ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
To ChatGPT αλλάζει τον κόσμο μας- Τα υπέρ και τα κατά

To ChatGPT αλλάζει τον κόσμο μας- Τα υπέρ και τα κατά

09:02 - 16 Φεβ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Αν το μαθαίνετε από εμένα, λυπάμαι, αλλά οφείλω να σας ενημερώσω πως βρισκόμαστε μπροστά σε ραγδαίες διεθνείς εξελίξεις, που αναμένεται να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον της ανθρωπότητας. Δεν μιλάμε για πολέμους ή... εξωγήινα μπαλόνια, αλλά για την τεχνολογική επανάσταση που βρίσκεται προ των πυλών και θα αλλάξει (θέλουμε δεν θέλουμε) την καθημερινότητά μας.

Είναι, ίσως, λίγο δραματικός ο πρόλογος, αλλά πιστέψτε με, έχει σημασία. Το τελευταίο διάστημα ίσως να έχετε διαβάσει στα ειδησεογραφικά sites πως έχει ξεσπάσει ένας «πόλεμος» ανάμεσα στη Microsoft και την Google, με αφορμή τις μηχανές αναζήτησης.

Η Google είχε εδώ και χρόνια «κατατροπώσει» το Bing της Microsoft, η οποία όμως τώρα αντεπιτίθεται με το ChatGPT.

Εκ πρώτης όψεως αυτή η είδηση αφορά την κόντρα δύο τεχνολογικών κολοσσών για ένα προϊόν, όπως οι μηχανές αναζήτησης. Αυτή, όμως, είναι μία εντελώς επιφανειακή ανάγνωση.

Η κόντρα δεν ξέσπασε επειδή η OpenAI, την οποία χρηματοδοτεί η Microsoft, έφτιαξε απλώς ένα εργαλείο για πιο γρήγορο γκουγκλάρισμα. Έφτιαξε κάτι πολύ... μεγαλύτερο. Έναν «προσωπικό βοηθό» που βασίζεται στην Τεχνητή Νοημοσύνη και είναι πολύ πιο εξελιγμένος από οτιδήποτε γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Και είναι δωρεάν (τουλάχιστον για την ώρα).

Για να γίνουμε περισσότερο σαφείς, το ChatGPT, όπως ονομάζεται το νέο «ψαχτήρι», δεν σε κατευθύνει απλά στη γνώση που αναζητάς. Αλλά στην παραθέτει έτοιμη στην οθόνη σου. Αν ας πούμε γκουκλάρεις ποιος κέρδισε το Μουντιάλ του 2022 και ποιος έβαλε τα γκολ στον τελικό, θα σε παραπέμψει σε links με τη σχετική είδηση. Το ChatGPT αντίθετα, θα γράψει μόνο του μία αναλυτική απάντηση. Και αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί.

Το νέο αυτό «εργαλείο» μπορεί να συνδυάζει γνώσεις και εφόσον έχει σαφείς εντολές μπορεί να παραθέτει ολοκληρωμένες αναλύσεις. Μπορεί δηλαδή να γράψει έκθεση ιδεών για τους καλύτερους τελικούς Μουντιάλ όλων των εποχών. Όχι να βρει ένα έτοιμο κείμενο από το internet και να στο παραθέσει. Επεξεργάζεται τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα και φτιάχνει ένα νέο δικό του πρωτότυπο κείμενο για το θέμα (προς το παρόν μόνο στα αγγλικά).  

Μπορεί επίσης να συγκρίνει τη νομοθεσία για τους gay στην Ελλάδα, σε σχέση με αυτή στις ΗΠΑ. Μπορεί ακόμα και να τοποθετηθεί στο αιώνιο δίλημμα Beatles ή Rolling Stones.  

Θες να αγοράσεις αυτοκίνητο; Δίνεις στο Chat GPT το που μένεις, τι μπάτζετ έχεις και την οικογενειακή σου κατάσταση. Θα αναλύσει τα δεδομένα και θα σου πει πια είναι η ιδανική επιλογή για εσένα.

Καταλαβαίνει, συνεπώς, κανείς ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μίας νέας εποχής. Αυτήν της Τεχνητής Νοημοσύνης, που θεωρητικά έρχεται να κάνει τη ζωή μας πιο εύκολη και πιο γρήγορη, αλλά που παράλληλα γεννά και πολλά ερωτηματικά.

Για παράδειγμα, πώς  θα γνωρίζουμε αν μια εργασία στο Πανεπιστήμιο για την Αρχιτεκτονική την έχει γράψει ο σπουδαστής ή ο υπολογιστής; Πώς θα ξέρουμε ότι η έκθεση του παιδιού στο σχολείο είναι «αυθεντική»; Το ερωτικό γράμμα είναι όντως από το σύντροφό μας ή το έφτιαξε ο ψηφιακός... Συρανό;

Το ChatGPT μπορεί επίσης να γράφει κώδικα πληροφορικής, μπορεί να λύνει μαθηματικά προβλήματα, μπορεί να γράφει εκθέσεις ιδεών, άρθρα, ποιήματα, ακόμα και μουσική. Δεν είναι πλάκα. Μπορείς να του ζητήσεις να γράψει πχ ένα ποίημα για τον Κένεντι σε στυλ Μποντλαίρ και το κάνει!

Μπορεί και το έχει ήδη κάνει να περάσει εξετάσεις νομικής, αλλά και ιατρικής. Μπορεί να διαβάζει μαγνητικές εξετάσεις. Μπορεί να εντοπίζει ανακρίβειες και ανακολουθίες στις καταθέσεις που δίνουν οι μάρτυρες μιας υπόθεσης στην αστυνομία.

