ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χρηματιστήριο: Πιο «σφιχτή» στρατηγική για τις εισαγωγές- Ποια κριτήρια θέτει Κύριο

08:00 - 04 Οκτ 2023 | Χρηματιστήριο
Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιάννος Κοντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών
Αυξάνονται και πληθύνονται οι εταιρείες, που έχουν προχωρήσει τις διαδικασίες εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών ή σκέφτονται σοβαρά την είσοδο, με το 2024 να αποτελεί έτος ορόσημο για τη διοίκηση του ομίλου. Σε αυτό το πλαίσιο, ελήφθησαν μέτρα σε ποσοτικό και ποιοτικό επίπεδο, ούτως ώστε να μπουν στο «παιχνίδι» εταιρείες πιο εύκολα και με λιγότερη γραφειοκρατία, αλλά συνάμα να τηρούνται οι προϋποθέσεις για να εισάγονται σοβαρές επιχειρήσεις.

Σε γεύμα εργασίας με εκπροσώπους του Τύπου, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, κ. Γιάννος Κοντόπουλος, παρουσίασε τις προσεχείς δράσεις και τις πρωτοβουλίες, προαναγγέλλοντας αλλαγές στον κανονισμό της Κύριας και της Εναλλακτικής Αγοράς του Χ.Α. Μεταξύ άλλων, εξασφαλίζεται η διασπορά και η αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας, ενώ παράλληλα καταργούνται οι περιορισμοί που λειτουργούν ανασταλτικά στην εισαγωγή νέων εταιρειών. Ως προς το χρονοδιάγραμμα των επερχόμενων αλλαγών, η διοίκηση του Χρηματιστηρίου κατέθεσε τον Σεπτέμβριο τις τελικές προτάσεις της στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και περιμένει την έγκρισή της. Από τις αρχές του 2024 αναμένεται να τεθεί σε ισχύ ο νέος κανονισμός, οι αλλαγές του οποίου «διασφαλίζουν ότι η αγορά μας θα είναι πιο ανταγωνιστική», ανέφερε ο κ. Κοντόπουλος. Για τις υφιστάμενες εκδότριες προβλέπεται μεταβατική περίοδος ενός έτους.

Για τον κανονισμό της Κύριας Αγοράς, οι στόχοι έχουν ως εξής:

- Ενίσχυση του κύρους της Κύριας Αγοράς

- Ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας

- Αναβάθμιση του επενδυτικού προφίλ των εισηγμένων

Οι κύριοι άξονες είναι οι ακόλουθοι:

- Θέσπιση κατώτατου ορίου κεφαλαιοποίησης για εισαγωγή στην Κύρια Αγορά (παράλληλη ενίσχυση της Εναλλακτικής Αγοράς)

- Υποχρέωση τήρησης σε συνεχή βάση επαρκούς διασποράς εισηγμένων

- Ενίσχυση του θεσμού του Ειδικού Διαπραγματευτή

- Διευκόλυνση νέων εισαγωγών με κατάργηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων

- Περιορισμός του χρόνου παραμονής εταιρειών σε καθεστώς επιτήρησης και αναστολής

Αναφορικά με την Εναλλακτική Αγορά (ΕΝ.Α.), που λειτουργεί εδώ και 15 χρόνια στο Χ.Α., το μότο της διοίκησης είναι «νέα εποχή, νέες ευκαιρίες». Οι αλλαγές στον κανονισμό της Εναλλακτικής Αγοράς αναμένονται σύντομα, ενώ ήδη έχει ξεκινήσει η συζήτηση με αρμόδιους φορείς για τα οφέλη και τις δυσκολίες των εισηγμένων εταιρειών. Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, η ΕΝ.Α. αποτελεί σημαντικό πυλώνα καθώς προσφέρει ευκαιρίες τοποθέτησης σε ανερχόμενες επιχειρήσεις.

