ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Bitcoin και οικονομίες της Λατινικής Αμερικής: Κίνδυνος ή ευκαιρία;

14:55 - 17 Ιουν 2021 | Νομίσματα
Bitcoin και οικονομίες της Λατινικής Αμερικής: Κίνδυνος ή ευκαιρία;
Η ανακοίνωση της προηγούμενης εβδομάδας από τον Πρόεδρο του Ελ Σαλβαδόρ ότι η χώρα του θα υιοθετούσε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα, που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια μιας ζωντανής μετάδοσης στο συνέδριο Bitcoin 2021 στο Μαϊάμι, και στη συνέχεια εγκρίθηκε από το κοινοβούλιο της χώρας της Κεντρικής Αμερικής, εκτόξευσε την τιμή της μετοχής του κρυπτονομίσματος κατά 5%.

Τις τελευταίες εβδομάδες, η αξία του Bitcoin, ωστόσο, χτυπήθηκε από όλο και πιο αυστηρούς περιορισμούς σχετικά με τη χρήση του στην Κίνα, καθώς και από την κατάσχεση από το FBI των λύτρων υψους 75 bitcoin (4,4 εκατομμύρια δολάρια) που είχε καταβάλει η Colonial Pipeline, έπειτα από την επίθεση στον κυβερνοχώρο. Το FBI κατάφερε να εντοπίσει περίπου το 85% των 64 bitcoin (2,3 εκατομμύρια δολάρια), υπονομεύοντας τη φήμη των κρυπτονομισμάτων ως ασφαλών και ανώνυμων. Στην πραγματικότητα, το bitcoin είναι πλέον πιο εύκολο να εντοπιστεί από τα μετρητά.

Η απόφαση του Ελ Σαλβαδόρ να υιοθετήσει το bitcoin ως νόμιμο χρήμα αποτελεί ώθηση για την κρυπτογράφηση και το ενδιαφέρον που δείχνουν γειτονικές χώρες όπως η Αργεντινή, η Βραζιλία, η Νικαράγουα, ο Παναμάς ή η Παραγουάη δείχνουν μια αλλαγή διαστάσεων που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζική υιοθέτηση, παρά την απροθυμία των κυβερνήσεων πιο ισχυρών οικονομιών. Εάν ο αποκεντρωμένος χαρακτήρας του κρυπτονομίσματος έχει ήδη καταστήσει αδύνατο για οποιαδήποτε χώρα να αποτρέψει την υιοθέτηση bitcoin στο μέλλον, τώρα η πιθανότητα να γίνει κάτι τέτοιο εξαφανίζεται, εφόσον η κρυπτονομισματική χρησιμοποιείται ευρέως.

Τι ωθεί το Ελ Σαλβαδόρ και το αυξανόμενο ενδιαφέρον των περιφερειακών οικονομιών για τη χρήση του bitcoin ως νόμιμου χρήματος, παρά τις προειδοποιήσεις του ΔΝΤ; Προφανώς, οι αντιλήψεις σχετικά με τον κίνδυνο κρυπτογράφησης δεν είναι οι ίδιες για τις ισχυρές οικονομίες με εκείνες που έχουν από καιρό υποστεί διακυμάνσεις στη νομισματική πολιτική και τον υπερπληθωρισμό.

Είναι επικίνδυνο το bitcoin; Πρόκειται για ένα κρυπτονομίσμα του οποίου η μεταβλητότητα συνδέεται με τα σκαμπανεβάσματα της υιοθέτησής του και αποτελεί μέρος ενός ήδη αναμενόμενου σχεδιασμού: τη διαδικασία ανακάλυψης τιμών. Νέα bitcoin θα εκδοθούν έως ότου φτάσουν τις 21 εκατομμύρια μονάδες, και ενώ η χρήση τους θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από αυτό που διαβάζουμε στις ειδήσεις και τις απρόβλεπτες αποφάσεις των χωρών σχετικά με αυτό, η αξία του bitcoin ταλαντεύεται εκ φύσεως και πολλοί το εκμεταλλεύονται για να κάνουν εκτιμήσεις. Ωστόσο, αυτή η εντελώς φυσική διαδικασία ανακάλυψης τιμών δεν έχει καμία σχέση με τα χαρακτηριστικά του κρυπτονομίσματος και αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο η αξία του καθορίζεται αλγοριθμικά από έναν μηχανισμό που δεν είναι υπό τον έλεγχο κανενός.

