ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Απόφαση στο βουνό, εκλογές στις παραλίες

Απόφαση στο βουνό, εκλογές στις παραλίες

15:11 - 20 Δεκ 2022
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Με βάρκα την ελπίδα, αλλά και με μπόλικη ανασφάλεια πορεύονται οι νέοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα της Alco για λογαριασμό του Alpha.

Το 52% των νέων αισθάνονται αρκετά ευχαριστημένοι από τη ζωή τους, με το κυρίαρχο συναίσθημά τους να είναι η ελπίδα με 25%, αν και ακολουθεί κατά… πόδας η ανασφάλεια με 24%.  

Οι νέοι είναι φυσικό παρά την ανασφάλεια ή την απογοήτευση που νιώθουν στην καθημερινότητά τους, να έχουν την ελπίδα και την αισιοδοξία να τους κρατά σε ισορροπία.

Το θέμα είναι τι κάνουμε εμείς οι μεγαλύτεροι γι΄αυτούς και κυρίως η Πολιτεία, πόσο φροντίζει ότι καθώς μεγαλώνουν θα έχουν τις ευκαιρίες που πρέπει για να προοδεύσουν.

Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η αισιοδοξία των νέων πηγάζει και από το γεγονός ότι έχουν μπροστά τους πια πολλές επιλογές, εκ των οποίων βέβαια οι περισσότερες είναι εκτός Ελλάδας.

Και αυτό είναι που πρέπει να ανατρέψουμε, για να τους κρατήσουμε εδώ, καθώς όπως έχουμε πολλές φορές επισημάνει, η Ελλάδα θα βρεθεί σύντομα σε δημογραφικό αδιέξοδο.

Στα της πολιτικής, η δημοσκόπηση δεν κρύβει μεγάλες εκπλήξεις, με τους νέους να εκφράζουν τις «επιφυλάξεις» τους για τους θεσμούς, με τη διαφθορά να θεωρείται δεδομένη στο μυαλό τους.

Παρόλα αυτά σε ποσοστό 66% δηλώνουν πως θα πάνε να ψηφίσουν, ενώ το 27% λέει πως θα κάνει αποχή.

Αν αυτό το ποσοστό επιβεβαιωθεί προφανώς και είναι μεγάλο, αν αναλογιστούμε πως στις εθνικές εκλογές του 2019 το ποσοστό συμμετοχής συνολικά ήταν κάτω από 60%.

Οι νέοι είναι δεδομένο πως μπορεί να κάνουν τη διαφορά στο εκλογικό αποτέλεσμα, καθώς όλες οι μετρήσεις στις δημοσκοπήσεις, αλλά και τα στοιχεία από τις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν έχει μεγάλο… ρεύμα στη νεολαία.

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει πιο «ελκυστικός» για τους νέους. Από το να δηλώσουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν, μέχρι πράγματι να φτάσουν στο παραβάν, υπάρχει βέβαια μια απόσταση, αλλά πρέπει να βάλουμε και αυτή την παράμετρο για το εκλογικό 2023 που βρίσκεται προ των πυλών.

Στις εθνικές εκλογές του 2019, ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε στις νεότερες ηλικίες από 17 έως και 34 ετών με ποσοστά που κυμάνθηκαν στην περιοχή του 36-38%, έναντι της ΝΔ που έμεινε χαμηλά κοντά στο 30%.

neoiekloges

Ίσως γι' αυτό είναι αρκετοί αυτοί που πιστεύουν και όχι άδικα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα βιαστεί να πάει σε εκλογές και θα υπολογίσει τουλάχιστον η δεύτερη αναμέτρηση, στην οποία "ποντάρει" ο ίδιος πως η ΝΔ μπορεί να πιάσει ποσοστό αυτοδυναμίας, να πέσει καλοκαιράκι.

Για παράδειγμα, αν οι εκλογές γίνουν μετά το Πάσχα όπως δήλωσε πρόσφατα ο Γιώργος Γεραπετρίτης, οι κάλπες μπορούν να στηθούν πχ στις 30 Απριλίου. Αν χρειαστούν δεύτερες εκλογές θα διεξαχθούν μετά τα μέσα Ιουνίου, όταν και τελειώνουν οι Πανελλαδικές.

Από τον Ιούνιο και μετά είναι βέβαιο πως οι νέοι θα έχουν λιγότερο το μυαλό τους στις εκλογές. Θα έχουν εξετάσεις, θα φύγουν για σεζόν στα νησιά, θα αράζουν στις πλατείες, θα κάνουν μεροκάματα για να πάνε διακοπές. Θα είναι γενικώς σε… άλλη φάση.

Αν το Μαξίμου θεωρεί πως είναι "Παράγοντας Χ" για την έκβαση του αποτελέσματος, τότε μπορεί να έχουμε θερινές εκλογές. Σε αυτό το σενάριο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίζει επίσης το χαρτί ότι κινείται θεσμικά και εξαντλεί την τετραετία, όπως λέει εδώ και χρόνια.

Η απόφαση, όπως ο ίδιος είπε θα ληφθεί στο βουνό τις γιορτές (αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πάει στο Μέτσοβο, αλλά τελικά θα περάσει τα Χριστούγεννα στα Χανιά). Αν από τον... Ψηλορείτη, λοιπόν, βρεθούμε στις παραλίες, θα το μάθουμε λογικά στις αρχές του 2023.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:33 - 23 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.