ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Autohellas: Αφετηρία για περαιτέρω ανάπτυξη η υπερκάλυψη του ομολόγου

09:00 - 22 Ιαν 2024 | Αυτοκίνητο
Autohellas: Αφετηρία για περαιτέρω ανάπτυξη η υπερκάλυψη του ομολόγου
Την ευκαιρία να κάνει τις επόμενες επενδυτικές κινήσεις της με μεγαλύτερη δυναμική δίνει στην Autohellas η επιτυχημένη δημόσια προσφορά του 5ετούς ομολογιακού δανείου της. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε άκρως επιτυχημένη, με την εταιρεία ενοικίασης και εμπορίας αυτοκινήτων να αντλεί 200 εκατ. ευρώ με επιτόκιο 4,25%, το χαμηλότερο σημείο του εύρους που είχε δοθεί.

Μάλιστα, η έκδοση σημείωσε υπερκάλυψη κατά 2,3 φορές καθώς η συνολική έγκυρη ζήτηση ανήλθε στα 453,46 εκατ. ευρώ. Το 70% των ομολογιών κατανεμήθηκε σε ιδιώτες επενδυτές και το υπόλοιπο 30% σε ειδικούς επενδυτές. Η αναπτυξιακή πορεία της Autohellas, σε συνδυασμό με τη θετική πορεία της αγοράς ομολόγων το τελευταίο διάστημα, βοήθησαν στο να ευδοκιμήσει η κάλυψη του ομολόγου. Με αυτό τον τρόπο δημιουργείται «χώρος» προκειμένου ο όμιλος να εστιάσει περαιτέρω στην υλοποίηση του επενδυτικού του πλάνου.

Αφαιρουμένων των εξόδων της έκδοσης, ύψους 4,6 εκατ. ευρώ, τα αντληθησόμενα κεφάλαια ύψους 195,4 εκατ. ευρώ θα διατεθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους για την πληρωμή οφειλής υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού. Ειδικότερα, η Autohellas θα διαθέσει 65 εκατ. ευρώ στην Αlpha Bank, 15 εκατ. ευρώ στην Eurobank και 20 εκατ. ευρώ στην Τρ. Πειραιώς για οφειλές ομολογιακών δανείων.

Ένα μέρος των κεφαλαίων θα αξιοποιηθεί για την ανανέωση ή αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων του ομίλου και συγκεκριμένα θα διατεθούν 56 εκατ. ευρώ σε «βάθος» ενός έτους. Τα υπόλοιπα 39,4 εκατ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη χρηματοδοτικών αναγκών του ομίλου σε κεφάλαιο κίνησης.

Το επενδυτικό πλάνο και οι προοπτικές

Η Autohellas έχει προχωρήσει τα τελευταία χρόνια σε στοχευμένες στρατηγικές κινήσεις που επιτρέπουν την εξασφάλιση συνεργειών, σε τεχνολογικές επενδύσεις και στην ανάπτυξη νέων λύσεων για την κινητικότητα του μέλλοντος. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια εμπλουτίζει σταθερά τον στόλο της με «πράσινα» οχήματα.

Ο όμιλος έχει θέσει σε εφαρμογή επενδυτικό πλάνο 300 εκατ. ευρώ για την επόμενη πενταετία για αγορά αυτοκινήτων μηδενικών και χαμηλών ρύπων αλλά και την δημιουργία των αναγκαίων υποδομών υποστήριξης και φόρτισης στο δίκτυό του. Για το σκοπό αυτό προχώρησε σε σύναψη δύο συμβάσεων συγχρηματοδότησης από δύο εμπορικές τράπεζες και με τη συμμετοχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF).

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο της Autohellas για την έκδοση του ομολογιακού, οι προοπτικές για το 2024 αναφορικά με τα μεγέθη σε επίπεδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και συνολικών εσόδων παραμένουν θετικές ωστόσο σε συντηρητικά επίπεδα, καθώς οι τιμές ενοικίασης θα υποστούν πίεση λόγω αφενός της ενδυνάμωσης του ανταγωνισμού και αφετέρου της αύξησης της διαθεσιμότητας αυτοκινήτων η οποία θα επηρεάσει και τις τιμές πώλησης των πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων.