Η διαδικασία υιοθέτησης του bitcoin είναι αδύνατο να σταματήσει, κυρίως λόγω της αναμενόμενης αξίας του bitcoin μακροπρόθεσμα - ένα νόμισμα που έχει τους δικούς του κανόνες, τη δική του νομισματική πολιτική και τη συναίνεση που εφαρμόζει το λογισμικό και με ανεξάρτητη αξία που δεν επηρεάζεται από τις ενέργειες ή τις αποφάσεις οποιουδήποτε συγκεκριμένου παράγοντα- είναι σαφής, ξεκάθαρος και εκτιμάται ως ενδιαφέρον από πολλούς.

Πράγματι, ο Πρόεδρος Bukele πιστεύει ότι αυτή η πρόταση αξίζει να το κάνει το επίσημο νόμισμα της χώρας του. Γιατί; Ίσως λόγω της τεχνολογίας πίσω από την κρυπτογράφηση, καθώς και άλλων παραγόντων που σχετίζονται με το πολιτικό μάρκετινγκ. Για πολλούς ηγέτες της Λατινικής Αμερικής, μια τέτοια απόφαση θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοτικότητά τους κερδίζοντας τη φήμη ως πρωτοπόρος που αποσπά την προσοχή από τα πολλά άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Επιπλέον, ο Bukele δεν έχει περιοριστεί στην υιοθέτηση bitcoin: έχει επίσης προτείνει τη χώρα του ως κέντρο εξόρυξης bitcoin, που συνδέεται με την εκμετάλλευση σημαντικών πόρων για τη βιώσιμη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της εκμετάλλευσης της γεωθερμικής ενέργειας από τα ηφαίστεια.

Πρόκειται για μια κίνηση που μπορεί να έχει νόημα για διάφορους λόγους: πρώτον, παρά την αστάθειά του, η εξέλιξη του bitcoin ήταν θετική, και υπάρχουν εκείνοι που προβλέπουν πολύ υψηλότερες τιμές, οι οποίες παρά το ρίσκο, από εθνική σκοπιά είναι το ίδιο με την υιοθέτηση νόμισμα με ισχυρές προοπτικές.

Δεύτερον, στην περίπτωση χωρών όπως το Ελ Σαλβαδόρ, πολλά από τα προβλήματα των οποίων σχετίζονται με την ανεύθυνη χρήση των νομισματικών πολιτικών, έχουν συχνά προκαλέσει υπερπληθωρισμό. Η περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ, που υιοθέτησε το δολάριο ως επίσημο νόμισμά του τον Ιανουάριο του 2001, είναι σαφής: η παραίτηση από τον έλεγχο της νομισματικής της πολιτικής ήταν θετική.

Τρίτον, μιλάμε για οικονομίες με χαμηλή τραπεζική εμβάθυνση, που εξαρτώνται πολύ από τα εμβάσματα από μέλη της οικογένειας που εργάζονται στο εξωτερικό. Όποιος έχει ένα απλό smartphone μπορεί να χρησιμοποιήσει το bitcoin για να στείλει εμβάσματα και θα είναι υπέροχα νέα για άτομα που εξαρτώνται από αυτά τα εμβάσματα και δεν έχουν τραπεζικό λογαριασμό.

Στην περίπτωση χωρών όπως το Ελ Σαλβαδόρ, το bitcoin θα μπορούσε να είναι η λύση. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα αυτού του συνδυασμού παραγόντων θα είναι αναμφίβολα μια πολύ ισχυρή ώθηση για την υιοθέτηση του bitcoin, το οποίο συνεπάγεται, για αυτές τις χώρες, μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία: λαμβάνοντας έναν μεγάλο κίνδυνο υιοθετώντας μια ευμετάβλητη κρυπτογράφηση, αλλά που, παράλληλα, μειώνει τον κίνδυνο, με την ελπίδα ότι η διαδικασία τιμολόγησης θα καταλήξει να παράγει σημαντικά κέρδη κεφαλαίου για τη χώρα και τους πολίτες της.

Η αντίληψη του κινδύνου εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και τα σημάδια είναι ότι για τις οικονομίες της Λατινικής Αμερικής, η υιοθέτηση του bitcoin μπορεί να είναι περισσότερο μια ευκαιρία παρά ένας κίνδυνος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.