ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«All in» στην πρώτη Κυριακή

«All in» στην πρώτη Κυριακή

13:11 - 19 Σεπ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τώρα που ολοκληρώθηκαν οι... παρελάσεις των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ ήρθε η ώρα για ορισμένα πολιτικά συμπεράσματα με σημασία.

Σε επίπεδο εξαγγελιών δεν υπήρξαν ιδιαίτερες εκπλήξεις και με δεδομένο ότι έρχονται εκλογές, μπορεί κανείς να πει πως οι πολιτικοί αρχηγοί ήταν και σχετικά... φειδωλοί, γεγονός μάλλον ενδεικτικό για το πόσο δύσκολος είναι ο χειμώνας που έρχεται.

Πολιτικά συμπεράσματα, πάντως, βγήκαν αρκετά και ενδιαφέροντα. Τέθηκαν τα διλήμματα και μπαίνουμε πια σε μία προεκλογική περίοδο, με έσχατο όριο τον προσεχή Ιούλιο και πιθανότερο όριο τον Μάιο.

Ανεξάρτητα από το πότε θα στηθούν οι κάλπες, έγινε πάντως σαφές πως όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί ποντάρουν πολλά στην πρώτη Κυριακή των εκλογών.

Ακόμα και αυτοί που θεωρούν ότι δεν θα προκύψει κυβέρνηση με απλή αναλογική, δεν θεωρούν διαδικαστική την πρώτη Κυριακή. Αντίθετα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ είναι εμφανές πως θεωρούν πως είτε προκύψει κυβέρνηση άμεσα, είτε χρειαστεί και δεύτερη εκλογική διαδικασία, ο νικητής θα έχει ουσιαστικά κριθεί και απλώς θα αναζητείται τρόπος για να υπάρξει μια ισχυρή κυβέρνηση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που ανέβηκε πρώτος στη Θεσσαλονίκη, αν και πιστεύει πως τελικά η δεύτερη Κυριακή θα βγάλει κυβέρνηση, επισήμανε ιδιαίτερα τη σημασία της πρώτης κάλπης. Χρησιμοποίησε μάλιστα και το επιχείρημα της "πολιτικής τερατογένεσης" (συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ) για να τραβήξει την προσοχή των πολιτών και να ζητήσει να μη θεωρήσουν χαμένη ψήφο αυτή της πρώτης Κυριακής, λόγω της απλής αναλογικής. Αντίθετα, ζήτησε έμπρακτη στήριξη στη ΝΔ, ώστε να αποκλειστεί κάθε άλλο σενάριο δημιουργίας κυβέρνησης από τα υπόλοιπα κόμματα και τελικά στη δεύτερη κάλπη να κυνηγήσει ενδεχομένως και την αυτοδυναμία.

Ο Αλέξης Τσίπρας από τη μεριά του υπερτόνισε ακόμη περισσότερο την πρώτη Κυριακή, κάνοντας ουσιαστικά... all in.

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε χαρακτηριστικά πως «στο μυαλό μου δεν είναι οι δεύτερες εκλογές, είναι οι πρώτες, γιατί όποιος τις χάσει χάνει και το τραίνο των πολιτικών εξελίξεων. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ βγει πρώτος, θα έχουμε κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή. Αν ο κ. Μητσοτάκης βγει πρώτος, θα πάμε σε δεύτερες εκλογές. Οι πρώτες εκλογές είναι οι κρίσιμες».

Αντίστοιχα και ο Νίκος Ανδρουλάκης πόνταρε στην πρώτη κάλπη: «Ζητώ ισχυρή εντολή από τη πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση -σταθερή οικονομία -σταθερή Δημοκρατία, με πρωθυπουργό που θα τον σέβονται στην Ευρώπη κι όχι να τον βλέπουν με μισό μάτι επειδή πάει με κάλπικα δημοψηφίσματα ή με υπόνοιες για υποκλοπές».

Γνωρίζουμε βέβαια καλά πως το βράδυ των εκλογών το κάθε κόμμα θα κάνει τη δική του... ανάγνωση των αποτελεσμάτων και αν τελικά δεν επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης με απλή αναλογική, ενδεχομένως να έχουμε πολλούς νικητές και κανέναν χαμένο. Ο "σοφός" λαός θα έχει στείλει πάντως το μήνυμα και αναμφισβήτητα είναι αυτός που τελικά θα αποφασίσει αν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος ή όχι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.