ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η «οικογένεια Bitcoin» μεταναστεύει στην Πορτογαλία λόγω μηδενικών φόρων

09:05 - 08 Φεβ 2022 | Νομίσματα
Η «οικογένεια Bitcoin» μεταναστεύει στην Πορτογαλία λόγω μηδενικών φόρων
Έχει ονομαστεί «η οικογένεια Bitcoin», μετά την απόφασή της να ρευστοποιήσει όλη της την περιουσία και να επενδύσει στο δημοφιλές κρυπτονόμισμα. Το ρίσκο έχει αποδώσει και τώρα ο Ντίντι Ταϊχούτου, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους μεταναστεύουν στην Πορτογαλία που χαρακτηρίζεται ο «απόλυτος ευρωπαϊκός παράδεισος φορολογίας κρυπτονομισμάτων».

Το να εγκατασταθεί σε ένα μέρος είναι μεγάλη υπόθεση για την πενταμελή οικογένεια των Ολλανδών, η οποία έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο τα τελευταία πέντε χρόνια. Όμως, αφού πέρασε χρόνο σε 40 χώρες, η Πορτογαλία - που είναι ένα από τα τελευταία μέρη στην Ευρώπη με 0% φόρο στο Βitcoin - ήταν πολύ δελεαστικός προορισμός για να τον αγνοήσει.

«Δεν πληρώνεις κεφαλαιουχικό φόρο ή ο,τιδήποτε άλλο στην Πορτογαλία για τα κρυπτονομίσματα», εξηγεί ο Ταϊχούτου στο CNBC. «Από τη στιγμή που δεν πληρώνεσαι σε Bitcoin για υπηρεσίες που προσφέρεις, αλλά απλώς το διατηρείς στην κατοχή σου ως περιουσιακό στοιχείο δεν έχεις κανένα πρόβλημα. Είναι ένας πανέμορφος παράδεισος των Bitcoin», συμπληρώνει.

Ρίσκο που έχει αποδώσει

Το 2017, ο Ταϊχούτου, η σύζυγός του και τα τρία παιδιά τους ρευστοποίησαν όλα όσα είχαν, ανταλλάσσοντας ένα σπίτι 2.500 τετραγωνικών ποδιών και σχεδόν όλα τα επίγεια υπάρχοντά τους με Bitcoin και μια ζωή στο δρόμο. Τότε η τιμή του κρυπτονομίσματος ήταν περίπου 900 δολάρια, ενώ τώρα διαπραγματεύεται στα πάνω από 42.000 δολάρια, φτάνοντας τον Νοέμβριο περίπου στα 69.000 δολάρια.

Αν και ο 43χρονος πατέρας τριών παιδιών αρνείται να αποκαλύψει το μέγεθος της περιουσίας του, έχει πει ότι την κρατάει φυλαγμένη σε χρηματοκιβώτια υψηλής ασφαλείας σε τέσσερις διαφορετικές ηπείρους. «Έχω κρύψει τα hardware με τα ψηφιακά πορτοφόλια σε διάφορες χώρες, ώστε να μην χρειάζεται ποτέ να ταξιδέψω πολύ μακριά για να έχω πρόσβαση σε ένα από αυτά και να βγω από την αγορά εάν χρειαστεί», είχε πει σε παλαιότερη συνέντευξή του.

Ιδανικός προορισμός η Πορτογαλία

Με τέτοιο όγκο κρυπτονομισμάτων, τα φορολογικά προνόμια στην Πορτογαλία είναι σίγουρα ένα μεγάλο δέλεαρ, και το γεγονός ότι η χώρα προσφέρει έναν ασφαλή και ευχάριστο τρόπο ζωής σίγουρα βοηθάει. Το 2021, η χώρα κατέλαβε την τέταρτη θέση στον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης και βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες χώρες για μετανάστες.

Η οικογένεια Bitcoin δεν είναι η μόνη που επιλέγει να μεταναστεύσει στην Ιβηρική Χερσόνησο. Η απογραφή πληθυσμού του 2021 στην Πορτογαλία δείχνει ότι ο αριθμός των αλλοδαπών κατοίκων στη χώρα αυξήθηκε κατά 40% την τελευταία δεκαετία.

Τα αδέρφια του Ταϊχούτου μπορεί επίσης να ακολουθήσουν. Ο αδερφός και η αδερφή του Ντίντι πουλάνε τα σπίτια τους και επενδύουν αυτά τα μετρητά σε Βitcoin.

«Θα ταξιδεύουμε όλοι μαζί ως μια μεγάλη οικογένεια Βitcoin, κάτι που είναι, φυσικά, πολύ ωραίο», είπε ο Ταϊχούτου.

Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, που αντιμετωπίζουν τα κρυπτονομίσματα ως ιδιοκτησία, φορολογώντας τα με τρόπο παρόμοιο με τις μετοχές ή την ακίνητη περιουσία, η Πορτογαλία βλέπει τα κρυπτονομίσματα ως τρόπο πληρωμής. Αυτή η διάκριση αλλάζει το παιχνίδι όσον αφορά τους φόρους.

«Τα κέρδη κεφαλαίου που προκύπτουν από συναλλαγές με κρυπτονομίσματα, όπως η εξαργύρωση και οι συναλλαγές από κρυπτονόμισμα σε κρυπτονόμισμα, δεν υπόκεινται σε φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων», εξηγεί ο Σεχάν Τσαντρασέκερα, CPA και επικεφαλής φορολογικής στρατηγικής στην εταιρεία φορολογικού λογισμικού κρυπτονομισμάτων CoinTracker.io.

Αυτό σημαίνει ότι τα κέρδη από την αγορά ή την πώληση κρυπτονομισμάτων δεν φορολογούνται.

«Αυτό κάνει την Πορτογαλία ένα πραγματικά ελκυστικό μέρος για να ζουν οι χρήστες κρυπτονομισμάτων», συμπληρώνει.

Μοναδική εξαίρεση αποτελούν οι εταιρείες που είναι εγγεγραμμένες στην Πορτογαλία και κάνουν συναλλαγές με κρυπτονομίσματα. Αυτές οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται με κάποιους φόρους υπό ορισμένες συνθήκες.

«Αν κερδίζεις κρυπτονομίσματα παρέχοντας υπηρεσίες στην Πορτογαλία, πρέπει να πληρώσεις φόρο για αυτά τα κρυπτονομίσματα, αλλά εγώ δεν κερδίζω τίποτα, αυτή τη στιγμή, στην Πορτογαλία. Επομένως, για μένα, ο φόρος είναι μηδενικός», εξηγεί ο Ταϊχούτου.

Όλα... ρόδινα

Ο Ταϊχούτου λέει ότι η διαδικασία εγκατάστασης της οικογένειας ήταν σχετικά ομαλή και δεν βρήκε πολλά εμπόδια. Για παράδειγμα, παρόλο που δεν κατέχουν καμία ιδιοκτησία, οι Ταϊχούτου εξακολουθούν να θεωρούνται επίσημοι κάτοικοι της Πορτογαλίας. Και σε αντίθεση με άλλους φορολογικούς παραδείσους κρυπονομισμάτων όπως το Πουέρτο Ρίκο, δεν απαιτείται να περάσουν συγκεκριμένο αριθμό ημερών στη χώρα.

Οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν το δικαίωμα μόνιμης διαμονής στην Πορτογαλία και για τους πολίτες εκτός ΕΕ, η Πορτογαλία προσφέρει στους εκπατρισμένους αρκετούς τρόπους παραμονής, συμπεριλαμβανομένης της χρυσής βίζα και της βίζα D7 (επίσης γνωστή ως βίζα συνταξιοδότησης ή βίζα παθητικού εισοδήματος), οι οποίες τείνουν να προσελκύουν πλούσιους ξένους.

Η χρυσή βίζα της δίνεται σε όσους αγοράζουν ακίνητα ή/και επενδύουν ένα συγκεκριμένο χρηματικό ποσό στη χώρα.

«Δεν χρειάζεται να είμαστε εκεί, και αυτό είναι το όμορφο μέρος. Δεν υπάρχει ελάχιστη απαίτηση να μείνεις έστω μια μέρα στην Πορτογαλία, επομένως είναι μια εύκολη εγκατάσταση», συμπληρώνει ο Ταϊχούτου.

Στόχος να χτίσουν... χωριό κρυπτονομισμάτων

Οι Ταϊχούτου λένε στο CNBC ότι στοχεύουν να χτίσουν στην Πορτογαλία το δικό τους χωριό κρυπτονομισμάτων. Επί του παρόντος, η οικογένεια αγοράζει ακίνητα. Έχει περιορίσει τις επιλογές της σε τρία διαφορετικά οικόπεδα (το ένα φτάνει τα 250.000 στρέμματα) κατά μήκος της νότιας ακτογραμμής της χώρας στο Αλγκάρβε.

Το σχέδιο είναι να λειτουργεί η κοινότητα με αποκεντρωμένο τρόπο, στον οποίο η γη διαιρείται ανά τετραγωνικό μέτρο και πωλείται ως μη ανταλλάξιμα tokens ή NFT, προκειμένου να δηλωθεί η ιδιοκτησία.

Ακόμα θέλει να εξορύξει Βitcoin με ηλιακή και αιολική ενέργεια και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει τη θερμότητα που παράγεται για να ζεστάνει σπίτια το χειμώνα, σε ένα είδος συστήματος κλειστού βρόχου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.