Για την εμπορία αυτοκινήτων, ανταλλακτικών και υπηρεσιών στην Ελλάδα οι προοπτικές για το 2024 είναι η πλήρης εξομάλυνση της παραγωγικής και εφοδιαστικής αλυσίδας που θα οδηγήσει σε επάρκεια αυτοκινήτων και ενδυνάμωση του ανταγωνισμού. Οι προοπτικές για το 2024 στις θυγατρικές εκτός Ελλάδος αναφορικά με τα μεγέθη σε επίπεδο ενοικιάσεων αυτοκινήτων αλλά και πώλησης πρώην μισθωμένων αυτοκινήτων παραμένουν συντηρητικά θετικές δεδομένης της ομαλοποίησης της εφοδιαστικής αλυσίδας και της επάρκειας αυτοκινήτων.

Η εντυπωσιακή πορεία των προηγούμενων ετών

Ο όμιλος έχει υπερδιπλασιάσει τον κύκλο εργασιών του σε «βάθος» 5ετίας, από 470 εκατ. ευρώ το 2018 σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ το 2023. Με δραστηριότητα κυρίως στην Ελλάδα αλλά και 8 επιπλέον χώρες (Πορτογαλία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία, Σερβία, Μαυροβούνιο, Κροατία και Ουκρανία) και ισχυρή παρουσία σε κλάδους δραστηριοποίησης, όπως η ενοικίαση αυτοκινήτων (βραχυχρόνια και μακροχρόνια μίσθωση) και η εμπορία αυτοκινήτων, απασχολεί 1.800 άτομα και διαθέτει ένα δίκτυο με πάνω από 160 σημεία εξυπηρέτησης σε Ελλάδα και εξωτερικό (250 μαζί και με τους αντιπροσώπους των εταιρειών), ενώ ο στόλος του αριθμεί 57.000 αυτοκίνητα.

Τόσο η συνολική όσο και η λειτουργική κερδοφορία έχουν διπλασιαστεί. Με βάση τα τελευταία οικονομικά στοιχεία, σε επίπεδο ομίλου, η Autohellas έχει καταγράψει αύξηση 63% στα έσοδα σε ενοποιημένο επίπεδο στην 5ετία 2018 – 2022 και αύξηση 111% συγκρίνοντας τα έσοδα του 9μηνου του 2018 με το 9μηνο του 2023, που ανήλθαν σε 762 εκατ. ευρώ.

Σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας υπήρξε αύξηση 67% στα λειτουργικά κέρδη (EBIT) στην 5ετία 2018 – 2022 και αύξηση 95% σε επίπεδο σύγκρισης εννεάμηνου, όπου από 60 εκατ. ευρώ το 9μηνο του 2018 το EBIT του ομίλου ανήλθε σε 117 εκατ. ευρώ στο 9μηνο του 2023. Επιπλέον ο όμιλος έχει καθαρή θέση στα 404 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 και σύνολο ενεργητικού ύψους 1,4 δισ. ευρώ στο 6μηνο του 2023.

Η εξαγορά του αντιπροσώπου της Hertz στην Πορτογαλία στο τέλος του 2022 συνέβαλε στη μεγάλη αύξηση του τζίρου στις διεθνείς δραστηριότητες. Η δραστηριότητα εισαγωγής και διανομής των Fiat/Jeep/Alfa Romeo στην Ελλάδα, αρχής γενομένης από τον Μάιο 2023, ενοποιείται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης. Με την προσθήκη της αντιπροσωπείας FCA Greece (Fiat/Alfa Romeo/Jeep) η Autohellas στον τομέα της εμπορίας αυτοκινήτων στην Ελλάδα μαζί με την εισαγωγή και διανομή των Hyundai, KIA, SEAT/CUPRA έχει μερίδιο αγοράς 25%.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 01:50 - 22 Ιαν 2024
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.