Τα πλανσέ σε κεφαλαιοποίηση και διασπορά

Στο νέο κανονισμό τίθεται ως minimum (κατώτατο όριο) κεφαλαιοποίησης τα 40 εκατ. ευρώ για την εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο, με το συγκεκριμένο κριτήριο να εξετάζεται άπαξ κατά τη διαδικασία εισόδου. Παράλληλα, η διοίκηση έχει θεσπίσει δύο επίπεδα κριτηρίων για τη διασπορά:

- Αν είναι υπό των 200 εκατ. ευρώ η κεφαλαιοποίηση της εκάστοτε εισηγμένης, η minimum διασπορά θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 25%

- Για κεφαλαιοποίηση άνω των 200 εκατ. ευρώ, η διασπορά μπορεί να είναι και κάτω από 25%, αλλά δε γίνεται να υπολείπεται του 15%

Ξεχωριστό κομμάτι στην παρουσίαση του CEO του Χρηματιστηρίου ήταν οι πρόσφατες IPOs, αλλά και εκείνες που… έρχονται. Το σύνολο των αντληθέντων κεφαλαίων από τις αρχικές δημόσιες προσφορές, μέχρι σήμερα εντός του 2023, ανέρχεται σε 1,265 δισ. ευρώ. Δύο εισαγωγές αφορούσαν την Κύρια Αγορά (Austriacard Holdings και Optima bank - από σήμερα σε διαπραγμάτευση η μετοχή), δύο την Εναλλακτική (MED και Dotsoft), ενώ είχαμε επίσης δύο αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (Attica Bank και Ideal Holdings) και μία ένταξη ομολόγου (Mytilineos).

Όσο για τις προσεχείς εισαγωγές, έγινε μνεία για την Orilina Properties, την Trade Estates και τη Noval Property (πήρε παράταση από την Επ. Κεφαλαιαγοράς), ενώ ανακοινώθηκε η μετάταξη δύο εταιρειών από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά, χωρίς να κατονομαστούν. Καταληκτικά γι’ αυτό το θέμα, ο κ. Κοντόπουλος παραδέχθηκε πως «δίνουμε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο βάρος σε κλάδους που είτε δεν αντιπροσωπεύονται καθόλου είτε αντιπροσωπεύονται ελάχιστα στο ταμπλό», φέρνοντας ως παράδειγμα την επικείμενη είσοδο του αεροδρομίου Αθηνών, που ανοίγει τον «δρόμο» για τη συμμετοχή του τουριστικού κλάδου στο Χ.Α.

Διαφάνεια και καταμερισμός ευθυνών

Από 1η Ιανουαρίου 2024 τίθεται σε ισχύ η νέα τιμολογιακή πολιτική για τα μέλη του Χρηματιστηρίου. Βασική αρχή είναι η παροχή κινήτρου για επίτευξη στόχων υψηλότερου τζίρου, με γνώμονα τη βελτίωση της ρευστότητας στην ελληνική αγορά. Επιπλέον, η νέα πολιτική είναι συμβατή με τις αντίστοιχες τιμολογιακές πολιτικές άλλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Πρόκειται για μια πολιτική win win, τόνισε ο κ. Κοντόπουλος.

Ο CEO του Χρηματιστηρίου είπε ότι «θέλουμε να είναι trading η αγορά μας, να υπάρχει διαφάνεια» και ξεκαθάρισε πως προτεραιότητα είναι «να καθαρίσουμε το ταμπλό από εταιρείες που είναι σε καθεστώς αναστολής, σε συνεργασία με την Επ. Κεφαλαιαγοράς». Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ανέφερε ότι «η αγορά μας πρέπει για κάποιο χρονικό διάστημα να αποδώσει καλά για να τραβήξει τα βλέμματα των αποταμιευτών». Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για τον ατομικό - προσωπικό αποταμιευτικό λογαριασμό με στόχο να μην επιμερίζεται σε τρίτους η ευθύνη των επενδυτών. Δηλαδή, να μην φταίει πάντα κάποιος άλλος, π.χ. ο asset manager, ο τραπεζίτης, το σωματείο, κλπ., αλλά να «χτίσει» ο κάθε trader σωστή νοοτροπία και αντιμετώπιση για το πώς πρέπει να βλέπει την αποταμίευση σε «βάθος» χρόνου.

