ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τι κόμμα είναι ο Σαμαράς;

Τι κόμμα είναι ο Σαμαράς;

12:49 - 10 Μαϊ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η εκδήλωση της ΝΔ για την Ημέρα της Ευρώπης έστειλε σε επικοινωνιακό επίπεδο μήνυμα ενότητας ενόψει των εκλογών, αλλά παράλληλα υπερτόνισε και αρκετές σημαντικές διαφορές αντίληψης που υπάρχουν εντός του κόμματος σε κρίσιμα θέματα.

Ελπίζουμε δηλαδή πως δεν έχουν όλοι στη ΝΔ και κυρίως όχι η σημερινή ηγεσία της τα ίδια μυαλά με τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος κινήθηκε σε ακραία γραμμή.

Η ομιλία Σαμαρά ήταν ξεκάθαρα ευρωσκεπτικιστική, ανεξάρτητα αν ο ίδιος αυτοχαρακτηρίστηκε ως "ευρωφιλόδοξος".

Στην πραγματικότητα, όμως, αποθέωσε την Ευρώπη του "χθες" και χαρακτήρισε προβληματικό καθετί προοδευτικό. Ο Αντώνης Σαμαράς εμφανίστηκε ως νοσταλγός του "ένδοξου παρελθόντος" και μίλησε με πολύ σκληρή γλώσσα για ζητήματα στα οποία η ΕΕ έχει χαράξει προοδευτική γραμμή, όπως το μεταναστευτικό, ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η πολιτική ορθότητα.

Σίγουρα ο Αντώνης Σαμαράς μιλούσε για την ΕΕ, αλλά έστελνε παράλληλα μηνύματα στο εσωτερικό της ΝΔ και την ηγεσία της, που δεν έχει εκφράσει ποτέ δημόσια τέτοιες θέσεις. Ούτε η ομιλία Μητσοτάκη, ούτε η ομιλία Καραμανλή είχε τέτοιες αναφορές που θα δείτε παρακάτω.

Woke culture

Μία από τις πιο χαρακτηριστικές αναφορές Σαμαρά είχε ομοφοβικές αιχμές, αλλά και... προβληματισμούς για τις σχέσεις με άλλους λαούς και διαφορετικές θρησκείες.

"Φτάσαμε σήμερα, των ώρα που τα προβλήματα γιγαντώνονται, να πιθηκίζουμε εισαγόμενες ανοησίες για το πόσα είναι τα... "φύλα"! Στα χρόνια του Μεσαίωνα τσακώνονταν, για το "φύλο των αγγέλων". Σήμερα τσακωνόμαστε για το πόσα είναι τα "φύλα" των... ανθρώπων! Είναι λάθος για τη Δύση αυτός ο καταχρηστικός δικαιωματισμός, που οδηγεί σε μια διχαστική και ακατανόητη «νέα γλώσσα», πολιτικής ορθότητας. Που θυμίζει το new talk του Όργουελ. Από το έργο του «1984». Όπως το να μας καλούν, εμάς τους Ευρωπαίους, να μη λέμε «Καλά Χριστούγεννα», αλλά «Καλές Γιορτές». Κι όλα αυτά επιχειρείται να επιβληθούν άνωθεν", είπε ο κ. Σαμαράς και ακόμα πρόσθεσε:

"Σήμερα υπάρχει και η λεγόμενη “αποδόμηση”. Το woke culture.  Κι όχι μόνο στην Ευρώπη. Στη Δύση γενικότερα…  Δηλαδή το γκρέμισμα όσων συνιστούν την κοινή κληρονομιά μας.  Όπου τα ιερά πρόσωπα της Μάνας και του Πατέρα, υποβιβάζονται σε απρόσωπους αριθμούς: “Γονέας 1 και Γονέας 2”. Αυτό δεν είναι Ευρώπη!".

