ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DBRS και φυσικές καταστροφές «φρενάρουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών

11:20 - 08 Σεπ 2023 | Σχόλια Αγοράς
DBRS και φυσικές καταστροφές «φρενάρουν» το Χρηματιστήριο Αθηνών
Πιέσεις αντιμετωπίζει ξανά το Χρηματιστήριο Αθηνών στο άνοιγμα της σημερινής (8/9) συνεδρίασης, καθώς πέρα από τις διεθνείς ταραχώδεις συνθήκες στις αγορές, οι φυσικές καταστροφές που πλήττουν τη χώρα μας, αλλά και η αναμονή εν' όψει της ετυμηγορίας του οίκου DBRS σήμερα το βράδυ δεν επιτρέπουν τολμηρές κινήσεις.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης ανεβαίνει κατά 0,21%% στις 1250 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 7 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης  FTSE διολισθαίνει κατά 1,86% στις 3.022,17 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης «βυθίζεται» κατά 2,44% στις 971,62 μονάδες.

Ο Σεπτέμβριος αποδεικνύεται εφιαλτικός μήνας για το ελληνικό χρηματιστήριο, με τους πωλητές να ρευστοποιούν συνεχώς, χωρίς προς το παρόν να φαίνεται κάποιο ανοδικό σημείο αντίστασης, που θα αποτρέψει περαιτέρω «κατρακύλα».

Επί του παρόντος, το επενδυτικό κοινό αναμένει το βραδινό report του καναδέζικου οίκου DBRS, που θα μπορούσε να επανατοποθετήσει τη χώρα μας στην επενδυτική βαθμίδα, δίνοντας σημαντική ανάσα στις αγορές.

Από πλευράς κυβέρνησης, είναι πολύ σημαντικό ένας εκ των τεσσάρων μεγάλων οίκων, να μας δώσει την επενδυτική βαθμίδα, καθώς ήδη μέσα στο καλοκαίρι ο ιαπωνικός οίκος R&I και ο γερμανικό Scope, είχαν αναβαθμίσει τη χώρα χωρίς ιδιαίτερο αντίκρυσμα, καθώς ο Scope δεν είχε αναγνωριστεί από την ΕΚΤ.

Από εκεί και πέρα, το οικονομικό «γίγνεσθαι» της Ελλάδας αποδεικνύεται πολύ ευάλωτο στις φυσικές καταστροφές, καθώς συνδυαστικά με τις μεγάλες πυρκαγιές, θα χρειαστεί να δοθούν πολλά δισ. προκειμένου να «κλείσουν» μερικώς οι πληγές.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και μια σειρά από επιχειρηματικά deals, με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να προσφέρει το ποσό «μαμούθ» των 3,27 δισ. για την Αττική Οδό, ενώ στα 3,1 δισ. ευρώ ανήλθε η προσφορά της κοινοπραξίας Mytilineos - Vinci. 

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Νέες απώλειες κατέγραψε την Πέμπτη (7/9) η Wall Street, με τον τεχνολογικό κλάδο να υφίσταται τις ισχυρότερες πιέσεις και να υποχωρεί για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση.
 
Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων βρέθηκε η μετοχή της Apple.
 
Οι πωλητές επιμένουν καθώς επανεμφανίστηκαν οι ανησυχίες για τα επιτόκια της Fed, με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να αφήνει ανοιχτή την «πόρτα» της συνέχειας στην αυστηρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί.

Απώλειες κατέγραψαν οι κυριότεροι δείκτες και στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής, καθώς η Ιαπωνία δημοσίευσε τα αναθεωρημένα στοιχεία για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν του δεύτερου τριμήνου.

Αντίθετα, στα «πράσινα» διαπραγματεύονται στο άνοιγμα της συνεδρίασης, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, προσπαθώντας να αποτινάξουν ένα σερί επτά διαδοχικών αρνητικών ημερών.
Το ταμπλό στο Χ.Α

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές με την ALPHA BANK να διολισθαίνει κατά 3,84%, την ΕΤΕ (-1,07%), τη ΕUROBANK (-1,68%) και την ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-3,85%).

Πτωτικά κινούνται και οι μετοχές της ΑΒΑΞ (-7,97%), της ΔΕΗ (-3,85%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-1,99%), του ΟΠΑΠ (-1,35%), της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (-2,12%), του ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-6,18%) και της COCA COLA (-0,42%).

Στον αντίποδα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της ΕΛΒΕ (+1,75%), της ΕΠΣΙΛON (+1,06%), της JUMBO (+1,25%) και της FRIGOGLASS (+0,72%).

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση ΕΔΩ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.