Μετάταξη στις ανεπτυγμένες αγορές

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα αποτελεί οιωνό αναβάθμισης του Χρηματιστηρίου στις ανεπτυγμένες αγορές, η οποία αναμένεται το 2024. Ειδική μνεία έγινε για τις αγορές της Πορτογαλίας και του Ισραήλ, καθώς σε περίπτωση που ακολουθήσει η Ελλάδα το παράδειγμά τους, θα έχουμε ανάλογη αυξητική πορεία στο Χ.Α. έπειτα από τη μετάβαση στις developed markets. Για την προαναφερθείσα μετάταξη, τα ποιοτικά κριτήρια (quality market criteria) έχουν εκπληρωθεί κατά την αξιολόγηση του FTSE τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενώ τα ποσοτικά κριτήρια έχουν ως εξής:

- Τουλάχιστον 5 εισηγμένες να πληρούν τα κριτήρια εισόδου είτε στον Developed Large Cap δείκτη ή στον Developed Mid Cap Index

- Κεφαλαιοποίηση εταιρειών στον FTSE Developed All Cap δείκτη μεγαλύτερη των 31,9 δισ. δολαρίων

Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται και η προώθηση της εγχώριας αγοράς μέσω επενδυτικών roadshows. Για το promotion των εταιρειών της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σε Ευρωπαίους θεσμικούς επενδυτές, έχουν ήδη διεξαχθεί δύο MidCap roadshows στη Γενεύη στις 13 Ιουνίου και στο Παρίσι στις 22 Ιουνίου, ενώ έχει προγραμματιστεί ακόμη ένα στην Φρανκφούρτη στις 31 Οκτωβρίου (θα συμμετάσχουν 16 εισηγμένες και 4 χρηματιστηριακές εταιρείες).

Για τις εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης, θα πραγματοποιηθεί επενδυτικό roadshow στο Λονδίνο το διήμερο 27-28 Νοεμβρίου σε συνεργασία με την Morgan Stanley (έχουν προσκληθεί περισσότερες από 30 εισηγμένες εταιρείες). Ένα νέο roadshow έχει δρομολογηθεί για τις 25 Ιανουαρίου 2024 στη Νέα Υόρκη σε συνεργασία με την JP Morgan, ενώ στην ίδια πόλη θα έχει προηγηθεί το 25ο ετήσιο συνέδριο Capital Link Invest in Greece New York Forum (11 Δεκεμβρίου 2023).

Η πορεία της αγοράς στο 9μηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η διοίκηση του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών στο χθεσινό (3/10) γεύμα εργασίας:

- Παρά τη πτώση 7,9% το Σεπτέμβριο, η απόδοση του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο ανέρχεται σε +30,07% και κατατάσσει το Χρηματιστήριο Αθηνών στη 3η θέση παγκοσμίως

- Η αποτίμηση της αγοράς έχει αυξηθεί κατά €16,1 δισ. το 2023 (€6,5 δισ. οι απώλειες του Σεπτεμβρίου)

- Η πλειοψηφία των εταιρειών διαπραγματεύεται σε επίπεδα τιμών υψηλότερα απ’ ότι στο τέλος του 2009

- Η αγορά διατηρεί υψηλά επίπεδα ρευστότητας με τη μέση ημερήσια αξία συναλλαγών (ΜΗΑΣ) > €100εκ (€106,9 εκατ.) και με τη κυκλοφοριακή ταχύτητα στο 33%.

- Το σύνολο των διανεμόμενων ποσών των εισηγμένων πλησιάζει τα €3 δισ. (στο 3,4% το Υield του Χ.Α.)