Στήριξη στη Μελόνι - Αντιμεταναστευτικό κρεσέντο

Ο πρώην Πρωθυπουργός στάθηκε ακόμα στο μεταναστευτικό, σημειώνοντας πως η Ευρώπη δεν φυλάει σωστά τα σύνορά της και εμφανίστηκε ως "προστάτης" της Μελόνι. Είπε συγκεκριμένα:

"Κάποτε επίσης υπήρχε Ασφάλεια μέσα στην Ευρώπη. Σήμερα δεν μπορούμε καν να συμφωνήσουμε πώς θα φυλάμε τα κοινά σύνορα. Σήμερα δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους αληθινούς μετανάστες και τους αληθινούς πρόσφυγες, από τους “εργαλειοποιημένους”.  Που τους φέρνουν κυκλώματα διακινητών, σε συνεργασία με ξένα κράτη και διάφορες ΜΚΟ. Που εξαγοράζουν τους πάντες. Δυστυχώς, ακόμα και ευρωβουλευτές!

Κι ακόμα οι Ευρωπαϊκές χώρες συρρικνώνονται πληθυσμιακά. Ιδιαίτερα στον Ευρωπαϊκό Νότο. Ιδιαίτερα χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.  Κι αντί να στηρίζουμε τους νέους μας να κάνουν παιδιά, προσπαθούμε να εισάγουμε παράνομους απ’ έξω!  Πολλοί των οποίων αρνούνται να ενσωματωθούν.  Όμως, κι αυτό διαλύει την Ευρώπη".

Υπερασπιζόμενος τη Μελόνι πρόσθεσε ακόμη πως "οι διορισμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απειλούν τους λαούς της Ευρώπης, τις παραμονές των εκλογών, για το τι θα ψηφίσουν; Έτσι δεν έγινε και στην Ιταλία; Γιατί ο Ευρωπαίος πολίτης να δεχθεί  ότι κάποιος έξω από τη χώρα του θα του υποδείξει τι να ψηφίσει; Και πώς να δεχθεί ότι τελικά οι διορισμένοι έχουν το πάω χέρι απέναντι στους εκλεγμένους;  Αυτά υπονομεύουν τη Δημοκρατία…" 

Κρίνετε εσείς αν η λέξη "ευρωφιλόδοξος" με την οποία ο Αντώνης Σαμαράς αυτοχαρακτηρίστηκε συνάδει με τα παραπάνω. Προσωπικά πολύ αμφιβάλλω.
 
Σίγουρα, πάντως, μέσα στη ΝΔ υπάρχουν πολλοί "Σαμαρικοί", οι οποίοι ψηφίζουν Μητσοτάκη, που έχει συμβούλους gay και που δηλώνει ότι είναι υπέρ της ένταξης των μεταναστών στις κοινωνίες μας. Πρέπει, όμως και ο Μητσοτάκης να πάρει θέση σε αυτά τα κρίσιμα θέματα, που στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν έχει "αγγίξει", προφανώς για ψηφοθηρικούς λόγους.
 
Γιατί ΟΚ, προεκλογικά μπορείς να "φοβίζεις" τον κόσμο πως ο Τσίπρας θα συνεργαστεί ξανά με τον Βαρουφάκη, αλλά πρέπει κι εσύ να πάρεις θέση σε κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα, ιδιαίτερα όταν έχεις στο ίδιο σου το κόμμα τον Σαμαρά. Πιστεύεις στην ενσωμάτωση μεταναστών και προσφύγων στην κοινωνία; Είσαι υπέρ των γάμων των ομοφυλόφιλων; Πιστεύεις στο σεβασμό στη διαφορετικότητα; Κι αν ναι, θα κάνεις κάτι γι' αυτά ή θα τα αφήσεις ανέγγιχτα για να μη δυσαρεστήσεις ένα σημαντικό κομμάτι των ψηφοφόρων σου;
 
Είναι ζόρικο το timing, το ξέρω, αλλά εσύ κάλεσες τον Σαμαρά να τον έχει δίπλα σου 10 μέρες πριν τις εκλογές να στείλεις μήνυμα νίκης. Μοιραία πρέπει να πάρεις θέση και γι' αυτά.
Τελευταία τροποποίηση στις 14:17 - 12 Μαϊ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.