ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελ Σαλβαδόρ: Σχεδιάζεται πόλη Bitcoin στη βάση του ηφαιστείου Conchagua

08:55 - 25 Νοε 2021 | Νομίσματα
Ελ Σαλβαδόρ: Σχεδιάζεται πόλη Bitcoin στη βάση του ηφαιστείου Conchagua
Το Ελ Σαλβαδόρ σχεδιάζει να χτίσει μια πόλη Bitcoin στη βάση ενός ηφαιστείου, με το κρυπτονόμισμα να χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση του έργου, ανακοίνωσε ο πρόεδρός του.

Η πόλη θα είναι κυκλική συμβολίζοντας το σχήμα ενός μεγάλου νομίσματος και θα χτιστεί στη νοτιοανατολική περιοχή της Λα Ουνιόν, δήλωσε ο πρόεδρος Nayib Bukele.

Ο τόπος των εγκαταστάσεων θα εκμεταλλεύεται τη γεωθερμική ενέργεια του ηφαιστείου Conchagua με σκοπό να τροφοδοτήσει την εξόρυξη Bitcoin, πρόσθεσε ο πρόεδρος.

Το Ελ Σαλβαδόρ έγινε πρόσφατα η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε το Bitcoin ως νόμιμο χρήμα.

Η κίνηση οδήγησε σε διαμαρτυρίες μεγάλης κλίμακας καθώς υπήρχαν ανησυχίες ότι το κρυπτονόμισμα θα φέρει αστάθεια και πληθωρισμό στη φτωχή χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Απευθυνόμενος σε ένα θορυβώδες πλήθος σε μια διαφημιστική εκδήλωση στην παραλιακή πόλη Mizata αργά το Σάββατο, ο κ. Bukele είπε ότι η σχεδιαζόμενη νέα πόλη θα «περιλαμβάνει τα πάντα».

«Κατοικημένες περιοχές, εμπορικές περιοχές, υπηρεσίες, μουσεία, διασκέδαση, μπαρ, εστιατόρια, αεροδρόμιο, λιμάνι, σιδηρόδρομος - όλα αφιερωμένα στο Bitcoin», είπε ο 40χρονος.

Ο πρόεδρος, ο οποίος εμφανίστηκε στη σκηνή φορώντας ένα καπέλο του μπέιζμπολ προς τα πίσω, είπε ότι δεν θα επιβληθεί φόρος εισοδήματος στην πόλη, παρά μόνο φόρος προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).

Είπε επίσης ότι το ήμισυ των εσόδων που θα προκύψουν από αυτό θα χρησιμοποιηθεί «για την οικοδόμηση της πόλης», ενώ τα υπόλοιπα θα χρησιμοποιηθούν για να διατηρηθούν οι δρόμοι «καθαροί».

Η εξόρυξη Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων γίνεται με τη χρήση εξελιγμένων υπολογιστών για την επίλυση πολύπλοκων μαθηματικών προβλημάτων. Είναι δαπανηρό, δύσκολο, και καταλαμβάνει μεγάλες ποσότητες ενέργειας.

Ο κ. Bukele δεν έδωσε ημερομηνίες για την κατασκευή ή την ολοκλήρωση της πόλης, αλλά είπε ότι εκτιμά ότι μεγάλο μέρος της δημόσιας υποδομής θα κοστίσει περίπου 300.000 Bitcoin.

Ένα Bitcoin διαπραγματεύεται αυτήν τη στιγμή σε τιμή λίγο χαμηλότερη από 60.000 $.

Τον Σεπτέμβριο, το Ελ Σαλβαδόρ εισήγαγε το εικονικό νόμισμα ως νόμιμο χρήμα, μαζί με το Αμερικάνικο δολάριο.

Εκείνη την περίοδο, η κυβέρνηση κυκλοφόρησε μια νέα εφαρμογή ψηφιακού πορτοφολιού, δίνοντας 30 $ σε Bitcoin σε κάθε πολίτη. Περισσότερες από 200 νέες ταμειακές μηχανές εγκαταστάθηκαν επίσης σε όλη τη χώρα.

Το μέτρο θεωρήθηκε ως τρόπος ενίσχυσης της οικονομικής ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, αλλά το Ελ Σαλβαδόρ διχάστηκε από την κίνηση.

Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις, όπου είναι δυνατόν, είναι πλέον υποχρεωμένες να αποδέχονται τα ψηφιακά νομίσματα ως πληρωμή.

Το Bitcoin είναι ένα αμφιλεγόμενο νόμισμα εν μέρει επειδή η αξία του μπορεί να κυμαίνεται σημαντικά - έχει αυξηθεί και υποχωρήσει δραματικά τον περασμένο χρόνο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.