Μπορεί επίσης να κάνει κι άλλα πρακτικά πράγματα. Να κόβει τιμολόγια, να αρχειοθετεί. Να απαντάει σε email. Σε δευτερόλεπτα. Γι΄αυτό και ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πως θα αλλάξει τη ροή της ιστορίας της ανθρωπότητας.

Και φυσικά αυτό έχει και συνέχεια. Ένα ανάλογο πρόγραμμα εικόνας (DALL-E) μπορεί να συνθέτει φωτογραφίες με κλασικά ρεύματα της τέχνης και να φτιάχνει νέους πίνακες.  

Έτερος Εγώ

Όπως καταλαβαίνετε αυτό το νέο στάδιο της Τεχνητής Νοημοσύνης θα μπει σύντομα στα κινητά και στους υπολογιστές μας, ώστε να γίνουν το «Έτερο Εγώ» μας.

Αν δείτε την ταινία «Her» μπορείτε να καταλάβετε περίπου τι θα συμβεί. Ο προσωπικός βοηθός έχει «προσωπικότητα». Όσα μεχρι τώρα γράφει, στο επόμενο στάδιο θα τα λέει. Με ό,τι φωνή διαλέξουμε. Θα κάνει διάλογο μαζί μας και θα φροντίζει να μας κάνει τη ζωή πιο εύκολη.

Δεν είναι μακριά όλα αυτά. Η επανάσταση ξεκίνησε και φυσικά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πού θα μας βγάλει. Λογικά θα μας κάνει πιο χαζούς, καθώς θα το συμβουλευόμαστε σχεδόν για όλες μας τις αποφάσεις. Από την άλλη βέβαια θα μας οδηγήσει σε λιγότερα λάθη.

Θα εξαφανίσει σίγουρα πολλές δουλειές, αλλά προφανώς θα δημιουργήσει και ανάγκες για νέα επαγγέλματα.

Θα μας κάνει λιγότερο δημιουργικούς και με το χρόνο θα μας καταστήσει σχεδόν άχρηστους. Πιθανότατα θα μας κάνει και περισσότερο αντικοινωνικούς, αλλά θα βοηθήσει σίγουρα ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή με δυσκολίες στην επικοινωνία.

Αναπόφευκτα, τα fake news θα γίνουν ακόμα πιο δύσκολα αναγνωρίσιμα, ενώ θα είναι εξαιρετικά εύκολο να δημιουργηθούν ψεύτικες εικόνες ή ακόμα και ψεύτικα βίντεο. Θα γίνει... πανηγύρι στα social media και φυσικά οι πλατφόρμες θα αναγκαστούν να επιβάλλουν πολλές δικλείδες ασφαλείας.

Το «σινάφι» μας δεν θα γλιτώσει και τα παραδοσιακά Μέσα Ενημέρωσης, θα περάσουν ακόμα μεγαλύτερη κρίση από αυτή που ήδη βιώνουν, αναζητώντας το ρόλο τους στις σύγχρονες κοινωνίες.

Με λίγα λόγια θα ζούμε σε έναν... άλλο κόσμο που θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να γνωρίζουμε τι είναι πραγματικό και τι ψεύτικο.

Τεχνολογική επανάσταση

Είναι πολλά τα ερωτήματα που προκύπτουν και είναι βέβαιο ότι οι άνθρωποι δεν θα αποδεχθούν αδιαμαρτύρητα αυτή την τεχνολογική επανάσταση. Αλλά και αυτά που ζούμε σήμερα, κάποτε φάνταζαν το ίδιο τρομακτικά και αδιανόητα. Απλώς τώρα είμαστε εμείς στη θέση των παπούδων μας.

Κάθε μήνα το ChatGPT γίνεται και καλύτερο. Εμπλουτίζει τις γνώσεις και τις δυνατότητές του ώστε να γίνει ο τέλειος βοηθός του ανθρώπου και είναι δεδομένο πως την πορεία αυτή θα ακολουθήσουν όλες οι μεγάλες εταιρείες παγκοσμίως. Θα ακολουθήσουν οι κυβερνήσεις και τελικά όλοι εμείς, τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Όσο κι αν μας τρομάζει αυτός ο άγνωστος κόσμος, οφείλουμε να είμαστε ανοιχτοί. Οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε (όσο μπορούμε), δουλεύοντας ωστόσο με γνώμονα το κοινό καλό.

Άλλωστε και η Τεχνητή Νοημοσύνη σε αυτό βασίζεται. Είναι προγραμματισμένη να λέει πάντα την αλήθεια και όταν γράφει προσπαθεί πάντα να καταλήξει σε ένα θετικό ηθικό δίδαγμα. Δεν πατρονάρει και δεν χειραγωγεί. Αναλύει δεδομένα και μας τα παρουσιάζει. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε σωστά. Οι χρήστες της Τεχνητής Νοημοσύνης (όλοι εμείς δηλαδή) είμαστε ο πραγματικός κίνδυνος, όχι η τεχνολογία από μόνη της. Ας προσπαθήσουμε για το καλύτερο και ας είμαστε αισιόδοξοι. Μέχρι στιγμής άλλωστε δεν τα έχουμε πάει και άσχημα.

ΥΓ. Το κείμενο είναι (ακόμα) όλο δικό μου. Τη φωτογραφία του θέματος, ωστόσο, έφτιαξε για χάρη μου η OpenAI και το Dall-E. Είναι ο πρώτος μου ιμπρεσιονιστικός πίνακας με θέμα «Η Ελλάδα στο Διάστημα».

Τελευταία τροποποίηση στις 20:40 - 16 Φεβ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.