- Οι ξένοι επενδυτές παραμένουν πολύ ενεργοί συναλλακτικά (>50% η συμμετοχή τους) αλλά από το Μάρτιο είναι πωλητές με συνολικές εκροές €323 εκατ.

- Αυξάνεται το ενδιαφέρον των εγχώριων ιδιωτών επενδυτών (ο μέσος αριθμός συνολικά των ενεργών μερίδων ~25 χιλ. το 2023, +16%)

- Πρωταγωνιστές της ανόδου οι Τράπεζες (+43,3%) αλλά και μετοχές Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης με το δείκτη FTSE/ATHEX Mid Cap (+40,7%) να υπεραποδίδει σε σχέση με το FTSE/ATHEX Large Cap (+30,3%), με σημαντικότατη αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας (ΜΗΑΣ +115%)

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. ξεπέρασε τα 90 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2023, ενώ το «βάρος» του τραπεζικού κλάδου στην κεφαλαιοποίηση ανέρχεται στο 22%. Παράλληλα, η κεφαλαιοποίηση αυξήθηκε κατά 24,3 δισ. ευρώ, ήτοι 42%, σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2022 και κατά 16,1 δισ. ευρώ ή 24,5% σε ετήσια βάση.

Ελαφρά αυξημένη ήταν η παρουσία των ξένων επενδυτών σε ετήσια βάση, καθώς οι συνολικές ενεργές μερίδες ανήλθαν σε 22.500 το Σεπτέμβριο, καταγράφοντας αύξηση 26,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Οι εγχώριοι ιδιώτες επενδυτές ανήλθαν σε 20.400, σε μια αύξηση της τάξης του 29% σε σχέση με το Σεπτέμβριο του 2022.

Σε υψηλά επίπεδα παραμένει η κερδοφορία των εταιρειών, με τις εισηγμένες της Κύριας Αγοράς να επιδεικνύουν ανθεκτικότητα στις οικονομικές συνθήκες υψηλού πληθωρισμού. Η κερδοφορία το 2023 συνεχίζει να είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα, αν και ελαφρά μειωμένη σε σχέση με το 2022. Παράλληλα, οι χρήσεις των ετών 2022 και 2023 θα αποτελέσουν το peak 15ετίας των οικονομικών επιδόσεων των εισηγμένων.

Εν αναμονή ενός νέου ρεκόρ βρίσκεται η επενδυτική κοινότητα σχετικά με τις χρηματικές διανομές προς τους μετόχους. Η επίδοση των 2,4 δισ. ευρώ θα καταρριφθεί το 2023 και το συνολικό ποσό στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα πλησιάσει ή και θα ξεπεράσει τα 3 δισ. ευρώ. Η απόδοση των χρηματικών διανομών για το σύνολο της αγοράς το 2022 διαμορφώθηκε σε 3,6%, τη στιγμή που η αντίστοιχη απόδοση στο 9μηνο του 2023 ανήλθε σε 3,4%. Οι χρηματικές διανομές την περίοδο Ιανουάριος-Σεπτέμβριος 2023 έφτασαν τα 2,8 δισ. ευρώ (ετήσια αύξηση 17,5%).

Το Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί επίσης βασικό πάροχο ρευστότητας για τις 5 dual list εταιρείες (Coca-Cola HBC, Viohalco, Cenergy Holdings, ΤΙΤΑΝ, Austriacard Holdings). Το 2023, όλες οι dual list εταιρείες παρουσιάζουν αύξηση της συναλλακτικής τους δραστηριότητας στο X.A., με μικρή εξαίρεση την Coca-Cola που ναι μεν καταγράφει αύξηση στην Ελλάδα, αλλά μείωση στο εξωτερικό. Οι συγκεκριμένες εταιρείες αντιπροσωπεύουν το 17% της συνολικής κεφαλαιοποίησης της αγοράς και πραγματοποιούν σχεδόν το 4% των ημερήσιων συναλλαγών.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 02:19 - 04 Οκτ 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.