ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας
«Τελειώνει» ο Ζελένσκι για να τελειώσει κι ο πόλεμος

«Τελειώνει» ο Ζελένσκι για να τελειώσει κι ο πόλεμος

19:10 - 05 Δεκ 2023
Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Γράφει ο Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Η δήλωση του Γενς Στόλτενμπεργκ πως "πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για άσχημα νέα στην Ουκρανία", άρχισε να ξετυλίγει ένα κουβάρι πληροφοριών, το οποίο καταλήγει στο τέλος του πολέμου με μία συμβιβαστική λύση για το ουκρανικό.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν είναι υπέρμαχος μίας τέτοιας κατάληξης και εξακολουθεί να πιέζει για στήριξη προκειμένου να συνεχίσει την αντίσταση.

Το καλοκαίρι, όμως, πέρασε χωρίς να αλλάξει η εικόνα στο μέτωπο. Η Ρωσία άντεξε στην ουκρανική αντεπίθεση και πλέον η κατάσταση είναι παγιωμένη. Την ίδια ώρα ΕΕ και ΗΠΑ δυσκολεύονται όλο και περισσότερο να εξασφαλίσουν κονδύλια για να εξοπλίσουν την Ουκρανία και είναι κοινό μυστικό πως σκέφτονται όλο και περισσότερο τα σενάρια απεμπλοκής.

Σημείωστε παράλληλα πως στις ΗΠΑ σε λιγότερο από ένα χρόνο θα γίνουν εκλογές και σε περίπτωση νίκης του Ντόναλντ Τραμπ είναι δεδομένο πως η χρηματοδότηση στην Ουκρανία θα κοπεί. Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να σηκώσει μόνη της το βάρος και ο Πούτιν θα νικήσει. Μήπως, λοιπόν, είναι τώρα η ώρα για έναν "έντιμο συμβιβασμό", που λέγαμε παλιά και εδώ στην Ελλάδα;

Καθώς πλησιάζουμε στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα τα σενάρια φουντώνουν. Η Ουγγαρία απειλεί με βέτο τόσο στην ένταξη της Ουκρανίας, όσο και τον αυξημένο προϋπολογισμό, λόγω αμυντικών δαπανών.

Μεγάλα διεθνή ΜΜΕ εκτιμούν πως η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ όσο και στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να "παζαρευτεί" για να υπάρξει λύση απεμπλοκής στον ρωσοουκρανικό πόλεμο.

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ, Αμερικανός δημοσιογράφος, Σέιμουρ Χερς, αποκάλυψε μάλιστα πως Ρωσία και Ουκρανία διαπραγματεύονται για την ειρήνη, αλλά επειδή ο Ζελένσκι δεν είναι θετικός, εκπρόσωπος του Κιέβου στις διαπραγματεύσεις είναι ο αρχηγός του στρατού, Βαλερί Ζαλούζνι.

Ο Ζαλούζνι φέρεται να επικοινωνεί με τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Γκενάντι Γκερασίμωφ, ο οποίος προτείνει λύση "ουδετερότητας".

Η Ουκρανία ανήκει πλέον στη Δύση και θα μπει στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αλλά υπό το καθεστώς μίας "ουδέτερης" χώρας, χωρίς την μεταφορά επιθετικών όπλων στο Ουκρανικό έδαφος.

Φυσικά, για να το δεχθεί αυτό η Ρωσία θα πρέπει να χαράξει νέα σύνορα. Συζητείται ήδη ο καθορισμός των συνόρων και η παραχώρηση εδαφών στους Ρώσους.

Υπάρχουν πληροφορίες ότι αυτή η πρόταση λύσης έχει απορριφθεί από τον Ζελένσκι και για το λόγο αυτό θεωρείται δεδομένο πως αν επιμείνει θα "θυσιαστεί" ώστε ένας άλλος πρόεδρος να υπογράψει τη συνθηκολόγηση.

Οι ΗΠΑ ήδη εξετάζουν ορισμένα πρόσωπα που θα μπορούσαν να τον διαδεχθούν, ενώ και για την ΕΕ η λύση της αποπομπής Ζελένσκι φαντάζει βολική. Ο Ζελένσκι θα χρεωθεί τα φαινόμενα διαφθοράς και ένας μεταρρυθμιστής πρόεδρος θα αναλάβει να τρέξει την ευρωπαϊκή ένταξη της Ουκρανίας με έμφαση στο κράτος δικαίου.

'Ολα τα παραπάνω βέβαια πηγάζουν από τα "άσχημα νέα" για τα οποία μίλησε ο Στόλτενμπεργκ. Η Ουκρανία χάνει τον πόλεμο και πρέπει να βρεθεί λύση όσο ακόμα μπορεί η Δύση να σώσει τα προσχήματα και να μπορέσει να διαχειριστεί την πύρρειο νίκη του Πούτιν.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.