ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Το «στόλισμα» και τα «κακά» μαθηματικά των πολιτών

Το «στόλισμα» και τα «κακά» μαθηματικά των πολιτών

08:41 - 15 Δεκ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

H περίοδος των γιορτών είναι «παραδοσιακά» αυτή που ο κόσμος ασχολείται περισσότερο με τους δημάρχους και «γκρινιάζει» για τους στολισμούς, τα δέντρα, τα φώτα και τα έξοδα που γίνονται. Είναι κάτι σαν έθιμο. Βέβαια, ο δήμαρχος της μεγαλύτερης πόλης της Ελλάδας, έχει φροντίσει να ασχολείται ο κόσμος μαζί του όλο το χρόνο.

Τόσο από αυτή εδώ τη στήλη, όσο και από έγκυρες στήλες σε άλλα μέσα, σημαντικοί αρθρογράφοι έχουν επισημάνει τις δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει τα έργα για τον Μεγάλο Περίπατο. Σκόνη, φασαρία και κίνηση για μία ανάπλαση που αξιολογείται κάτω από τη βάση.

Ευχόμασταν να άξιζε τον κόπο η αναμονή και υπομονή των πολιτών τα τελευταία χρόνια, αλλά αν κρίνουμε τουλάχιστον από το Σύνταγμα, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος να δηλώσει ικανοποιημένος από την αλλαγή.

Έχει ακόμα επισημανθεί η κακή κατάσταση των πεζοδρομίων, που δυσκολεύουν τις μετακινήσεις όλων των πολιτών και ιδιαίτερα των ΑΜΕΑ.

Δεν πρέπει ακόμα να ξεχνάμε ότι με πρόφαση τον κορονοϊό τα τραπεζοκαθίσματα έχουν καταλάβει μόνιμα πια πολλούς ελεύθερους χώρους.

Επίσης, γράφτηκε και πρόσφατα από την Ξένια Κουναλάκη στην Καθημερινή, πως δεν υπάρχει σχεδιασμός για τα τουριστικά λεωφορεία που σταματούν όπου βρουν για να «ξεφορτώσουν» τους τουρίστες, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τα φορτηγά που «ξεφορτώνουν» την πραμάτεια τους στα καταστήματα.

Με λίγα λόγια, ο Κώστας Μπακογιάννης έφερε με περηφάνεια δέντρο από το Καρπενήσι για να «στολίσει» τη χριστουγεννιάτικη Αθήνα, αλλά οι πολίτες έχουν πολλές αφορμές όλο το χρόνο για να τον «στολίζουν».

Σε μία πρώτη αντίδραση, ο δήμαρχος εισηγήθηκε προ ημερών να απαγορευθεί η φορτοεκφόρτωση από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ στο κέντρο.

Από την άλλη υπερασπίστηκε για ακόμα μία φορά τον Μεγάλο Περίπατο, χωρίς, όμως, να ξέρει και ο ίδιος πότε επιτέλους θα ολοκληρωθεί αυτό το τόσο "σπουδαίο" έργο.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως αρνήθηκε ότι υπάρχει ζήτημα με την κινητικότητα των ΑΜΕΑ, κάτι που βέβαια μόνο κάποιος που δεν έχει επισκεφθεί ποτέ την Αθήνα μπορεί να πιστέψει.

Σε αυτό το φόντο, ο Κώστας Μπακογιάννης θα ξαναβάλει για δήμαρχος Αθηναίων και εκτός συνταρακτικού απροόπτου θα επανεκλεγεί.

Μήπως γιατί η κριτική μας είναι εμπαθής και δεν είναι δίκαιη;

Όχι. Θα ξαναβγεί γιατί η συμμετοχή στις εκλογές του 2019 στο δήμο της Αθήνας ήταν μόλις 33,5% και ο Κώστας Μπακογιάννης εξελέγη με ποσοστό 65%!

Σε απόλυτα νούμερα δεν πήρε καν 100.000 ψήφους για να διοικήσει μία πόλη 5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Φταίει λοιπόν αυτός που ασκεί... ανέμελος τα καθήκοντά του και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον; Έχει ευθύνη σίγουρα, αλλά βασικά ξέρει ότι τα... μαθηματικά τον ευνοούν.

Είναι τα «κακά» μαθηματικά των πολιτών, που αρκούνται σε μία «μούτζα» στον Μεγάλο Περίπατο και δεν συμμετέχουν ενεργά στα κοινά. Δεν κάνουν ούτε το πιο εύκολο. Να πάνε μια Κυριακή κάθε τέσσερα χρόνια να ψηφίσουν, για να έχουν στην τελική μία νομιμοποίηση παραπάνω να "κράξουν" όσους του δυσκολεύουν τη ζωή. Χρονιά εκλογών είναι το 2023, ας κάνουμε όλοι την αυτοκριτική μας.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:20 - 15 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.