντίστοιχη συμπεριφορά είχαν και -προοδευτικοί κατά τ’ άλλα- ψηφοφόροι στις ΗΠΑ οι οποίοι είχαν αποφασίσει να ψηφίσουν Τράμπ αν και παραδοσιακά στήριζαν τους Δημοκρατικούς. Και αυτοί ντρεπόντουσαν να το πουν αλλά το έκαναν!

Με τις εκλογές λοιπόν να είναι κοντά μας σε μόλις 6 ημέρες (ναι και οι Ευρωεκλογές εκλογές είναι και μάλιστα με πολύ μεγάλη σημασία) θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για το τι μπορεί να βγει από τις κάλπες. Γιατί μπορεί μεν να επιβεβαιωθούν οι περισσότερες των μετρήσεων, μπορεί όμως η κάλπη να βγάλει και … εκπλήξεις. Γιατί όλοι, ακόμα και εκείνοι που δημοσίως κόβουν το χέρι τους επειδή ψήφισαν Σύριζα στις προηγούμενες εκλογές, μέσα στο παραβάν διαθέτουν ένα ακόμα χέρι για να ψηφίσουν ξανά, ειδικά τώρα που δεν τους βλέπει κανείς.


# Σ αυτές μπορούμε να προσθέσουμε και τις εκλογές στην Αυστραλία μόλις πριν λίγες μέρες αλλά είναι πολύ πρόσφατες για αναλύσεις.
* Για τις Αμερικάνικες εκλογές και το Brexit σημαντικό ρόλο έπαιζε ο Ρώσικος δάκτυλος -μέσω του εξειδικευμένου δικτύου Hacker που διαθέτει η Ρωσία- ενώ για την ήττα του Καραμανλή οι μαζικές προεκλογικές ελληνοποιήσεις που είχε φροντίσει να οργανώσει το «βαθύ Πασοκικό κράτος».
Τελευταία τροποποίηση στις 11:25 - 21 Μαϊ 2019
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.