ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ρίχνει το Χρηματιστήριο Κύριο

11:17 - 12 Οκτ 2020 | Σχόλια Αγοράς
Νέα ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας ρίχνει το Χρηματιστήριο
Με σημαντικές απώλειες ξεκινά η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χρηματιστήριο, καθώς η είδηση ότι το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis επανέρχεται σε δράση στην Ανατολική Μεσόγειο, ενόψει μάλιστα των επικείμενων διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δημιουργεί επιπλέον πιέσεις στο επενδυτικό κλίμα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει πτώση 1,61% στις 640 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης ανέρχεται σε 7,7 εκατ. ευρώ.

Όπως μετέδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ το βράδυ της Κυριακής, οι έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε περιοχή νότια του Καστελόριζου, έως τις 22 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Τουρκίας, το ερευνητικό θα συνοδεύεται από τα πλοιάρια ATAMAN και CENGİZHAN.

«Η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως του Καστελόριζου στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε απόσταση μόλις 6,5 ν.μ. από ελληνικές ακτές, συνιστά μείζονα κλιμάκωση και ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή» επισημαίνει, σε ανακοίνωσή του, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στο πεδίο των συναλλαγών, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 1,82% στις 1.519 μονάδες, με το Mid Cap να μειώνεται κατά 0,79% στις 911 μονάδες. 

Ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει βαριές απώλειες 4,2% στις 300 μονάδες.

Μεταξύ των τίτλων της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι VIOHALCO (-4,2%), EUROBANK (-4%), ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-4,2%), ALPHA (-3,5%), ΕΘΝΙΚΗ (-3,4%), ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-3,5%), ενώ απώλειες άνω του 2% σημειώνουν οι ΤΙΤΑΝ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ και ΠΕΙΡΑΙΩΣ.

Μικρότερες απώλειες καταγράφουν οι AEGEAN, ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΉ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΦΟΥΡΛΗΣ, ΛΑΜΔΑ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΟΤΟΡ ΟΙΛ, ΕΛΠΕ, JUMBO και COCA COLA.

Τέλος, θετικά κινείται η ΣΑΡΑΝΤΗΣ (+0,3%). 

Σημειώνεται πως εκτός από την πίεση που ασκεί η γεωπολιτική ένταση, η αγορά επηρεάζεται και από την ενίσχυση των πωλήσεων προς κατοχύρωση των κερδών που κατέγραψαν οι πρόσφατες συνεδριάσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:50 - 12 Οκτ 2020
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.